7 cărții de dezvoltare personală benefice pentru cariera ta
28-02-2024 582
Timp de citire: 5 min.

7 cărții de dezvoltare personală benefice pentru cariera ta

Cea mai bună investiție, pe care poți să o faci este în tine - spune unul dintre cele mai cunoscute sfaturi de carieră și dezvoltare personală. Ultima este cea mai rentabilă opțiune, pentru că poți citi și învăța din experiența altor oameni, oriunde și oricând.

Îți recomandăm 7 dintre cărțile noastre preferate de dezvoltare personală, care te vor ajuta să-ți dezvolți mai multe abilități, utile în carieră

  1. Atomic Habits de James Clear

Disciplina este una dintre principalele chei pentru a obține succes. Această carte te va ajuta să-ți atingi obiectivele în fiecare zi, pas cu pas. Autorul cărții, James Clear este unui dintre cei mai importanți experți din lume în formarea disciplinei și reeducarea comportamentului. În carte, Clear dezvăluie strategii practice pentru a-ți dezvolta noi obiceiuri comportamentale și să renunți la cele nocive. Una dintre cele mai importante idei, pe care o poți extrage din carte este că: obiceiurile negative sunt repetitive nu pentru că tu nu depui efort pentru a te schimba, ci pentru că nu ai un sistem potrivit pentru a acționa. Astfel, cartea te va ajuta să corectezi anumite procese, care vor duce la dezvoltarea ta personală și profesională. 

  1. Arta Negocierii de Chris Voss

Autorul cărții Chriss Voss a fost negociator la FBI, unde a lucrat cu teroriști, hoți de bănci și alte tipuri de infractori. În carte detaliază strategiile și tehnicile învățate de el, care te pot ajuta să-ți negociezi salariul, să gestionezi relațiile complicate sau să ajungi la un compromis în cazul unui conflict. Tot în carte vei găsi recomandări cum să-ți dezvolți abilități mai bune de comunicare și să înțelegi mai bine oamenii, cu care interacționezi. Aceste abilități sunt foarte importante în viața de zi cu zi, cât și în carieră.

  1. Regândește de Adam Grant

Multe dintre lucrurile care ne înconjoară, le percepem prin prisma propriilor filtre și avem o părere (aproape) despre orice. Aceste convingeri ne împiedică să fim flexibili, să învățăm și să devenim mai buni. În cartea sa, Adam Grant te îndeamnă să pui sub semnul întrebării gândurile, opiniile și să fii deschis/ă la viziuni diferite de ale tale. Aceasta abordare te va ajuta să ieși din zona de confort, dar cel mai important - nu vei mai interpreta critica la adresa ta sau dezacordul ca pe un eșec. De asemenea, vei renunța la credințe limitative, vei transforma fiecare experiență într-o oportunitate de a învăța și vei fi mai predispus/ă să te adaptezi la situații. După ce vei citi această carte de dezvoltare personală, poți cu încredere să scrii în CV că ești o „persoană deschisă, adaptabilă și rezilientă”.

  1. Puterea prezentului de Eckhart Tolle

Abilitatea de a fi ancorat/ă în prezent, fără a te lăsa pradă anxietății și stresului provocat de necunoscut, este una dintre cele mai importante abilități în perioade instabile. Aceasta carte de dezvoltare profesională se concentrează mult pe interacțiunile dintre oameni și pe autoreflecție. Autorul prezintă exerciții simple, cu accent pe spiritualitate și pe înțelegerea sinelui. Cartea „Puterea prezentului” a fost publicată la sfârșitul anilor 1990, tradusă în peste 33 de limbi și vândută în milioane de exemplare. Inclusiv celebra prezentatoare americană, Oprah Winfrey a recomandat cartea. Îți garantăm că vei avea o călătorie palpitantă, în care te vei cunoaște mai bine, vei înțelege cum poți controla ce simți, dar și cum poți trăi mai conștient.

  1. Clubul 5 A.M. Fii stăpân pe dimineața ta! Fă-ți viața mai bună! (The 5 AM Club) de Robin Sharma

Secretul oamenilor de succes este trezitul la 5 dimineața - consideră Robin Sharma, scriitor și coach canadian. Scriitorul explică transformările care se întâmplă cu persoanele matinale și este convins că acest obicei este esențial pentru dezvoltare profesională și pentru a fi mai fericit/ă. Dacă vei citi cartea, vei obține instrumente pentru a-ți crește productivitatea, pentru a găsi mai ușor soluții la problemele cotidiene și cel mai important - vei învăța cum să-ți simplifici viața.

  1. Îmblânzirea anxietății de Judson Brewer

Ultimii ani au fost extrem de instabili, ceea ce inevitabil, ne afectează și ne provoacă multiple anxietăți. La rândul lor, stările de neliniște și de panică ne influențează comportamentul, nivelul de productivitate, provoacă stres, procrastinare și complică procesul de luare a deciziilor. Judson Brewer, specialist în neuroștiințe a adunat în cartea sa tehnici simple și accesibile cum să „îmblânzești” anxietatea. Recomandările din carte se concentrează mult pe identificarea declanșatorilor stărilor de anxietate, pentru a-i elimina și îmbunătăți starea de bine. Cu siguranță, sfaturile din cartea te vor ajuta mult pentru a gestiona situațiile stresante de la locul de muncă, iar acest soft skill este extrem de important în carieră.

  1. Inteligența emoțională de Daniel Goleman

Cartea lui Goleman te învață una dintre principalele abilități din viața personală și profesională - cum să faci pace dintre partea rațională și cea emoțională a creierului tău. Goleman demonstrează în cartea sa că IQ-ul ridicat nu garantează succesul, iar mulți factori necesari pentru a avea succes pot fi dobândiți. Inteligența emoțională este capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona emoțiile tale, dar și emoțiile altora. Este o abilitate esențială în relațiile interpersonale, în luarea deciziilor și gestionarea stresului. Autorul detaliază în carte metode pentru a crește gradul tău de auto-conștientizare și reglare emoțională, de motivație, empatie și de interacțiune cu alți oameni. Goleman are convingerea că inteligența emoțională poate fi modelată pe parcursul vieții, ceea ce aduce beneficii pentru sănătatea emoțională, relațiile cu sociale și rezultatele de la locul de muncă.

De ce este bine să citești cărți de dezvoltare personală?

În lista de mai sus am inclus cărțile pe care le considerăm fundamentale pentru formarea  caracterului și creșterea personală. Dacă ai nevoie de mai multe argumente pentru a cumpăra imediat cărțile sugerate de noi, vezi câteva în continuare:
1. Obții noi cunoștințe într-o gamă largă de subiecte: de la planificarea mai bună timpului, gestionarea stresului până la îmbunătățirea relațiilor personale și dezvoltarea abilităților de leadership. Aceste cunoștințe au un impact enorm asupra parcursului tău personal și profesional.

2. Devii mai inspirat/ă și motivat/ă datorită istoriilor de succes, pe care le citești și a exemplelor de oameni, care au depășit obstacolele și propriile limite pentru a-și atinge obiectivele. 

3. Crești nivelul tău de autoreflecție și autocunoaștere. Cărțile de dezvoltare personală îi provoacă pe cititori să-și pună întrebări despre propriile valori, obiective și comportamente. Răspunsurile, pe care le identifică îi ajută să înțeleagă mai bine cine sunt  și ce își doresc cu adevărat.

4. Dezvolți abilități practice, care includ îmbunătățirea comunicării, gestionarea conflictelor, capacitatea de a lua decizii și multe altele.

5. Înveți să reduci stresul și anxietatea prin practici de mindfulness și alte strategii care au o influență pozitivă asupra stării tale de bine.

Învățământul dual poate să ofere o bază solidă pentru cariera ta, iar în plus, adăugând în biblioteca ta cele 7 cărți de dezvoltare personală benefice pentru carieră, vei avea toate instrumentele necesare pentru a-ți evidenția calitățile personale esențiale în CV și pentru a progresa în cariera ta profesională. 

Urmărește blogul delucru.md pentru mai multe recomandări și sfaturi în carieră. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?