Înveți și primești bani: ce înseamnă învățământul dual?
22-01-2024 332
Timp de citire: 4 min.

Înveți și primești bani: ce înseamnă învățământul dual?

Îți dorești să înveți o profesie solicitată, cu multe lecții practice și să primești bani pentru asta? Să știi că este mult mai realist decât crezi. Soluția este învățământul dual. Ce este învățământul dual, unde poți practica învățământ dual și cui se adresează această formă de învățământ, citește în continuare.

Învățământ dual - ce înseamnă?

Învățământul dual este un sistem de educație care constă din combinarea învățământului practic dintr-o întreprindere cu lecțiile teoretice din instituțiile de învățământ. Altfel spus, într-un sistem de învățământ dual, elevii au oportunitatea să pună direct în aplicare tot ce învață la lecții. Principalul avantaj al programului de învățământ dual este că studenții au o pregătire practică mai bună și mai relevantă pentru piața muncii. Totodată, acest model de învățământ rezolvă problema angajatorilor care nu au sau nu găsesc angajați calificați, deoarece investesc în specialiști formați conform nevoilor pe care le are afacerea. La rândul lor, persoanele fără experiență de muncă, reușesc să îmbrățișeze un domeniu nou și să obțină un loc de muncă.

Învățământul dual este reglementat prin Legea Învățământului Dual, nr. 110 și Hotărârea de Guvern nr. 97 din 2023. Această formă de instruire este bazată pe o colaborare strânsă dintre Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Economiei, Camera de Comerț și Industrie și agenții economici.

La modul practic, învățământul dual este un parteneriat dintr-o companie și o instituție de învățământ profesional tehnică. De exemplu, pentru anul de învățământ 2023-2024, compania StarNet a stabilit parteneriate cu Centrul de Excelenţă în Informatică şi Tehnologii Informaţionale din Chişinău și cu Centrul de Excelenţă în Energetică și Electronică din Chişinău, prin care se angaja să ofere instruire practică și locuri de muncă pentru 15 studenți de la specialitatea Rețele de calculatoare și respectiv, Tehnologii și rețele de telecomunicații. Astfel, compania va obține angajați calificați, adaptați la cerințele companiei și care cunosc specificul acesteia, iar 30 de studenți vor învăța meseria în practică, vor avea o bursă pe durata studiilor și un job încă din perioada cursurilor. 

Cum este organizat învățământul dual?

Pe teritoriul Republicii Moldova există 27 de instituții cu învățământ dual unde învață circa 1500 de elevi. Acestea sunt localizate în regiunea de nord, centru și sud. Astfel, instruirea are loc în incinta instituțiilor, iar partea practică - în cadrul instituției agentului economic, cu care au fost stabilite acorduri de cooperare. Doar 30% din programul de studii este teoretic și se desfășoară în instituțiile de învățământ, iar restul 70% sunt de natură practică și se desfășoară direct „pe teren”. Durata studiilor în programele de învățământ dual variază în funcție de complexitatea studiilor. Astfel, elevul va învăța:

  • 1-2 ani pentru a obține o meserie în învățământul profesional tehnic secundar;
  • 2 ani pentru a obține o specialitate în învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar;
  • 3 ani pentru a obține o specialitate în învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar în domeniul medicină.

Pentru a deveni student la o instituție cu învățământ dual trebuie să:

  1. depui actele în perioada admiterii, adică în perioada iulie-august, după absolvirea liceului sau a gimnaziului;
  2. alegi meseria pe care vrei să o înveți, iar cu agentul economic, care va asigura partea practică, trebuie să închei un contract de formare profesională, care va conține perioada și durata studiilor și durata remunerației.

Învățământ dual: profesii

În cadrul acestui program poți învăța multiple profesii, în funcție de interese. Cele mai multe locuri disponibile în perioada admiterii 2023-2024 au fost pentru meseriile:

  • operator la mașini-unelte semiautomate și automate;
  • bombonier;
  • bucătar;
  • controlor;
  • casier.

Pentru cine sunt disponibile programele de învățământ dual?

Prioritar, programele de învățământ dual sunt orientate către absolvenții de gimnaziu și de liceu. Pentru elevii care au absolvit nouă clase sunt disponibile cursuri profesional tehnice secundare, iar pentru absolvenții de liceu - programe de învățământ profesional tehnice postsecundare și postsecundar nonterțiare. Adică, studii profesionale, unde obții o calificare, însă fără diplomă de studii superioare. 

Ministerul Educației și Cercetării este în proces de elaborare a programelor de învățământ dual universitar. Proiectul de lege urmează să fie votat în a doua lectură în Parlament. În prezent, la Academia de Studii Economice sunt disponibile două programe de studii, care urmează modelul învățământului dual.  

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Care sunt avantajele învățământului dual?

Principalul avantaj al acestei forme de instruire este nivelul mare de angajare imediat după absolvire. Astfel, conform datelor, 7 din 10 elev își găsesc un loc de muncă după absolvirea instituției de învățământ. Pe lângă asigurarea unui loc de muncă și a experiențe practice pe durata studiilor, elevii beneficiază de:

  1. pachet social format din: bursă de studii achitată și cazare în căminul instituției; pentru studenții care aleg învățământul profesional tehnic secundar beneficiază de alimentație gratuită;
  2. remunerație de formare profesională, mai mare sau egal cu valoare minimă a salariului din sectorul real;
  3. diplomă de studii și calificare recunoscută la nivel național.

Angajatori, de asemenea, beneficiază de mai multe beneficii:

  1. posibilitatea de a instrui viitori angajați conform necesităților;
  2. oportunitatea de a selecta cei mai competenți tineri profesioniști;
  3. compensarea cheltuielilor pentru organizarea învățământului dual în proporție de 50%.

Învățământul dual este o relație de câștig-câștig atât pentru angajator, cât și pentru viitorul angajat. Dacă ești elev la gimnaziu sau liceu și te interesează să înveți rapid o profesie, analizează opțiunea de a merge la o instituție cu programe de învățământ dual. Învățământul dual oferă oportunități valoroase pentru cariera ta, iar îmbogățirea experienței tale de învățare poate fi completată cu cărți de dezvoltare personală, care te pot ghida în construirea unei căi profesionale de succes și în creșterea ta personală și profesională.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?