Lucrătorii medicali vor activa doar în baza unei licențe. Înainte de angajarea în sistemul medical, fiecare medic va trebuie să obțină o licență, emisă de către o autoritate competentă din țara noastră. Măsura Ministerului Sănătății este în plin proces de elaborare și are menirea de a depăși problemele acute din…
Mai multToți cei care vor dori să activeze în calitate de agenți imobiliari vor fi obligați să obțină un certificat de competență profesională. Acest document va fi emis de o instituție de învățământ acreditată. Totodată, toți specialiștii cu acte în regulă vor fi înscriși într-un registru special, denumit modulul „Agenți imobiliari”,…
Mai multDupă muncă, și răsplată. Angajații din țara noastră vor putea merge în vacanță, în baza voucherelor. Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede acest mecanism, aplicabil opțional, la decizia angajatorilor. În primă fază, de tichete de vacanță vor beneficia doar angajații din sectorul privat, însă autoritățile își propun…
Mai multÎn cazul copiilor gemeni sau al mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, tatăl acestora va beneficia de un concediu paternal de până la 15 zile pentru fiecare copil. Persoanele respective urmează să beneficieze și de indemnizație paternală ajustată pentru fiecare copil. Parlamentul a aprobat, în lectură finală, un proiect…
Mai multProfesioniștii din toate domeniile din Republica Moldova vor putea deveni mai ușor antreprenori independenți. Guvernul a aprobat o serie de modificări care facilitează inițierea, gestionarea, dar și încetarea activității de întreprinzător, în cazul persoanelor care prestează servicii în mod independent, fără statut juridic, cunoscuți ca freelanceri. Astfel, inițierea afacerii unui…
Mai multHărțuirea la locul de muncă nu va mai fi tolerată. Autoritățile vor să introducă noi prevederi în Codul Muncii pentru protecția angajaților. Un proiect de lege în acest sens a fost supus consultărilor publice. Documentul, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, își propune să alinieze legislația națională la Convenția…
Mai multCopiii sunt comoara de preț a fiecărui părinte. Ei nu au nevoie de multe lucruri pentru a fi fericiți, doar de dragostea și grija adulților. Doar că, această grijă presupune de multe ori resurse financiare, iar lipsa acestora poate crea mult disconfort, dar și situații tensionate în familie. Nu dispera!…
Mai multDacă nu știai, e timpul să afli că pe lângă concediul de odihnă anual, poți beneficia și de concedii suplimentare, care pot fi atât plătite, cât și neachitate, în dependență de situație. Aceste reglementări sunt prevăzute de Codul Muncii, dar și de alte acte normative. În acest articol îți explicăm…
Mai multCasa Națională de Asigurări Sociale explică cum pot beneficia bărbații de indemnizația de paternitate. Alocația se acordă pentru о perioadă de până la 15 zile calendaristice și poate fi oferită atât integral, cât și divizată în maximum 3 fracțiuni a câte 5 zile fiecare. De compensație pot beneficia tații care…
Mai multCum ar fi să nu trebuiască să muncești după un program strict, să lucrezi pe cont propriu și să nu gestionezi echipe, să nu fii nevoit să elaborezi sarcini, ca mai apoi să ai grijă să fie îndeplinite, dar să lucrezi conform propriului program și să faci doar ceea ce-ți…
Mai multFiecare angajat din Moldova are dreptul la 28 de zile calendaristice de concediu de odihnă achitat. Suplimentar, salariații beneficiază de: concediu medical, concediu de maternitate, concediu paternitate, concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului și concediu de studii. Dar ce se întâmplă când ai nevoie de mai multe zile libere? În…
Mai multConcediul de odihnă este, probabil, cel mai cunoscut drept al salariaților, însă mulți nu cunosc subtilitățile calculării sale. Așadar, în acest articol vei găsi, în sfârșit, răspuns la întrebările pe care le ai despre calcularea concediului anual de odihnă. Conform legislației, concediul de odihnă este intervalul de timp în care salariatul…
Mai mult