„Angajez femeie de serviciu” și „Post vacant pentru mecanic bărbat” - îți sunt cunoscute așa formulări în anunțurile de angajare? Din primele cuvinte te simți respins/ă din cauza genului și crezi că jobul nu este pentru tine. Acest fenomen se numește discriminare și este, din păcate, destul de frecvent pe…
Mai multUn salariat cu acte în regulă, pe lângă obligațiile față de angajator are și un set de drepturi, cum ar fi: concediul anual de odihnă, concediul de maternitate/paternitate, concediul din cont propriu, desfacerea contractului individual de muncă sau altfel spus demisia etc.. E important să știi că înainte de a…
Mai multPandemia de Covid-19 a schimbat regulile de joc în câmpul muncii și programul „09:00-18:00, cu o oră pauză” nu este o excepție. Muncim mai des de acasă, lucrăm ore suplimentare peste program, chiar dacă nimeni nu ne cere asta și suntem mai predispuși la burnout. Or, milităm pentru săptămâna de…
Mai multCum va fi achitată indemnizația de concediuPână în prezent, atunci când un salariat pleca în cocnediu, angajatorul era obligat să-i achite indemnizația de concediu cu cel puțin trei zile înainte de plecarea salariatului în concediu. Acum, conform noilor modificări aprobate de Guvern la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, angajatorul…
Mai multOrice salariat angajat în baza unui contract de muncă, are dreptul la minim 28 de zile calendaristice de concediu anual de odihnă. În unele companii concediul de odihnă se planifică împreună cu angajatorul, în altele, îl poți lua atunci când ai nevoie. Cu câteva zile înainte de a ieși în…
Mai multConcediul de odihnă este, probabil, cel mai cunoscut drept al salariaților, însă mulți nu cunosc subtilitățile calculării sale. Așadar, în acest articol vei găsi, în sfârșit, răspuns la întrebările pe care le ai despre calcularea concediului anual de odihnă.Conform legislației, concediul de odihnă este intervalul de timp în care salariatul…
Mai multÎn unele companii angajatorul îți poate solicita o cerere de angajare, care de obicei se prezintă împreună cu CV-ul. Această practică este foarte rar întâlnite, dar dacă ți se întâmplă, ar fi bine să fii pregătit și să nu pierzi prea mult timp căutând un model de cerere de angajare…
Mai multDacă din diferite motive, la un moment dat ai decis să-ți dai demisia și/sau să te eliberezi din funcție și ai nevoie de un model de cerere de demisie / cerere de eliberare îl poți descărca aici absolut gratuit. Am pregătit pentru tine cel mai simplu model de cerere de…
Mai multSistemul de pensii din Republica Moldova funcționează în baza sistemului solidar de pensii (Pay As You Go). Acesta se bazează pe plata pensiilor de asigurări sociale, din contul contribuțiilor colectate de la angajatori și persoanele asigurate.Reglementarea sistemului de pensii din Republica Moldova este executat de următoarele legi fundamentale:Legea privind pensiile…
Mai multTema salariului în Republica Moldova trezește deseori polemici și se lasă cu neclarități. Încercăm să explicăm cititorilor noștri termenii și conceptele cele mai răspândite ce țin de piața muncii, iar salariul minim pe economie e, fără îndoială, unul din acești termeni. Ce este salariul minim pe economie și care e suma…
Mai multActivitatea de îngrijire a copiilor a fost legalizată. Astfel, bonele vor putea presta servicii în bază de patentă de întreprinzător. În acest sens, Parlamentul a aprobat în două lecturi un proiect de lege prin care se introduc două genuri de activitate noi de îngrijire alternativă a copilului: servicii de îngrijire…
Mai multConcediul de maternitate în Republica Moldova și activitatea profesională a femeilor în perioada prenatală și postnatală au fost mereu subiecte de interes, pe de o parte, și controversate, pe de altă parte. Până în prezent, legislația națională stipula că femeile care aleg să lucreze în concediul de maternitate nu sunt eligibile…
Mai mult