Femeile se vor pensiona la vârsta de 61 de ani și 6 luni. De astăzi, 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei s-a majorat cu jumătate de an. Astfel, stagiul complet de cotizare la femei este egal cu cel al bărbaților și constituie 34 de ani. Până în 2028, vârsta…
Mai multRepublica Moldova face un pas curajos spre viitorul digital: la Stăuceni se va construi un adevărat oraș al inovației – Moldova HiTech Park. Parlamentul a aprobat deja, în prima lectură, proiectul de lege care pune bazele acestui parc de tehnologii avansate, ce promite să devină cel mai ambițios ecosistem tech…
Mai multPersoanele care au achitat prima de asigurare medicală în sumă fixă până pe 31 martie și, ulterior, s-au angajat oficial, pot cere o parte din bani înapoi. Restituirea banilor are loc doar dacă, pe parcursul anului, au contribuit din salariu cu o sumă mai mare decât valoarea primei fixe stabilite…
Mai multA fost extinsă lista beneficiarilor de suport financiar unic în valoare de 5.000 de lei. De ajutor vor beneficia și persoanele cu grad de dizabilitate severă, care nu primesc pensie de dizabilitate, dar alte tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de urmaș sau specială. Plățile vor fi oferite proactiv…
Mai multBanii alocați de angajatori pentru tichetele de masă vor trebui folosiți regulat. Guvernul a decis să includă un termen de valabilitate pentru tichetele de masă. Acestea nu vor mai putea fi păstrate în cont mai mult de șase luni, așa cum se întâmpla până acum. Modificarea Legii nr. 166/2017 cu…
Mai multAutoritățile au stabilit aproximativ 2.400 de prestații sociale pentru moldovenii stabiliți în străinătate, în baza tratatelor internaționale bilaterale, pe care le-a semnat țara noastră. În majoritatea cazurilor, (2.039) este vorba despre pensii pentru limită de vârstă. Până acum, Moldova a stabilit acorduri în domeniul securității sociale cu 18 state. Potrivit…
Mai multTinerii sub 16 ani vor putea lucra doar două ore pe zi în timpul anului școlar. Cel puțin, această reglementare este prevăzută într-un proiect de lege, care prevede modificarea Codului Muncii, dar și alinierea la directivele europene. Documentul, care introduce mai multe prevederi legate de muncă minorilor, este supus dezbaterilor…
Mai multȘomerii pot solicita voucherele pentru formarea profesională oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin intermediul unei platforme digitale. Până în prezent, 13 prestatori de servicii s-au înregistrat în sistem, iar circa 367 de vouchere au fost emise, dintre care 174 sunt deja validate. Prin intermediul unei platforme,…
Mai multBursele pentru tinerii care-și fac stagiul în instituțiile statului se vor majora de la 3.000 la 3.500 de lei. De plăți mai mari vor avea parte și mentorii stagiarilor. În cazul acestei categorii, creșterea va fi de la 1.250 la 1.500 lei. Un proiect de lege, în acest sens, a fost…
Mai multStudenții și elevii din țară, interesați să muncească și să câștige bani în perioada vacanței de vară, au posibilitatea să ocupe unul dintre cele peste 400 de posturi vacante oferite de angajatorii din nordul, centrul și sudul țării. Pentru acest sezon estival, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a…
Mai multHărțuirea la locul de muncă nu va mai fi tolerată. Autoritățile vor să introducă noi prevederi în Codul Muncii pentru protecția angajaților. Un proiect de lege în acest sens a fost supus consultărilor publice. Documentul, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, își propune să alinieze legislația națională la Convenția…
Mai multCadrele didactice din învățământul general care nu dețin studii de profil, dar au o experiență de cel puțin 10 ani și un grad didactic corespunzător, vor putea continua să predea fără a pierde din salariu. Profesorii vor putea solicita de la Ministerul Educației și Cercetării un certificat care le recunoaște…
Mai mult