Toți cei care vor dori să activeze în calitate de agenți imobiliari vor fi obligați să obțină un certificat de competență profesională. Acest document va fi emis de o instituție de învățământ acreditată. Totodată, toți specialiștii cu acte în regulă vor fi înscriși într-un registru special, denumit modulul „Agenți imobiliari”,…
Mai multProfesioniștii din toate domeniile din Republica Moldova vor putea deveni mai ușor antreprenori independenți. Guvernul a aprobat o serie de modificări care facilitează inițierea, gestionarea, dar și încetarea activității de întreprinzător, în cazul persoanelor care prestează servicii în mod independent, fără statut juridic, cunoscuți ca freelanceri. Astfel, inițierea afacerii unui…
Mai multCopiii sunt comoara de preț a fiecărui părinte. Ei nu au nevoie de multe lucruri pentru a fi fericiți, doar de dragostea și grija adulților. Doar că, această grijă presupune de multe ori resurse financiare, iar lipsa acestora poate crea mult disconfort, dar și situații tensionate în familie. Nu dispera!…
Mai multOrice salariat angajat în baza unui contract de muncă, are dreptul la minim 28 de zile calendaristice de concediu anual de odihnă. În unele companii concediul de odihnă se planifică împreună cu angajatorul, în altele, îl poți lua atunci când ai nevoie. Cu câteva zile înainte de a ieși în…
Mai multActivitatea nomazilor digitali a fost legalizată în Republica Moldova. Decizia este o premieră pentru țara noastră și are menirea de a stimula economia digitală. În acest mod, autoritățile își propun să atragă cât mai mulți profesioniști calificați din toată lumea, care să se stabilească în Moldova pentru a lucra la…
Mai multDoar 16% dintre tații din Moldova beneficiază de concediul paternal. Mai multe studii demonstrează că peste 60% dintre femeile cu copii cu vârsta de până la 6 ani susțin că îndeplinesc întotdeauna sau de obicei responsabilitățile de îngrijire a copiilor. Dacă nu știai, tații angajați în câmpul muncii pot solicita…
Mai multAngajatorii care nu vor acorda concedii anuale angajaților, timp de doi ani consecutivi, riscă să fie sancționați. Reglementarea se regăsește într-un proiect de lege, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care prevede completarea și modificarea Codului Muncii. Documentul a fost supus consultărilor publice. Ce alte noi reglementări ar putea…
Mai multRecunoaște, nu e pentru prima oară când auzi acest termen sau despre acordurile între gentlemeni ori înțelegerile de onoare. Exact, toate au același sens și aceeași explicație. Un „Gentlemen’s agreement” este, de fapt, o înțelegere informală, nescrisă și neoficială, bazată pe încredere reciprocă, respect și bună-credință, în care părțile implicate…
Mai multVrei să ai mai multe joburi în același timp și să-ți suplimentezi veniturile? Pentru aceasta trebuie însă să știi câte contracte poți avea simultan și ce impozite trebuie să plătești. Conform Codului Muncii, oricine poate avea mai multe contracte de muncă. Totuși, pentru că timpul într-o zi sau săptămână este…
Mai multPoate beneficia de pensia pentru limită de vârstă o persoană care nu a lucrat oficial nici măcar 15 ani în țara noastră? Să știi că e posibil. Singura condiție este să cotizezi. Aceasta înseamnă să procuri ani de stagiu de cotizare, condiție obligatorie pentru a putea beneficia de pensia pentru…
Mai multCum ar fi să ai la dispoziție o „bază de angajați”, la care să apelezi atunci când nu faci față volumului de muncă sau când ai obținut un nou proiect temporar, pentru care ai nevoie de muncitori suplimentari? Ar fi o soluție salvatoare, nu-i așa? Ei bine, despre necesitatea unor…
Mai multÎnceputul anului 2025 vine cu mai multe modificări legislative legate de domeniul salarizării. În articolul de astăzi, îți prezentăm detaliat toate noutățile, astfel încât să fii la curent cu noile prevederi. În premieră, țara noastră aplică un salariu minim doar pentru sectorul real al economiei, care este mai mare decât…
Mai mult