În ultima vreme tot mai des orice discuție - între prieteni, colegi, antreprenori, coachi, comunități cu aceleași interese - alunecă la un moment dat spre întrebarea „De ce e tot mai greu să găsești angajați?”. O fi vorba de migrația forței de muncă? O fi problema în angajatori, care-s zgârciți,…
Mai multÎn luna iulie ne-am confruntat cu temperaturi mai ridicate decât cele normale, dar vara încă nu s-a încheiat, așa că nu știm ce „surprize” ne mai așteaptă. Cert este că toți am înțeles că deciziile și acțiunile noastre afectează natura - casa noastră comună, iar implicarea fiecăruia este mai mult…
Mai multAnul trecut, 113 locuri de muncă au fost create în sate, datorită subvențiilor acordate angajatorilor din partea statului, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. În total, 75 angajatori au beneficiat ajutor pentru susţinerea proiectelor de iniţiative locale. Persoanele care doresc să deschidă o afacere sau angajatorii care…
Mai multAngajatorii sunt obligați să asigure un mediu de lucru sigur și sănătos pentru salariați, inclusiv în perioadele cu temperaturi extreme, cum sunt aceste zile toride. Companiile sunt impuse de lege să le ofere angajaților apă carbogazoasă salină și să le modifice programul de lucru pentru a evita expunerea la temperaturi…
Mai multAngajatorii din Republica Moldova vor putea accesa finanțare din fonduri europene pentru implementarea proiectelor de ocupare a forței de muncă și inovarea socială. Autoritățile au ratificat acordul dintre țara noastră și UE privind participarea Moldovei la una dintre componentele Fondului European Plus. Este vorba despre componenta Ocuparea forței de muncă…
Mai multAngajatorii moldoveni, care activează în sectorul privat, ar putea înființa „unități gender” în companiile lor. Este vorba despre un angajat sau chiar un departament separat, care va monitoriza respectarea egalității de șanse între femei și bărbați și va răspunde discriminării directe sau indirecte pe criterii de gen. Un astfel de…
Mai multAngajatorii antreprenori, care vor dona alimente pentru a reduce risipa alimentară, vor fi scutiți de unele impozite. Legea care prevede acest aspect, dar și Decretul de promulgare au fost publicate în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Potrivit Legii nr. 299/2022, vor putea fi donate…
Mai multTemperaturile ridicate din ultima perioadă pot fi extrem de periculoase, mai ales pentru angajații nevoiți să lucreze afară. Canicula afectează mult sănătatea salariaților, deoarece poate provoca insolație, deshidratare, arsuri solare. Inspectoratul de Stat al Muncii le recomandă angajatorilor să nu uite că sănătatea și siguranța lucrătorilor este o prioritate și…
Mai multDacă ești antreprenor sau recruiter, să știi că acest articol îți este dedicat, în special, ție. Pentru că vrem să fim mereu cea mai bună sursă de informare pentru tine, am apelat la cei mai buni. Trainerul internațional de public speaking, Ilie Dercaci, ne-a dezvăluit detalii neștiute, dar extrem de…
Mai multSuntem siguri că deja te-ai convins că resursele umane reprezintă una dintre cele mai importante investiții ale unei companii. Investiția în oameni s-a dovedit a fi calea cea mai sigură pentru a garanta supraviețuirea unei firme sau a asigura competitivitatea și viitorul acesteia. În noua societate informațională, capitalul uman l-a…
Mai mult„În contractul de muncă scriem că o să primești un salariu de 6.000 lei, dar de fapt tu o să ai 10.000 lei, așa cum ne-am înțeles” sau „nu, noi nu transferăm salariul pe card că trebuie să plătim impozite mari, și oricum, cine folosește în Moldova carduri bancare?!” (a…
Mai multFolosirea emailului în mediul profesional câştigă din ce în ce mai mult teren în ultima perioadă. Deşi comunicarea prin poşta electronică nu ar trebui folosită ca un substitut al comunicării faţă-în-faţă sau al celei telefonice, mulţi angajaţi consideră că se elimină astfel stresul cauzat de limbajul corpului în relaţiile dintre…
Mai mult