Companiile, instituțiile și autoritățile din Republica Moldova vor putea accesa fonduri europene pentru crearea locurilor de muncă și incluziunea pe piața muncii a persoanelor cu nevoi speciale, în aceleași condiții ca și țările din spațiul comunitar. Acest lucru a devenit posibil după ce autoritățile au aprobat Regulamentul privind participarea țării noastre…
Mai multAngajatorii vor putea acoperi pentru angajați atât abonamente la săli de sport, cât și cheltuieli pentru cazare în pensiuni turistice din țară. Aceste beneficii pot fi scăzute din impozite, dar doar dacă se încadrează într-un anumit plafon. Dacă suma depășește limita stabilită, angajatorul va trebui să aleagă ce deducere oferă:…
Mai multTranșa pentru prima pierdere devine accesibilă pentru companiile mici și mijlocii din țara noastră, dar și pentru cei care se lansează în startup-uri. Statul preia riscul inițial pentru a atrage capital privat în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii. Parlamentul a adoptat un pachet de facilități fiscale pentru mediul de afaceri…
Mai multFiecare angajator din Republica Moldova este obligat să asigure plăți egale pentru muncă egală, iar dacă diferența salarială între femei și bărbați depășește 5% și nu poate fi justificată, din punct de vedere obiectiv, atunci sarcina managerilor este să remedieze situația. În caz contrar, vor fi sancționați. Această prevedere legală…
Mai multPeste 710 angajatori au beneficiat de compensații pentru lumină, în primele cinci luni ale anului. Pentru acest ajutor, statul a alocat 57,5 de milioane de lei. Guvernul asigură compensarea, până la sfârșitul anului, a 50% din creșterea tarifului la energia electrică pentru angajatori. Potrivit ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în…
Mai multPot sau nu angajatorii moldoveni să opteze pentru o săptămână de muncă mai scurtă? Răspunsul la această întrebare este da, doar că, există o condiție. Reglementarea legală se referă doar la companiile private, nu și la cele publice. Singura condiție este ca angajatorii să respectate drepturile salariale ale angajaților. Mai…
Mai multTaxa de stat pentru depunerea contestațiilor din partea angajatorilor va fi de 0,5% din valoarea estimată a procedurii, dar nu mai mult de 50.000 de lei. În cazul în care contestația va fi admisă parțial sau integral, taxa va fi restituită în totalitate. Angajatorii vor avea la dispoziție trei zile…
Mai multCum ar fi să nu trebuiască să muncești după un program strict, să lucrezi pe cont propriu și să nu gestionezi echipe, să nu fii nevoit să elaborezi sarcini, ca mai apoi să ai grijă să fie îndeplinite, dar să lucrezi conform propriului program și să faci doar ceea ce-ți…
Mai multCu toții am privit cu groază și disperare imaginile de săptămâna trecută cu mansarda unui bloc din Durlești cuprinsă de flăcări. În doar câteva ore, totul s-a transformat în cenușă, iar mai mulți locatari au avut nevoie de îngrijiri medicale. Această tragedie reprezintă un semnal de alarmă privind vulnerabilitățile din…
Mai multPremieră pentru Republica Moldova. Angajatorii din domeniul comerțului vor putea utiliza case de marcat virtuale și bonuri fiscale electronice. În acest mod, autoritățile își propun să reducă povara administrativă și să sprijine activitățile antreprenorilor, în special a celor din sate. Pentru a beneficia de noile soluții digitale, comercianții vor trebui…
Mai multAi auzit vreodată despre investigaţiile de fond în procesul de recrutare? Ei bine, să știi că se întâmplă destul de des. Sunt acele „verificări”, care au rolul de a evalua gradul de veridicitate şi corectitudine a datelor prezentate de candidat în CV, în formularele de cerere sau chiar în timpul…
Mai multRepublica Moldova se confruntă cu un deficit tot mai accentuat de forță de muncă. Potrivit datelor oficiale, anul trecut, peste 35.000 de angajați au părăsit sectorul economic, iar această tendință negativă este așteptată să continue și în acest an. Deficitul afectează cel mai grav sectoarele medical, educațional și IT, în…
Mai mult