Care este cea mai importantă calitate pentru o carieră de succes și cum o dezvolți?
10-01-2024 488
Timp de citire: 4 min.

Care este cea mai importantă calitate pentru o carieră de succes și cum o dezvolți?

Succesul în carieră se datorează unei combinații de abilități personale și profesionale. Perseverența este una dintre cele mai importante calități, pentru că te ajută să rămâi motivat pe termen lung. De ce este atât de necesară perseverența și cum să o dezvolți, citește în continuare. 

Dicționarul ne spune că perseverența înseamnă acțiunea de a persevera; însușirea de a fi perseverent; stăruință, statornicie în muncă, în convingeri, în atitudini etc. Altfel spus, este dorința de a depune efort pentru a atinge un obiectiv definit. În carieră, perseverența este o combinație dintre răbdare și rezistență. Adică, a fi perseverent înseamnă să crezi că la un moment dat se vor îndeplini obiectivele tale și să continui să mergi către scopul tău, orice s-ar întâmpla pe drum. Totodată, această trăsătură de caracter este strâns legată de motivație. Dacă ești motivat, îți va fi mai ușor să perseverezi și să continui să lucrezi pentru a obține ce-ți dorești. 

În ultimii ani, când piața muncii este atât de concurențială și se dau adevărate lupte pentru un loc de muncă bine plătit, este absolut necesar să fii perseverent. De asemenea, oamenii perseverenți gândesc în afara cutiei, sunt curajoși, își recunosc greșelile și sunt flexibili să încerce ceva nou. Aceste calități pot transforma oricare specialist într-un angajat tare râvnit pe piața muncii.

Perseverența este esențială în carieră pentru:
1. Atingerea obiectivelor pe termen lung. Atunci când știi pentru ce lucrezi, care este scopul final și ești motivat ca să continui, este mai ușor să gestionezi obstacolele sau perioadele cu progres lent. 

2. Dezvoltarea rezilienței și a capacității de adaptare. În ultimii ani, când ne-am confruntat cu atâtea crize pe piața muncii, au reușit să obțină succes doar profesioniștii care dau dovadă de reziliență și perseverență. 

3. Depășirea eșecurilor. În situațiile în care apar insuccese, este ușor să te descurajezi și să renunți. Dacă ești perseverent, transformi oricare eșec într-o oportunitate de a fi mai puternic, rezistent și pregătit pentru a risca.

4. Dezvoltarea unei mentalități de creștere. Perseverența este asociată cu acceptarea provocărilor, a riscurilor și cu învățarea din propriile experiențe. De asemenea, oamenii perseverenți au mai multă încredere și stimă de sine, ceea ce contează mult în carieră.

5. Avansarea în carieră. Oamenii perseverenți sunt cei care obțin succes prin provocări și eșecuri, ceea ce îi face să obțină încrederea managerilor și să obțină noi oportunități în carieră. Totodată, această calitate te motivează să muncești mai mult pentru că mereu ai în minte scopul final.

Mai mult decât atât, un studiu publicat în Journal of Abnormal Psychology în 2019, a arătat că adulții perseverenți au riscuri scăzute de depresie și anxietate. Astfel, s-a demonstrat că perseverența are capacitatea de a stimula sănătatea mintală și de a o susține.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

1. Concentrează-te pe ceea ce te interesează cu adevărat

Acest sfat poate părea tare banal, dar este cheia succesului în carieră. Trebuie să-ți dorești ceva cu adevărat, ca să perseverezi și să depășești momentele dificile. Riști să te descurajezi și să fii nemotivat când nu ai un obiectiv clar setat. De asemenea, dacă ești la un loc de muncă care nu-ți place, dar rămâi de dragul salariului, va fi mai complicat să perseverezi și să lucrezi productiv.

2. Ia lucrurile încet

Evită să pui presiune pe tine și nu te aștepta că vei deveni perseverent/ă peste noapte. Începe prin a te gândi care este marele tău scop și ce ar trebui să faci pentru a-l atinge. Poți chiar să schițezi un plan și niște obiective SMART, după care să te conduci. Apropo, „scopul tău superior” nu trebuie să fie deosebit de nobil, dacă nu rezonezi cu el. Este corect și sincer să te gândești că mergi zilnic la job, ca peste câteva luni să-ți permiți o vacanță frumoasă.

3. Dezvoltă o „mentalitate de creștere”

Psihologii ne-au împărțit în oameni cu o mentalitate „fixă” și cei cu mentalitate „de creștere”. Prima înseamnă credința că talentul și predispunerea la ceva asigură succesul în viață și carieră, iar ceilalți cred că toate abilitățile pot fi dezvoltate ori îmbunătățite. Astfel, acceptă că multe dintre aptitudinile solicitate pe piața muncii pot fi învățate, important este să faci primul pas.

4. Creează un sistem de recompense

În general este important să celebrezi micile și marile tale succese. Atunci când îți dezvolți capacitatea de a fi perseverent, oferă-ți un cadou de fiecare dată când atingi un scop.

5. Gândește pozitiv

Atunci când eșuăm, cel mai simplu este să renunțăm. Când înveți să fii perseverent este important să rămâi pozitiv, să nu te dezamăgești, să crezi în tine și să ceri ajutor, dacă ai nevoie.

În concluzie, perseverența este o trăsătură necesară în carieră, care te ajută să dobândești oportunități și salarii mai mari, să-ți atingi obiectivele, să depășești eșecurile și să-ți dezvolți o mentalitate de creștere.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?