Cum procesul de aderare la Uniunea Europeană va influența piața muncii din Moldova?
15-12-2023 8835
Timp de citire: 4 min.

Cum procesul de aderare la Uniunea Europeană va influența piața muncii din Moldova?

Vestea Consiliului European de a începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a provocat multă bucurie în rândul cetățenilor din țara noastră. O decizie mult așteptată, care presupune un amplu proces de modernizare și reformare în următorii ani. Acest proces va fi făcut cu sprijinul Uniunii Europene și a tuturor țărilor membre. Dar, cum procesul de aderare va influența piața muncii din țara noastră? Am discutat acest aspect cu experții economici Veaceslav Ioniță și Viorel Gîrbu, care au păreri împărțite legate de rezultatele aderării țării noastre la UE. 

Investiții anuale de 30 miliarde de lei

Potrivit expertului economic al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, dacă Republica Moldova va trata în mod conștient și sârguincios procesul de aderare și integrare europeană, își va face „temele pentru acasă” și nu va utiliza procesul de integrare europeană în scopuri politice și electorale, țara noastră va putea beneficia de investiții anuale de zeci de miliarde de lei.

...

Veaceslav Ioniță

Expertului economic al IDIS Viitorul

„Dacă mergem pe varianta optimistă, Republica Moldova va beneficia de un suport enorm de transformare, care poate să oscileze între 5-7% din Produsul Intern Brut sub formă de granturi și împrumuturi, pentru renovarea infrastructurii. Vorbim de investiții anuale, echivalente cu 30 miliarde de lei. Aceasta înseamnă zeci de mii de locuri de muncă noi create, doar pentru proiecte de infrastructură de anvergură”.

Cu cât țara este mai săracă, cu atât efectul de aderare este mai puternic

Veaceslav Ioniță spune că dacă Republica Moldova va soluționa problema de securitate cu care se confruntă și va elabora o perspectivă clară de integrare europeană, ar putea repeta performanțele României, care a devenit țară membră a Uniunii Europene în 2007. 

„Cu cât țara este mai slabă economic, cu atât efectul de aderare este mai puternic. Altfel spus, dacă unui milionar îi dai 1000 euro, nu-l vei face fericit. Dar dacă această sumă i-o oferi unei persoane cu venituri limitate, se poate întâmpla să-i triplezi încasările. Republica Moldova, dacă va repeta performanțele României și ale țărilor din Sud-Estul Europei, va înregistra  o creștere de cel puțin 2 puncte procentuale la Produsul Intern Brut, în următorii zece ani, doar din cauza efectului de aderare la Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă creșterea imediată a investițiilor și generarea anuală a cel puțin 25.000 de locuri de muncă noi”, menționează Veaceslav Ioniță.

Pentru comparație, potrivit expertului, țara noastră a reușit să creeze 25.000 locuri de muncă în ultimii zece ani.

Exemplul repetat al României

Veaceslav Ioniță mai spune că procesul de aderare nu înseamnă doar investiții publice în infrastructură, dar și în domeniul privat, inclusiv prin atragerea companiilor mari, transnaționale în domeniul investițiilor, Iar un exemplu în acest sens, este iarăși România.

„Timp de câțiva ani, România a fost numărul unu în Europa și numărul patru în lume după nivelul  de atragere a investițiilor străine pe cap de locuitor. Acesta este efectul direct din perspectiva de integrare europeană și de rezolvare a problemelor de securitate”, mai adaugă expertul.  

Expertul economic, Viorel Gîrbu, consideră însă că schimbările care ne așteaptă nu vor contribui foarte mult la creșterea numărului de investiții în crearea locurilor de muncă și dezvoltarea pieței de muncă.

...

Viorel Gîrbu

Expert economic

„Aceste schimbări care ne așteaptă nu sunt chiar atât de consistente. Dacă ne referim la venirea companiilor cu renume în țara noastră, ele de ce nu au venit până acum? Moldova de mult vorbește despre integrarea europeană și până acum nimeni nu a împiedicat ca aceste companii să vină la noi. Deci, Moldova nu este atractivă economic pentru companiile mari și cele de prestigiu. În acest domeniu, nu vom avea mari schimbări. Integrarea europeană nu este neapărat un proces care să ducă la schimbarea situației, din acest punct de vedere”.

Standarde înalte de muncă

Ambii experți sunt însă de părere că Uniunea Europeană promovează cele mai înalte standarde democratice, care se transpun în mediul de afaceri, relații angajat - angajator și dezvoltare profesională. Viorel Gîrbu este de părere că preluarea standardelor europene în procesul de aderare europeană va produce efecte pozitive asupra pieței muncii Republicii Moldova, dar nu trebuie neglijate aspectele demografice și cele politice.

„Există riscul ca procesul de integrare europeană să fie gestionat de anumiți politicieni populiști. Și atunci, această speranță de modernizare a societății, devine o dezamăgire. Din cauza că procesul de modernizare a societății și de integrare europeană durează foarte mult, Moldova, care de mulți ani se confruntă cu exodul masiv al forței de muncă, ar putea pierde în continuare foarte mulți oameni, deoarece acest exod poate continua și chiar ajunge la cote periculoase pentru sustenabilitatea economică a țării noastre”, precizează Viorel Gîrbu.  

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Muncitori străini în Moldova

Odată cu declanșarea procesului de negocieri de aderare, țara noastră ar putea fi asaltată de muncitori străini, spune Viorel Gîrbu.

„Este vorba despre lucrătorii din alte regiuni geografice, mai dezavantajate și defavorizate decât Republica Moldova. Mă refer la state din Asia de Est și Sud, state în care există populație numeroasă, dar oportunități de muncă mai puține. În aceste condiții, piața muncii riscă să fie dinamizată”, punctează expertul.

Republica Moldova a lansat pe 15 decembrie, procesul de pregătire a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, iar primul capitol de negocieri va fi cel legat de justiție: reforma justiției și consolidarea sistemului justiției care să poată lupta cu corupția. În 13 decembrie, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, o decizie considerată istorică de oficialități occidentale, dar și de cele de la Chișinău și Kiev.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit astăzi, 15 decembrie, cu detalii și explicații despre procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Din cei 10 pași indicați pentru acest proces, țara noastră mai are de îndeplinit încă patru.

...

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?