Analiză: 2024 trebuie declarat anul cafelei în Republica Moldova! Un adult consumă mai mult de 140 de cești de cafea pe an
05-01-2024 1377

Analiză: 2024 trebuie declarat anul cafelei în Republica Moldova! Un adult consumă mai mult de 140 de cești de cafea pe an

De câte ori ți s-a întâmplat să te ridici dimineața din pat și primul lucru pe care să-l faci este să pui ibricul pe foc pentru a pregăti nerăbdător o cafea? Sau, atunci când te simți sleit de puteri, să apelezi din nou la o băutură aromată, pentru a-ți recăpăta energia? Se pare că nu ești singurul și că, de fapt, numărul celor care procedează exact ca tine este din ce în ce mai mare.  În ultimii 24 de ani, cota moldovenilor în consumul global de cafea a crescut de 60 de ori. Constatările au fost făcute de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul unei analize economice.

Moldovenii au depășit consumul mediu global de cafea anual per adult

În toată lumea, în fiecare zi, se consumă 2,2 miliarde de cești de cafea. În 2000, dintr-un milion de cești de cafea băute pe zi, trei erau consumate de către moldoveni. În 2005 – 23 erau ale moldovenilor, în 2020 – 129, iar în 2024 se estimează că numărul ceștilor de cafea va ajunge la 180.

...

Veaceslav Ioniță

Expert în politici economice

„Dacă m-ați întreba după ce indicator noi arătăm că suntem europeni, atunci v-aș spune că după consumul de cafea. Până în 2005, țara noastră importa cafea boabe de cel mult 600 de mii de dolari. Către 2010, importul de cafea boabe ajuns la 1,7 milioane de dolari. Către 2020 la 8,7 milioane de dolari. În 2023 s-a importat cafea boabe de 14,1 milioane de dolari. În 2024, estimativ importul de cafea boabe va fi de circa 15,8 milioane de dolari. Republica Moldova s-a transformat într-un consumator elevat de cafea din boabe”, declară Veaceslav Ioniță, expert în politici economice.

De la 3 la 140 de cești de cafea pe an

Dacă acum 20 de ani un adult consuma 8-9 cești de cafea pe an, acum această cifră a ajuns la 140.

„Pentru o ceașcă de cafea sunt necesare 7 grame de boabe. În 1995, un adult din țara noastră consuma 3 cești de cafea din boabe pe an. Anul 2000 ne-a prins în criză și consumul a fost redus la o ceașcă și jumătate pe an. Practic, moldovenii nu consumau deloc cafea. În 2005 am ajuns la 8,8 cești, în 2010 - la 15 cești. În 2020 s-a înregistrat un salt vizibil și am ajuns la 90 de cești de cafea, în 2023 - 134 de cești de cafea și în 2024 cred că vom trece cu succes de 150 de cești de cafea pe zi”, explică Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, 2024 ar trebui declarat anul cafelei în Republica Moldova, deoarece oamenii din țara noastră sunt aproape europeni, atunci când este vorba de consumul de cafea. „Evident că până la consumul mediu european, care este de 2-3 ori mai mare, mai avem nevoie de câțiva ani, de aceea, cred că în momentul aderării noastre la UE, consumul de cafea din țara noastră va fi comparabil cu cel al țărilor din Uniunea Europeană”, precizează analistul economic. 

Expertul declară că moldovenii au cheltuit în 2023, pentru cafea, circa 1,5 miliarde de lei, iar guvernul a colectat aproape 300 de milioane de lei sub formă de impozite.

Cei mai mari consumatori de cafea din lume

Totodată, la nivel mondial, cel mai mare consumator de cafea este Olanda, cu 8,3 kg de cafea anual pe cap de locuitor. Urmează Finlanda cu 7,8 kg de cafea anual pe cap de locuitor; Suedia – 7,6; Norvegia – 6,6; Canada – 5,5; Liban – 5,3; Germania – 5,2; Brazialia – 5,1; Qatar – 5; Elveția – 4,8; Italia – 4,7; Estonia – 4,3; Portugalia – 4, SUA – 3,5; Franța – 3,4 kg de cafea anual pe cap de locuitor. Media globală este de 1,3 kg de cafea anual pe cap de locuitor. În 2020 Moldova a avut un consum de 0,49 kg de cafea anual pe cap de locuitor, iar în 2023 – 0,75. 

Cafeaua: beneficii și riscuri

Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite și mai populate băuturi de pe glob, fiind a treia în topul cantităților consumate după apă și ceai. Cunoscută pentru efectele de revigorare și energie oferite organismului, cafeaua este un subiect controversat în privința efectului asupra sănătății și a organismului.

Cofeina este o principala substanță psihoactivă din cafea. Beneficiile consumului de cofeină sunt stimularea sistemului nervos prin reducerea somnolenței și menținerea organismului în stare de alertă pentru o perioadă de timp, stimulând concentrarea, vigilența și randamentul.

...

Liliana Arnaut

Medic igienist, specialist în promovarea sănătății la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.   

„Recomandările referitoare la consumul zilnic de cafea depind în mare măsură de starea de sănătate. Consumul moderat de cofeină ar fi de 300-400 mg/zi, echivalentul a 1-2 căni de cafea. Această cantitate poate să difere de la o situație la alta și de la un organism la altul. De exemplu, femeile însărcinate ar trebui să scadă cantitatea de cafea consumată zilnic. Efectul cofeinei depinde de o serie de factori precum: vârsta, dependența de consumul de alcool sau tutun, viteza de eliminare a cofeinei din organism, etc. Procesul de eliminare a cofeinei poate fi mai rapid la persoanele care consumă mai multă cafea față de cele care consumă ocazional”, declară Liliana Arnaut, medic igienist, specialist în promovarea sănătății la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.   

Cofeina provoacă dependență?

Cofeina nu este considerată un drog deoarece nu produce aceleași simptome de comportament compulsiv în sevraj, asemeni alcoolului sau drogurilor, spune Liliana Arnaut. Totodată, cofeina produce toleranță la consumul regulat. Iată de ce consumatorii trebuie să mărească dozele pentru a nu simți simptomele de sevraj.

„Dependența se dezvoltă atunci când cofeina este consumată regulat. Simptomele sevrajului apar odată cu oprirea bruscă a aportului de cofeină. Semnele și simptomele variază în intensitate și includ dureri de cap, amețeli, iritabilitate, oboseală, lipsă de energie,  mialgii, greață, vomă. Persoanele care consumă peste patru ceşti de cafea pe zi sau echivalentul a 400-600 mg de cofeină sunt predispuse la apariţia simptomelor de anxietate şi agitaţie. În plus, cu cât consumi mai multă cafea în fiecare zi, cu atât mai mult vei avea nevoie de o cantitate mai mare pentru a obţine efectele dorite”, mai adaugă Liliana Arnaut, medic igienist, specialist în promovarea sănătății la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.                         

Ce se poate întâmpla dacă voi consuma cafea în exces un timp îndelungat?

  • Consumul a peste 10 cești de cafea pe zi crește riscul de insuficiență cardiacă.
  • Consumul abuziv de cofeină provoacă anemii feriprive.
  • Consumul de cafea fierbinte poate cauza apariția cancerului esofagian. În acest caz, factorul carcinogenic este legat de temperatura de peste 65 de grade Celsius și este valabil pentru orice băutură consumată la aceste temperaturi.
  • Riscul de apariție al calculilor biliari scade semnificativ la consumatorii a 2-6 cafele pe zi, iar la consumul excesiv efectul este invers.
  • Consumul sporit de cofeină poate mări riscul de incontinența urinară prin efectul iritant al acesteia asupra vezicii urinare.
  • La vârstnici, consumul sporit de cofeină poate duce la creșterea riscului de fracturi (mai ales dacă există un deficit de calciu și vitamina D) și de interacțiune cu unele medicamente.
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Studii: consumul de cafea stimulează creativitatea și productivitatea angajaților

Potrivit mai multor cercetări, angajații care își iau pauze de cafea sunt mai productivi și colaborează mai bine cu colegii lor. Cofeina joacă aici un rol important, ceea ce face ca oamenii sa fie mai vigilenți. Ei sunt mai atenți, îi percep mai bine pe ceilalți și au o atitudine mai pozitivă. Legăturile dintre cafea și productivitatea la locul de muncă sunt cât se poate de puternice. Conform unui sondaj realizat de compania americană Career Builder, 46% dintre cei care lucrează în SUA spun că o zi fără cafea la birou le afectează drastic productivitatea.

Cafeaua oferită la discreție angajaților din birouri a devenit aproape o obligație pentru companiile care doresc să crească eficiența acestora. Studiile au arătat că dacă este consumată constant, cafeaua declanșează secreția dopaminei, care alungă depresia și crește gradul de fericire al angajaților, chiar și în dimineața zilei de luni, considerată unanim a fi cea mai grea zi a unei săptămâni de lucru.

O echipă de cercetare de la o universitate din Statele Unite a demonstrat  într-un studiu de ce cafeaua îi ajută pe oameni să fie mai creativi, atât individual, cât și în grup. Explicația este și în acest caz cât se poate de simplă. Stând împreună atunci când își beau cafeaua la locul de muncă se elimină practic multe dintre barierele sociale și profesionale normale, ceea ce duce la conversații neprotocolare și mai relaxate.

Așadar, dincolo de faptul că servirea cafelei este, pentru unii dintre noi, un ritual de relaxare sau de socializare, aceasta ar putea avea multiple beneficii importante pentru buna funcționare a organismului, atât timp cât este consumată cu moderație.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?