Cum obiectivele SMART te aduc mai aproape de succes?
04-02-2024 238
Timp de citire: 3 min.

Cum obiectivele SMART te aduc mai aproape de succes?

Atunci când lucrezi la cariera ta, pot apărea diferite momente neprevăzute, precum schimbarea pieții muncii sau plecarea de la un loc de muncă. Toate aceste decizii pot fi depășite mai ușor și cu mai multă reziliență, când ai obiective profesionale clar stabilite. 

Setarea obiectivele SMART este o modalitate care te ajută să planifici mai clar evoluția ta profesională și să ajungi unde îți dorești. Fără un plan de acțiune, este mai dificil să obții jobul sau promovarea pe care o dorești. Citește în continuare cum să stabilești obiective SMART și de ce sunt utile.

Ce înseamnă obiective SMART?

SMART este un acronim care înseamnă Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant și Încadrat în timp. Acest fel de a construi obiective te ajută să eviți situațiile în care obiectivele eșuează, pentru că sunt prea vagi sau prost încadrate. Lucrul fără obiectiv sau la obiectivul greșit conceput poate fi descurajant, irealizabil și chiar fi dăunător carierei tale. Indiferent dacă îți stabilești obiective personale sau profesionale, utilizarea cadrului de obiective SMART poate stabili o bază solidă pentru atingerea succesului.

S = Specific

Obiectivul trebuie să fie cât mai distinct și detaliat posibil. Cu cât obiectivul tău este mai specific, cu atât calea către succes va fi mai precisă. Se concentrează pe întrebările:

  • Ce vei face?
  • De ce contează acest obiectiv?
  • Cine este implicat?
  • Ce resurse sunt disponibile?

M = măsurabil

Identifică dacă obiectivele tale sunt măsurabile și, dacă da, cum. Acest lucru face un obiectiv mai tangibil, deoarece oferă o modalitate de a măsura progresul. Dacă este un proiect care va dura câteva luni pentru a fi finalizat, atunci stabilește câteva etape, și ia în considerare sarcini specifice de îndeplinit.

A = Accesibil

Întreabă-te: voi reuși ce mi-am propus? Dețin cunoștințele și instrumentele necesare? Ce trebuie să fac pentru a avea toate resursele necesare?

R = Relevant

Stabilește dacă acest obiectiv se potrivește cu imaginea de ansamblu și ce diferență va face. Fiecare obiectiv trebuie să fie în concordanță cu valorile tale de bază și cu obiectivele generale de viață. O sarcină nu merită îndeplinită dacă nu te ajută să atingi obiective mai mari. 

T = Bazat pe timp

Planifică un interval de timp pentru realizarea fiecărui obiectiv. Răspunde la întrebarea: „Care este termenul limită pentru îndeplinirea acestui obiectiv”? Stabilirea unui termen limită este o modalitate excelentă de a-ți seta o direcție și de a-ți concentra eforturile. 

De ce este importantă stabilirea obiectivelor SMART?

  • Ai posibilități mai mare de succes în carieră pentru că știi unde vrei să ajungi, ce etape trebuie să realizezi și vezi în ansamblu parcursul tău profesional. 

  • Ești mai motivat pentru că știi care sunt ambițiile tale și reușești să le vizualizezi.

  • Reușești să faci alegeri mai conștiente bazate pe ce îți place să faci și ce nu; pe punctele slabe și cele forte și pe abilitățile, pe care trebuie să le dobândești.

  • Măsori cu ușurință progresul, poți să analizezi succesul, dar și aspectele, care trebuie corectate.

  • Optimizezi utilizarea resurselor și a timpului, deoarece eviți pierderea de energie și resurse în direcții care nu sunt relevante sau realizabile.

  • Elimini confuzia și obții o direcție clară pentru acțiuni și eforturi. Când obiectivele SMART sunt aliniate cu obiectivele personale, eforturile individuale sunt îndreptate spre realizarea misiunii tale.

  • Oferi o structură și un cadru de timp pentru planificare și acțiune. Astfel, vei fi mai organizat și vei avea convingerea că mergi pe drumul cel bun.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Exemplu de formulare a obiectivelor SMART

Peste un an vreau să obțin poziția de director de departament Marketing într-o organizație IT, din Chișinău, care are circa 500 de angajați. 

Specific: Scopul este bine definit, cu detalii despre organizație. De asemenea, lasă loc pentru corectarea parcursului profesional și reevaluarea priorităților, în caz că obții un job în cadrul unei organizații similare.

Măsurabil: Succesul poate fi măsurat prin numărul de cereri, interviuri și oferte de muncă.

Accesibil: Poziția este una de top, pentru un specialist senior. Astfel, este nevoie de o analiză a abilităților curente și identificarea aptitudinilor, care trebuie învățate pentru a lua jobul.

Relevant: Principalul obiectiv este atingerea unei poziției de top, însă chiar și un post de muncă mai inferior în acea companie, poate fi considerat un succes. Ulterior, pas cu pas poate fi atins obiectivul dorit.

Bazat pe timp: Un an este termenul indicat pentru atingerea scopului.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?