Tot ce trebuie să știi despre pensii în Republica Moldova
28-03-2023 48298

Tot ce trebuie să știi despre pensii în Republica Moldova

Sistemul de pensii din Republica Moldova funcționează în baza sistemului solidar de pensii (Pay As You Go). Acesta se bazează pe plata pensiilor de asigurări sociale, din contul contribuțiilor colectate de la angajatori și persoanele asigurate.

Reglementarea sistemului de pensii din Republica Moldova este executat de următoarele legi fundamentale:

  • Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat nr. 156-XIV din 14.10.98;
  • Legea privind sistemul public de asigurări sociale nr. 489-XIV din 08.07.99;
  • Legile anuale privind bugetul asigurărilor sociale de stat.

Tipurile de pensii şi condiţiile de stabilire a acestora

Legea Republicii Moldova privind pensiile de asigurări sociale de stat prevede achitarea următoarelor tipuri de pensii din contul mijloacelor asigurărilor sociale:

  1. a) pensie pentru limită de vârstă;
  2. b) pensie de dizabilitate;
  3. c) pensie de urmaş;
  4. d) pensie specială;
  5. e) pensie anticipată pentru carieră lungă.

Cum se calculează pensia pentru limita de vârstă?

Pensia pentru limită de vârstă se calculează, utilizând trei elemente fundamentale: rata de acumulare, care constituie 1,35% din venitul realizat; stagiul total de cotizare, care nu poate fi mai puțin de 15 ani și venitul mediu lunar asigurat, care se determină conform datelor codului personal de asigurări sociale (CPAS) din Registrul evidenței individuale de stat.

Formula de calcul a pensiei pentru limită de vârstă:


P=1,35% x Tt x Vav,

unde:

P – cuantumul pensiei calculate;

1,35% – rata de acumulare pentru anii de cotizare, realizați după 1 ianuarie 1999, calculată în procente;

Tt – stagiul total de cotizare, ani;

Vav – venitul mediu lunar asigurat valorizat, determinat conform anexei nr. 1 din Legea 156/1998.


Ce înseamnă stagiul de cotizare și cum se ia în calcul?

Stagiul de cotizare constituie însumarea perioadelor în care persoana asigurată realizează o activitate de muncă şi achită contribuţiile de asigurări sociale de stat.  Definirea legală a stagiului de cotizare este prevăzută în Legea Nr.489/1999. În lumina art. 1, stagiul de cotizare reprezintă însumarea perioadelor de activitate în care s-au plătit contribuții la fondul de pensii.

Stagiul de cotizare are o importanță deosebită în cadrul raporturilor de protecție socială, în special, în cadrul celor din domeniul asigurărilor sociale. Conform prevederilor, pensia integrală pentru limită de vârstă se stabileşte la împlinirea vârstelor standard de pensionare, cu condiţia realizării unui stagiu de cotizare prevăzut.

Începând cu 1 ianuarie 2023, stagiul de cotizare se calculează prin însumarea lunilor pentru care s-au plătit contribuții, în mărimile stabilite, la bugetul asigurărilor sociale de stat și împărțirea sumei obținute la 12. Rezultatul obținut se rotunjește până la o unitate după virgulă. În cazul în care suma anuală a contribuțiilor achitate este mai mică decât suma anuală a contribuțiilor calculate din salariul minim lunar pe țară stabilit de legislație, stagiul de cotizare se calculează proporțional sumei achitate.

Prin Hotărârea Guvernului privind stabilirea cuantumului salariului minim pe ţară, s-a stabilit, începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim pe ţară în cuantum de 4000 lei lunar pentru un program complet de lucru.

Ce intră în stagiul de cotizare la calcularea pensiei pentru limita de vârstă în Republica Moldova?

În sistemul public, stagiul de cotizare însumează toate perioadele contributive, în care se achitau contribuțiile la fondul de asigurare socială.

În stagiul de cotizare sunt incluse și următoarele perioade necontributive:

  • perioada de îndeplinire a serviciului militar în termen sau cu termen redus;
  • perioada de îngrijire a unui copil pînă la vârsta de 3 ani de către unul din părinţi sau de tutore în caz de deces al ambilor părinți;
  • perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, de ajutor de şomaj, de alocaţie pentru integrare sau reintegrare profesională.
  • perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul dintre părinți, de către tutore sau curator, până la angajarea în funcția de asistent personal;
  • perioada de rezidențiat în învățământul postuniversitar obligatoriu;
  • perioadele de activitate necontributive în funcția de judecător și procuror de pînă la 31 decembrie 2005;
  • perioada de studii la facultate la zi se include în stagiu doar dacă a avut loc până la 1 ianuarie 1999.

În stagiul de cotizare se includ perioadele de absenţă forţată de la serviciu (șomaj tehnic, stationare, etc.), pentru care s-a plătit venitul asigurat şi au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale.

Important: Nu sunt considerate contributive perioadele în care nu s-au plătit contribuţii sau suma contribuţiei plătite este mai mică decât cea anuală prevăzută de legislația în vigoare.

Se acordă pensie pentru limită de vârstă persoanelor care nu au stagiul de cotizație?

Pensia pentru limita de vârstă se acordă persoanelor care la atingerea vârstei de pensionare întruchipează condiția stagiului de cotizare prevăzut de legislație.

Stagiul complet de cotizare pentru bărbaţi constituie 34 ani.

Stagiul complet de cotizare pentru femei constituie începând cu:

  • 01.07.2022 – 33 ani;
  • 01.07.2023 – 33 ani 6 luni;
  • 01.07.2024 – 34 ani.

Stagiul minim de cotizare pentru stabilirea pensiei este de 15 ani.  

Pentru persoanele care nu au un stagiu complet, se calculează pensia incompletă, mărimea căreia va fi proporțională cu numărul de ani din stagiu. Cetățenii Republicii Moldova care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă (de la 1 aprilie 2023 pensia minimă pentru limita de vârstă va fi de 2620 de lei).

Cine are dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă?

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbaţi şi cu 3 ani pentru femei, mai mare, decât cel prevăzut la art.42 alin (1) din Legea Nr. 156/1998.

 

Anul stabilirii

Bărbaţi

Femei

01.07.2022

39 ani

36 ani

01.07.2023

39 ani

36 ani 06 luni

01.07.2024

39 ani

37 ani

 

La calcularea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate pentru carieră lungă nu se iau în calcul perioadele necontributive prevăzute în art.5 alin.(2) şi art.50 alin.(1) lit. d) şi e) din Legea nr. 156/1998, după cum urmează:

  • perioada de îndeplinire a serviciului militar în termen sau cu termen redus;
  • perioada de îndeplinire a serviciului militar prin contract sau a altui serviciu asimilat acestuia;
  • perioada de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani de către unul din părinţi sau de tutore în caz de deces al ambilor părinţi;
  • perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, de ajutor de şomaj, de alocaţie pentru integrare sau reintegrare profesională;
  • perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul dintre părinţi, de către tutore sau curator, până la angajarea în funcţia de asistent personal;
  • perioada de rezidenţiat în învățământul postuniversitar obligatoriu;
  • perioadele de activitate necontributive în funcţia de judecător şi procuror de până la 31 decembrie 2005;
  • îngrijirea unui invalid de gradul I, a unui copil invalid sub vârsta de 16 ani sau a unei persoane care a depăşit vârsta de 75 de ani, realizat până la 01.01.1999;
  • studiul în instituţiile de învățământ superior de zi, realizat până la 01.01.1999.

     Cuantumul pensiei anticipate pentru carieră lungă se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.

Se acordă pensie pentru limită de vârstă pentru persoanele deținătoare de patentă?

Deținătorilor de patentă li se stabilește o pensie minimă, iar pentru a beneficia de ea, aceștia trebuie să achite anual o taxă fixă stabilită de legislația în vigoare. Începând cu 1 ianuarie 2023, deținătorii de patentă achită contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii  în mărime de 14700 de lei, respectiv, suma lunară constituie 1225 lei conform  pct. 1.7 din anexa nr.1 la Legea nr.489/1999.

 

De la 1 aprilie 2023, pensia minimă pentru limita de vârstă este stabilită în mărime de  2620 de lei.

 

Cum se indexează pensiile?

Conform art. 13 din Legea Nr. 156/1998, indexarea are loc anual pe 1 aprilie și coeficientul de indexare constituie rata inflației la sfârșitul anului precedent, exprimată prin creșterea prețurilor de consum în luna decembrie al anului respectiv față de aceeași lună a anului premergător.

La 1 aprilie 2023 pensiile şi unele prestații sociale se indexează cu coeficientul indexării 15%.

Indexarea este prevăzută pentru:

  • pensiile pentru limită de vârstă, de dizabilitate, de urmaș;
  • pensiile pentru vechime în muncă;
  • pensiile funcţionarilor publici, colaboratorilor vamali, judecătorilor;
  • plățile periodice/lunare capitalizate;
  • indemnizațiile de dizabilitate;
  • pensiile și compensațiile bănești lunare stabilite cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl;
  • și alte categorii de beneficiari.

Coeficientul de indexare se va aplica doar părții pensiei care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2023, care constituie 11 700 de lei.

Care este modalitatea de stabilire a pensiei pentru limită de vârstă?

Începând cu 1 ianuarie 2022 cererea de stabilire a pensiei pentru limită de vârstă poate fi depusă în mod electronic, cu aplicarea semnăturii electronice. Acest lucru este posibil prin intermediul paginii-web oficiale a Casei Naționale de Asigurări Sociale (www.cnas.gov.md), accesând bannerul „e-Cerere Stabilire pensie".

Cetățenii care nu dețin semnătura electronică sau nu au posibilitatea de a depune cererea online pentru stabilirea pensiei, se vor adresa la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Actele necesare la depunerea cererii pentru pensia de limită de vârstă:

  • buletinul de identitate (în original şi copie);
  • carnetul de muncă (în original), сopia se prezintă dacă carnetul de muncă nu a fost scanat;
  • alte documente ce confirmă stagiul de cotizare;
  • diploma de studii la secţia de zi a instituţiilor superioare de învăţământ (până la data de 01.01.1999) (în original şi copie);
  • livretul militar (în original şi copie) sau acte ce confirmă perioada de îndeplinire a serviciului militar;
  • documente ce confirmă perioada de îngrijire a unui invalid de grupa I sau a unui bătrân ce a atins vârsta de 75 de ani (până la data de 01.01.1999);
  • alte acte după caz.

Pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare - 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

În Republica Moldova, toate categoriile de angajați și angajatori achită obligațiile către stat pentru a dobândi calitatea de persoană asigurată. Cotele de contribuții pentru sistemul de asigurări sociale se stabilesc anual, diferențiat, și sunt bazate pe salariul brut.

 

Începând cu 1 iulie 2017  se majorează  vârsta de pensionare conform eşalonării prevăzute în tabel:

De la 1 iulie

Vârsta standard de pensionare

Bărbaţi

Femei

2017

62 ani 4 luni

57 ani 6 luni

2018

62 ani 8 luni

58 ani

2019

63 ani

58 ani 6 luni

2020

63 ani

59 ani

2021

63 ani

59 ani 6 luni

2022

63 ani

60 ani

2023

63 ani

60 ani 6 luni

2024

63 ani

61 ani

2025

63 ani

61 ani 6 luni

2026

63 ani

62 ani

2027

63 ani

62 ani 6 luni

2028

63 ani

63 ani

 
Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?