Salariul minim pe ţară în anul 2024
06-12-2023 72690
Timp de citire: 2 min.

Salariul minim pe ţară în anul 2024

Tema salariului în Republica Moldova trezește deseori polemici și se lasă cu neclarități. Încercăm să explicăm cititorilor noștri termenii și conceptele cele mai răspândite ce țin de piața muncii, iar salariul minim pe economie e, fără îndoială, unul din acești termeni. 

Ce este salariul minim pe economie și care e suma lui în 2024

Salariul minim reprezintă valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar, pe care legea țării respective permite angajatorilor să-l acorde unui salariat. 

Statul reglementează cum sunt remunerați salariaţii pentru munca lor, prin stabilirea mărimii salariului minim pe ţară - suma minimă garantată a salariului în sectorul real şi valoarea de referinţă pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar.

În Moldova, Legea salarizării prevede cum trebuie remunerați oamenii angajați oficial. Pentru început, trebuie să știi că:

  • salariul minim pe economie se stabileşte de Guvern după consultări.
  • salariul minim se reexaminează anual, în funcţie de creşterea preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional;
  • salariul minim serveşte drept bază pentru stabilirea ulterioară a remunerării angajaților;
  • mărimea salariul minim nu include salariul suplimentar și alte bonusuri la salariu.

Începând cu anul viitor, salariul minim pe țară va crește de la 4000 la 5000 de lei. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului, după consultarea prealabilă a partenerilor sociali.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 29,58 lei pe oră. 

Majorarea salariului minim pe țară până la 5000 lei este argumentată de necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării, pentru a menține puterea de cumpărare a salariaților și a asigura un mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional în ceea ce privește utilizarea forței de muncă.

Salariul minim pentru sectorul bugetar s-a dublat în ultimii 2 ani. Începând cu anul 2023, Guvernul a unificat salariul minim, acesta fiind aplicat în același cuantum atât în sectorul bugetar, cât și în cel real. Retrospectiv, pentru anul 2022, cuantumul salariului minim a crescut de la 2200 la 3500 de lei. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% -  până la 4000 de lei.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Motive pentru care avem un salariu minim atât de mic sunt mai multe: 

  • Salariul minim este o valoare brută, din care se extrag taxele și impozitul pe venit;
  • Salariul minim pe economie se calculează în baza coșului minim de consum al unei persoane medii. Nu se ia în considerare coșul minim al celor care se află la îngrijirea acestei persoane (copii, partener șomer, rudă în vârstă, persoană cu dizabilități, etc), punctează platzforma.md.
  • Coșul minim de consum include: coșul alimentar de bază, setul de încălțăminte și îmbrăcăminte de bază, setul minim de medicamente și produse de igienă, cheltuielile medii pe țară pentru serviciile locativ-comunale. Nu se iau în considerare creșterea prețului la gaze, plata chiriei sau rata la un credit ipotecar, tarifele la transportul public și alte cheltuieli de acest fel. 

În concluzie, considerăm că e binevenit ca Republica Moldova să-și revizuiască politicile și modul de calculare a salariului minim pe economie, ca fiecare cetățean să aibă un trai decent. Astfel, salariul minim ar putea să devină o pârghie de protecție financiară pentru persoanele cu venituri mici.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?