Legea și Piața Muncii
07-03-2023 Categorie: Legea și Piața Muncii
6317

Ce este salariul minim pe economie și cum se calculează în 2023

Tema salariului în Republica Moldova trezește deseori polemici și se lasă cu neclarități. Încercăm să explicăm cititorilor noștri termenii și conceptele cele mai răspândite ce țin de piața muncii, iar salariul minim pe economie e, fără îndoială, unul din acești termeni. 

Ce este salariul minim pe economie și care e suma lui în 2023

Salariul minim reprezintă valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar, pe care legea țării respective permite angajatorilor să-l acorde unui salariat. 

Statul reglementează cum sunt remunerați salariaţii pentru munca lor, prin stabilirea mărimii salariului minim pe ţară - suma minimă garantată a salariului în sectorul real şi valoarea de referinţă pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar.

În Moldova, Legea salarizării prevede cum trebuie remunerați oamenii angajați oficial. Pentru început, trebuie să știi că:

  • salariul minim pe economie se stabileşte de Guvern după consultări.
  • salariul minim se reexaminează anual, în funcţie de creşterea preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional;
  • salariul minim serveşte drept bază pentru stabilirea ulterioară a remunerării angajaților;
  • mărimea salariul minim nu include salariul suplimentar și alte bonusuri la salariu.

Dar să trecem la cifre: din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară constituie 4.000 de lei pentru un program complet de lucru de 169 de ore pe lună. Acesta a fost aprobat de Guvern în decembrie anul trecut.

Cum a evoluat salariul minim în Moldova

Pentru anul 2022, valoarea salariului minim a fost de 3.500 de lei. În 2021 era de 2935 de lei pe lună. Procentual, e o creștere destul de vizibilă, care variază între 5-10%. În vara anului trecut se estima că salariul minim va ajunge la 5.000 de lei în 2023, așteptări care, însă, nu s-au îndreptățit.

Cu adevărat relevantă în acest caz e întrebarea: „Este salariul minim în Moldova suficient pentru a acoperi necesitățile omului de rând?”. Raportat la mărimea coșului minim de consum, în baza căruia se calculează și care depășește lejer 2000 de lei pe lună, e foarte puțin. Asta, pe fonul majorării prețurilor la alimente, a tarifelor pentru serviciile comunale, la carburanți, imobiliare, care s-au făcut simțite în ultimul an. 

Moldova încă e restanțieră la acest capitol, garantând cetățenilor săi un salariu minim similar cu Jamaica sau Brazilia - echivalentul a 200 de euro. În România, de exemplu, salariul minim pe 2023 este de 515 euro pe lună. 

Motive pentru care avem un salariu minim atât de mic sunt mai multe: 

  • Salariul minim este o valoare brută, din care se extrag taxele și impozitul pe venit;
  • Salariul minim pe economie se calculează în baza coșului minim de consum al unei persoane medii. Nu se ia în considerare coșul minim al celor care se află la îngrijirea acestei persoane (copii, partener șomer, rudă în vârstă, persoană cu dizabilități, etc), punctează platzforma.md.
  • Coșul minim de consum include: coșul alimentar de bază, setul de încălțăminte și îmbrăcăminte de bază, setul minim de medicamente și produse de igienă, cheltuielile medii pe țară pentru serviciile locativ-comunale. Nu se iau în considerare creșterea prețului la gaze, plata chiriei sau rata la un credit ipotecar, tarifele la transportul public și alte cheltuieli de acest fel. 

În concluzie, considerăm că e binevenit ca Republica Moldova să-și revizuiască politicile și modul de calculare a salariului minim pe economie, ca fiecare cetățean să aibă un trai decent. Astfel, salariul minim ar putea să devină o pârghie de protecție financiară pentru persoanele cu venituri mici.

Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
Distribuie:
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?