Lucrul de la distanță nu trebuie să însemne doar lucrul de acasă
04-05-2023 2382
Timp de citire: 3 min.

Lucrul de la distanță nu trebuie să însemne doar lucrul de acasă

Modul în care lucrăm a evoluat semnificativ de-a lungul timpului, modelat de diverși factori, cum ar fi progresele tehnologice, schimbările economice și așteptările societății. De la epoca agriculturii până la revoluția industrială și ascensiunea economiei serviciilor, natura muncii a suferit o serie de transformări, fiecare cu implicații proprii pentru echilibrul dintre viața profesională și viața privată. De altfel, este foarte important  să  subliniez că și statutul muncii a evoluat în timp, astfel a fost determinat şi influenţat de gradul dezvoltării social-economice şi de dezvoltarea socială a oamenilor angajați în câmpul muncii din acea perioadă. Munca rămâne a fi o valoare fundamentală, care are capacitatea de a caracteriza toate sferele vieții şi evoluţia umană pe diverse trepte ale dezvoltării. 

Pe măsură ce piața muncii continuă să evolueze, tot mai multe companii adoptă munca de la distanță ca opțiune viabilă pentru angajații lor. Beneficiile lucrului de la distanță sunt clare - flexibilitate sporită, timp și costuri reduse de navetă și un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată.Adevărul este că „la distanță” nu trebuie neapărat să însemne „acasă”. Există o serie de alternative la lucrul de acasă care pot oferi angajaților de la distanță o schimbare de peisaj și o perspectivă nouă. Spațiile de lucru în comun, de exemplu, oferă un mediu profesional și de colaborare în care cei care lucrează de la distanță pot lucra alături de alții din domeniul lor (coworking).

Spațiile de coworking sunt spații de lucru comune în care persoane din diferite profesii sau organizații pot lucra împreună într-un mediu colaborativ și flexibil. Acestea sunt concepute pentru a oferi o comunitate pentru lucrătorii la distanță, liber profesioniști, antreprenori și proprietari de afaceri mici care caută o alternativă la lucrul de acasă sau în mediile tradiționale de birou. Spațiile de coworking oferă o varietate de facilități, inclusiv internet de mare viteză, facilități de imprimare și scanare, săli de conferințe și socializare. De asemenea, sunt echipate cu mobilier ergonomic, izolare fonică și alte caracteristici care asigură un mediu de lucru confortabil și productiv.

De la rutină la libertatea de a lucra de oriunde: Cum HR-ul poate ajuta angajații să se adapteze în era muncii la distanță

O modalitate prin care HR-ul poate sprijini angajații în noua ordine a muncii este oferirea de aranjamente flexibile de lucru care merg dincolo de simpla permitere a angajaților să lucreze de acasă. Un alt aspect important pentru HR este crearea unei culturi puternice de comunicare și colaborare între angajații de la distanță, ceea ce facem noi la Oneest. Acest lucru se poate face prin următoarele acțiuni:

  • Check-in-uri regulate; 
  • Activități de team-building; 
  • Întâlnirile offline în oficiu;
  • Folosirea instrumentelor tehnologice precum conferințe video, platforme de chat; 
  • Software-uri pentru management de proiect.

Aici poți afla mai multe despre perspectiva companiei Oneest asupra muncii hibride și de ce am decis să îmbrățișăm acest mod de lucru

...

La Oneest ne încurajăm angajații să folosească la maxim posibilitatea de a-și diversifica locul de muncă, mulți dintre ei lucrează chiar cu animalele de companie aproape. Studiile au arătat că interacțiunea cu animalele de companie, inclusiv cu pisicile, poate ajuta la reducerea nivelului de stres. A avea o pisică în apropiere în timp ce lucrezi poate oferi un sentiment de calm și confort, ceea ce poate ajuta la reducerea sentimentelor de anxietate sau tensiune.

De asemenea, este important ca HR-ul să ofere resurse și sprijin lucrătorilor de la distanță pentru a-i ajuta să mențină un echilibru sănătos între muncă și viață privată. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Aceasta ar putea include următoarele:

  • Oferirea programelor de wellness, 
  • Resurse pentru sănătatea mintală și gestionarea stresului;
  • Îndrumări cu privire la modul de stabilire a limitelor între muncă și timpul personal.

În acest articol am descris perspectiva companiei Oneest despre importanța echilibrului dintre viața profesională și personală.

De fapt, munca la distanță poate lua mai multe forme, de la lucrul la o cafenea sau un spațiu de lucru în comun până la călătorii și lucrul din diferite locații din lume. Prin recunoașterea și sprijinirea acestor diferite forme de lucru la distanță, HR-ul poate ajuta angajații să se simtă mai împuterniciți și mai implicați în munca lor.

În cele din urmă, cheia sprijinirii cu succes a angajaților de la distanță este recunoașterea faptului că munca la distanță nu este o soluție unică. Oferind o serie de aranjamente flexibile de lucru, promovând o cultură a comunicării și colaborării și oferind resurse și sprijin pentru echilibrul dintre viața profesională și personală, HR-ul poate ajuta angajații să se simtă mai implicați și mai împuterniciți în munca lor, indiferent de unde aleg să lucreze.

Sunteți gata să vă schimbați perspectiva asupra modului de lucru? La Oneest, îmbrățișăm un model de lucru hibrid, așa că vă invităm să faceți parte din echipa noastră.

 

aici job-urile disponibile

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?