Înveți și lucrezi? Află ce beneficii poți avea
21-06-2023 5823
Timp de citire: 4 min.

Înveți și lucrezi? Află ce beneficii poți avea

Ești student/ă și lucrezi? Bravo! Adaugă imediat în CV-ul tău (dacă încă nu ai făcut-o), abilități excelente de time management, de negociere, de rezolvare a problemelor și de multitasking, evident. Totuși, nu obții doar abilități soft atunci când combini studiile cu jobul. Liuba Mursa, specialistă-auditor în resurse umane explică de ce facilități, pot beneficia studenții și studentele, care învață în Republica Moldova, și sunt angajați/angajate concomitent.

Care acte legislative stabilesc garanțiile salariaților care îmbină munca cu studiile?

Legislația Republicii Moldova, prin diverse acte legislative, stabilește beneficiile, pe care le pot primi persoanele, care lucrează și învață în același timp. Aceste acte legislative sunt: 

Totodată, angajatorul poate stabili și alte garanţii şi compensaţii salariaţilor, prin acte normative interne. Aceste sunt următoarele acte:

  • Contractul colectiv de muncă;
  • Regulamentul intern al unității;
  • Contractul individual de muncă.

Ce avantaje sunt oferite?

Angajații și angajatele, care sunt înmatriculate la studii superioare, profesional tehnice, liceale sau la studii fără frecvență pot beneficia de un pachet de avantaje. Astfel, studenții angajați pot avea concedii suplimentare cu menținerea a 50% - 75% din salariu, program de muncă redus, cât și alte garanții indicate în contractul individual sau colectiv de muncă.  

Cine poate beneficia? 

De compensații și garanții pot beneficia:

  1. Angajații care au o reușită bună la studii, în instituțiile naționale de nivel superior, în instituțiile de învățământ profesional tehnic și în instituțiile de învățământ liceale, acreditate legal.
  2. Salariații trimiși de către angajator la diferite programe de studii.
  3. Salariații care pentru prima dată obțin calificarea respectivă, cât și angajații care studiază a doua sau a treia specialitate. 

Dar să le luăm pe rând. Ce beneficii sunt oferite fiecărei categorii de studenți?                                                                                              

Pentru salariații, care studiază la solicitarea angajatorilor, și au reușită bună, se oferă program de muncă redus, li se acordă concedii suplimentare, cu menținerea integrală sau parţială a salariului mediu lunar. De asemenea, conform hotărârii de Guvern, aceștia pot avea partea de alte facilități.  

Pentru persoanele care învață la liceu, cu frecvență redusă, ziua de muncă se reduce cu o zi ori cu numărul de ore specifice pentru o zi de lucru. Totodată, studenții pot beneficia de un concediu de studiu anual de 36 de zile, în care vor primi o remunerare în sumă de 50% din salariul mediu. În timpul sesiunii, angajații care învață în instituțiile liceale pot avea un concediu de studiu adițional, care să dureze cel mult o lună, și în care să primească un salariu în valoare de 75%..

Pentru salariații, care învață în instituțiile de învățământ secundar profesional, se acordă concedii suplimentare cu menţinerea, integrală sau parţială, a salariului mediu, cât și alte compensaţii indicate în contractul colectiv sau prin cel individual de muncă. De asemenea, aceștia beneficiază anual de un concediu de studii suplimentar, care durează până la 35 de zile calendaristice, pentru a se pregăti de sesiune. În această perioadă vor primi un salariu în valoare de 75% din salariul mediu.

Pentru angajații, care studiază în instituții de învățământ superior, se stabilește un program de muncă redus, de 35 de ore pe săptămâna. Adică, șapte ore pe zi.  De asemenea, aceștia pot beneficia de concedii suplimentare plătite (în valoare de 75% din salariul mediu). Concediile din timpul sesiunilor de examene și cele oferite pentru realizarea lucrărilor de laborator vor dura cel mult 30 de zile calendaristice pe an. Tot atâta vor dura concediile pentru examenele de absolvire, iar pentru susținerea tezei de licență sau de master - 90 de zile. Da-da, ai înțeles bine: poți avea un concediu de studii până la 3 luni ca să te ocupi de teză și să nu lași totul pe ultima lună. 

Pentru angajații care învață la masterat, doctorat, postdoctorat sau în organizaţiile din domeniul ştiinţei şi inovării acreditate legal, se acordă beneficii în modul stabilit de Guvern.

Pentru salariații, care învață instituțiile de învățământ secundar profesional, se oferă un concediu de studiu suplimentar, plătit în valoare de 75%, cât și alte compensaţii indicate în contractul colectiv sau în cel individual de muncă. Durata concediului de studiu este de cel mult 35 de zile calendaristice.

Cum se acordă beneficiile? 

Dacă faci parte din categoriile enumerate anterior, atunci poți să înveți și să lucrezi liniștit/ă, cu un echilibru perfect între aceste activități. Totuși, există niște condiții de acordare a facilităților: trebuie să ai o medie semestrială minimum necesară, să nu depășești numărul de absenţe permise, să nu ai restanțe, să corespunzi prevederilor indicate în contractul colectiv de muncă, în regulamentul intern al unității ori în contractul individual de muncă. Pentru a beneficia de garanții și compensații, trebuie să prezinți un act confirmativ eliberat de către instituția de învățământ în care studiezi.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Ce concedii de studii se oferă angajaților, care învață?

Pe lângă concediile suplimentare și plătite, pentru fiecare categorie de studenți, angajații care învață pot beneficia de alte facilități, precum:

  • la concediile suplimentare pot fi alipite concediile de odihnă anuale;
  • salariaţii care învață pot beneficia de concedii de odihnă anuale până la începerea anului de studii;
  • salariații nou angajați care învață, pot beneficia de concedii anuale înainte de expirarea termenului de 6 luni de muncă.

Să ai mult sport în activitățile tale și urmărește delucru.md. Noi avem grijă să te informăm cu cele mai noi știri de pe piața muncii, ca tu să-ți cunoști toate drepturile de angajat/ă. Dacă ești elev, student și cauți un job potrivit pentru tine, vezi aici toate locurile de muncă pentru elevi/studenți

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?