18-05-2023
244

Resurse umane: ce înseamnă și de ce este considerată profesia viitorului?

Succesul unei companii se datorează angajaților calificați, iar găsirea subalternilor buni este meritul specialistului în resurse umane. Care este rolul unui manager HR, ce înseamnă resurse umane și cum să fii un specialist bun în recrutare, explicăm în articol.

Ce înseamnă resurse umane? 

Domeniul resurse umane este responsabil de recrutarea, angajarea, integrarea, formarea și gestionarea angajaților începând cu etapa interviului și până la încetarea colaborării. Specialiștii HR au un rol fundamental în companie, deoarece ei sunt responsabili de dezvoltarea și formarea specialiștilor. De asemenea, specialistul în HR ocupă funcția unui „avocat al angajaților”, pentru că el are grijă ca membrii echipei să fie bine plătiți și să primească beneficii, precum tichete de masă sau program flexibil.Totodată, specialistul HR este ca o punte de legătură dintre management și angajați. El contribuie la planificarea strategică și consiliază directorii în procesul de relaționare cu angajații. 

În plus, experții în resurse umane sunt importanți pentru loializarea și de reținerea angajaților. Tot ei dezvoltă o cultură instituțională solidă și se ocupă de managementul personalului.

Care sunt responsabilitățile unui manager HR? 

Fiecare director de companie își dorește ca organizația sa să aibă o reputație bună, să aibă un brand de angajator și să lucreze cu cei mai calificați specialiști. Managerul în resurse umane are responsabilitatea să îndeplinească aceste sarcini. Pe lângă obligațiunile clasice de negociere a salariilor și de relaționare cu angajații, specialiștii HR sunt responsabili de:

  • Recrutare

Procesul de recrutare include crearea unui anunț de angajare, selecția candidaților, organizarea interviului de angajare, încheierea contractului și integrarea angajaților. Acest proces poate fi de lungă durată și este extrem de minuțios, iar succesul recrutării depinde de fiecare dintre acești pași. 

Pentru unele poziții este suficientă plasarea anunțului pe o platformă de recrutare, alteori specialistul face headhunting și caută candidatul potrivit prin lista de CV-uri.

  • Elaborează procesul de inducție

Specialistul HR este responsabil de integrarea în echipă a proaspeților angajați. De obicei, acest proces începe atunci când angajatul a acceptat oferta și se încheie când acesta este pe deplin adaptat. Totodată, în această perioadă, angajatului îi sunt comunicate sarcinile, obiectivele, îi este prezentat regulamentul intern și i se face cunoștință cu toți colegii. 

  • Creează strategia de management a talentelor

Procesul de recrutare este destul de scump, din acest motiv, este prioritar să se lucreze la reținerea angajaților. Acest proces de asemenea este responsabilitatea managerului HR. Specialistul are sarcina să creeze programe de dezvoltare pentru angajați, să organizeze team building-uri, să adapteze, în funcție de necesități, programul de beneficii și să motiveze angajații. Această sarcină necesită un nivel înalt de empatie, de comunicare și de înțelegere a nevoilor angajaților. De exemplu, dacă compania asigură tuturor subalternilor prânzul la birou, este necesar ca angajaților care lucrează remote să le ofere tichete de masă sau să identifice alte beneficii. 

De asemenea, HR managerul în colaborare cu șefii de departament, are misiunea de a planifica ascensiunea angajaților și să elaboreze programe personalizate de mentorat.

  • Gestionează relația dintre angajați

Managerul de resurse umane este responsabil ca relația dintre angajator și angajat să rămână cordială. Acest lucru este deosebit de important pentru creșterea companiei și pentru consolidarea culturii organizaționale. Când angajații sunt în relații bune, aceștia sunt mai motivați să lucreze, să-și dezvolte noi abilități și să colaboreze. Un mediu de lucru sănătos încurajează angajații să-și atingă obiectivele. 

Tot aici intră organizarea team buildingurilor, formarea unor obiceiuri organizaționale și asigurarea incluziunii pentru toți membrii echipei. 

  • Se ocupă de unele aspecte financiare

Un manager de resurse umane gestionează compensațiile și beneficiile acordate angajaților. De asemenea, acesta este responsabil de cheltuielile pentru călătoriile de serviciu, concediile plătite și medicale, contribuția angajaților la fondul de pensii și alte plăți din aceeași serie. 

Ce calități sunt importante pentru un specialist în resurse umane? 

  1. Abilități de comunicare 

Comunicarea este fundamentală în lucrul cu oamenii. Este ușor de comunicat angajaților veștile bune, dar este esențial pentru un specialist să poată comunica în situații dificile. Abilitățile de comunicare ajută ca echipa să rămână motivată, implicată și să lucreze eficient. De asemenea, pentru un specialist HR este important să transmită mesaje corect și coerent atât verbal, cât și prin emailuri.

  1. Planificare

Recrutorii sunt responsabili pentru multiple procese organizaționale, iar aptitudinile de planificare sunt esențiale. Acest skill ajută specialiștii să anticipeze unele probleme și să evite agravarea acestora. 

  1. Capacitate de luarea deciziilor

Un HR manager este responsabil de angajarea subalternilor și ia decizia de a concedia unii angajați. În această situație, abilitatea de a lua decizii rapid și independent este esențială. Procesul de luare a deciziilor, trebuie bazat pe analiza datelor relevante și pe experiență.

  1. Aptitudini de rezolvare a conflictelor

Pentru un HR manager, aptitudinile de rezolvare a conflictelor sunt deosebit de importante, deoarece zilnic trebuie să gestioneze o serie de probleme. Abilitatea de a rezolva conflictele într-un mod profesionist, ajută la menținerea unui mediu de lucru armonios. 

  1. Flexibilitate

Această abilitate ajută specialiștii să se adapteze la nevoile schimbătoare ale organizației și ale angajaților. Totodată, flexibilitatea ajută HR managerul să fie deschis la feedback și să ofere soluții inovatoare la problemele apărute. 

Cum poți începe o carieră în domeniu? 

Resursele umane este unul dintre cele mai solicitate domenii și este considerată o profesie a viitorului. Din cauza fluctuațiilor și a crizei angajaților din întreaga lume, specialiștii în recrutare au devenit unii dintre cei mai apreciați și de neînlocuit specialiștii. Doar pe delucru.md, una dintre cele mai accesate platforme de recrutare din Moldova sunt disponibile peste 100 de locuri vacante pentru specialiștii în HR. Conform prognozelor globale, necesitatea de manageri în recrutare va crește constant. De exemplu, potrivit unui raport elaborat de US Labour Bureau, necesitatea de HR specialiști va crește anual cu 10%. Joburile disponibile în industrie sunt pentru poziția de: recruiter, manager de cultură corporativă, specialist în formare profesională, HR Generalist sau inspector resurse umane. Salariul începe de la 12.000 lei și poate depăși 20.000 lei.

Recruiter, HR manager sau HR generalist: cu ce se ocupă fiecare specialist din resurse umane? 

  1. Recruiter

Rolul recrutorilor este să găsească și să atragă candidați potriviți pentru pozițiile vacante din companie. Ei plasează anunțuri de angajare, analizează CV-urile primite și organizează interviuri cu potențialii angajați. 

  1. HR manager 

Managerii de resurse umane planifică și coordonează partea administrativă din relația angajator-angajat. Supraveghează procesul de recrutare, lucrează împreună cu managementul superior la planificarea strategică și asigură colaborarea eficientă dintre subalterni și directori.

  1. HR generalist 

De obicei, un HR generalist se ocupă de majoritatea proceselor din domeniul de resurse umane. Responsabilitățile acestuia sunt: identificarea candidaților calificați, intervievarea, angajarea, crearea pachetului de beneficii și elaborarea culturii organizaționale împreună cu directorul. 

În concluzie, HR generaliștii și HR managerii au responsabilități mai largi și se ocupă de gestionarea resurselor umane în ansamblu. Pe când recrutorii, se ocupă doar de procesul de recrutarea. Totuși, în funcție de dimensiunea și structura organizației, responsabilitățile fiecărei poziții pot să varieze.  

Pentru a deveni un specialist în resurse umane ai nevoie de studii în domeniul sociologiei, psihologiei, în management sau științe ale comunicării. De asemenea, te vor ajuta unele cursuri online de resurse umane sau offline, livrate de experți în domeniu.

Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
Distribuie:
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?