De ce „Demisia în alb” este un fenomen periculos pe piața muncii
30-01-2023 3132
Timp de citire: 2 min.

De ce „Demisia în alb” este un fenomen periculos pe piața muncii

Termenul „demisia în alb” este o găselniță a specialiștilor în legislația muncii și reprezintă situația în care angajatul semnează o cerere de demisie la insistența angajatorului, pe care nu va fi indicată o dată calendaristică anumită. 

Am citit despre acest fenomen curios pe pagina Biroului de Avocați „Macovei Enachi Legal”, care a explicat publicului în ce constă acest fenomen. Ne-am gândit că ar fi de mare interes pentru cei care ne citesc și așa ne-a venit ideea acestui articol. 

Ce este demisia în alb?

După cum explică specialistul pe pagina sa, unii angajatori de rea-credință solicită de la un viitor sau actual angajat semnarea unei astfel de cereri, fără vreun motiv anume, pe care nu este indicată o dată anumită.  Justificarea „legală” a angajatorului este: „să fie pentru eventualitatea în care salariatul va fi peste hotare și nu va mai dori să revină la muncă”, „ca o măsură de mulțumire din partea salariatului pentru faptul că angajatorul nu l-a sancționat pentru o abatere disciplinară”. Salariatul continuă să-și facă munca, iar angajatorul îl asigură pe salariat că nu intenționează să folosească această cerere.

În realitate, această situație prezintă un risc sporit pentru salariat, care poate fi oricând concediat în baza cererii scrise tot de el, pe care angajatorul poate pune orice dată calendaristică îi convine. Ba mai mult - angajatul se poate „trezi” că, după acte, a lucrat mai puțin decât în realitate și nu va fi remunerat pentru zilele lucrate. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Sunt legale acțiunile angajatorului?

Potrivit experților în legislație, dar și bunului simț, este evident că acțiunile angajatorului sunt ilegale și abuzive. Nimeni nu are dreptul să vă impună să semnați un act sub în fel de circumstanțe. Iar dacă solicitarea de a semna un act vine prin constrângere sau prin șantaj, acest fapt se pedepsește conform Codului Penal. 

Dacă deja ați semnat o astfel de „demisie în alb” sau ați fost în situația de a fi concediat în baza acesteia, aveți dreptul să contestați ordinul de demisie în instanța de judecată, unde trebuie să aduceți probe că ați fost victima unei astfel de situații. 

Și încă o precizare importantă: citiți atent orice act înainte de a-l semna și să nu acceptați să faceți favoruri angajatorului în detrimentul propriei persoane.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?