De câte zile de concediu de odihnă anual poți beneficia, conform legislației? 
15-04-2024 694
Timp de citire: 2 min.

De câte zile de concediu de odihnă anual poți beneficia, conform legislației? 

Probabil nu o dată te-ai întrebat care este numărul exact de zile de concediu de odihnă anual de care poți beneficia, conform legislației muncii. Să știi că potrivit art. 113 din Codului Muncii, tuturor salariaţilor li se acordă anual un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de zile calendaristice, cu excepţia zilelor de sărbătoare nelucrătoare.

Pentru salariaţii din unele ramuri ale economiei naţionale (învăţământ, ocrotirea sănătăţii, serviciul public, etc.), prin lege organică, se poate stabili o altă durată a concediului de odihnă anual (calculată în zile calendaristice). Funcţionarului public i se acordă un concediu de odihnă anual plătit mai mare. Acesta are o durată de 35 de zile calendaristice, fără a se lua în calcul zilele de sărbătoare nelucrătoare.

În cazul în care vechimea în serviciul public depăşeşte 5, 10 şi 15 ani, concediul de odihnă anual plătit se măreşte cu 3, 5 şi, respectiv, 7 zile calendaristice, conform art. 43 din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public.

Conform legislației muncii, salariații mai beneficiază de concediu suplimentar plătit pe motive familiale în următoarele cazuri:

  • căsătoria salariatului - 3 zile;
  • căsătoria copilului salariatului - 1 zi;
  • înfierea copilului - 1 zi;
  • decesul părinţilor, socrilor, soţului (soţiei), copilului - 3 zile;
  • decesul fratelui/surorii; bunicului/bunicii - 1 zi;
  • părinţilor care au copii în clasele I şi II - 1 zi la începutul anului şcolar şi 1 zi la sfîrşitul anului şcolar;
  • încorporarea în rândurile Armatei Naţionale a membrului familiei - 1 zi.

Reține! Persoanele angajate neoficial nu beneficiază de protecția pe care o oferă un contract de muncă legal, respectiv, nu beneficiază de dreptul la odihnă. Exploatarea și munca silnică, din păcate, sunt o realitate pentru persoanele care muncesc fără contract, de aceea, te îndemnăm să raportezi munca nedeclarată pentru a contribui la combaterea acestei practici și pentru a proteja drepturile fundamentale ale angajaților. Cum poți face acest lucru? Foarte simplu! Contactează Inspectoratul de Stat al Muncii la numărul de telefon +373 22 499 400 sau adresa de email: sesizare@im.gov.md și depune o petiție, care va fi înregistrată și repartizată unui inspector. 

Identitatea petiționarului rămâne strict confidențială și nu va fi divulgată angajatorului. Poți depune petiții chiar dacă nu mai lucrezi în acel loc, în așa mod îți vei ajuta colegii rămași și vei pune umărul la combaterea fenomenului nociv de muncă nedeclarată. Petițiile pot fi depuse și online, conform prevederilor din Codul Administrativ.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?