Cât de des într-un an poți solicita concediu de odihnă plătit
21-11-2022 65979
Timp de citire: 4 min.

Cât de des într-un an poți solicita concediu de odihnă plătit

Încă nu știm dacă există sau nu prea multă odihnă, dar un lucru e clar: fiecare din noi are nevoie de concediu și de-a se sustrage din când în când de la muncă. De câteva zile „de respiro”, vorba aia.

Cât de des într-un singur an poți apela la dreptul la odihnă garantat fiecărui cetățean și solicita concediu? Îți spunem tot ce trebuie să știi despre asta în articolul ce urmează. 

Ce e concediul anual de odihnă și cum se calculează am menționat în multe din articolele anterioare, dar recapitulăm pe scurt: Codul Muncii al RM garantează în art. 5 dreptul la concediu anual de odihnă tuturor salariaților, acesta fiind definit ca intervalul de timp în care angajatul este scutit de muncă în mod legal și remunerat financiar. După cum bine știi, în Moldova durata concediului de odihnă e de 28 de zile calendaristice (nu lucrătoare), care pot fi luate împreună sau separat. 

Ce să iei în considerare când soliciți concediu anual de odihnă

  • Concediul de odihnă poate fi acordat în baza unei cereri scrise,  înaintate de salariat angajatorului. În restul cazurilor Legislația stipulează obligativitatea programării concediilor de odihnă anuale de către angajator, care trebuie realizată de comun acord cu salariatul și luând în considerare buna funcționare a unității.
  • Concediul poate fi divizat în perioade mai scurte sau luat integral, dar un punct IMPORTANT e că unul din concediile luate pe parcursul unui an trebuie să fie de 14 zile calendaristice consecutive.

Asta înseamnă că durata cel puțin a unuia din concediile luate trebuie să fie de 2 săptămâni complete, cu tot cu weekenduri. Celelalte 14 zile rămase pot fi divizate diferit. 

  • Zilele de weekend care se încadrează în perioada concediului sunt luate în considerare la calcularea duratei acesteia și supuse plății. De exemplu, dacă-ți iei concediu de pe 1 până pe 7 februarie, vei beneficia de facto de 7 zile calendaristice de concediu (sâmbăta și duminica se includ) și toate 7 vor fi achitate.
  • În concediul anual de odihnă nu se includ zilele de sărbătoare nelucrătoare, potrivit art. 111 din Codul Muncii. Dacă ți-ai luat concediu la sfârșit de august și acesta include Ziua Independenței sau Ziua Limbii Române (sărbători naționale/zile libere), ele nu vor fi incluse în plata indemnizației de concediu. 

Subtilitățile odihnei binemeritate

În practică există o mulțime de subtilități și situații care trebuie abordate separat. Am încercat mai jos să disecăm câteva dintre ele: 

  • Mulți angajați solicită concediu de 5 zile (de luni până vineri) - următoarele 2 zile de weekend le au tot libere, dar nu ca parte din concediul propriu-zis. Dacă salariatul mai solicită încă 5 zile de astfel de „concediu”, beneficiază în final de 32 de zile de odihnă anuale, nu de 28. Ce poate face angajatorul în acest caz? Poate refuza cererea salariatului privind acordarea concediului de odihnă și ajunge la o înțelegere reciproc avantajoasă cu acesta. 
  • Concediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă salariaţilor după expirarea a 6 luni de muncă la unitatea respectivă.
  • Concediul de odihnă pentru primul an de muncă poate fi acordat salariatului şi înainte de expirarea a 6 luni de muncă la unitate, dacă angajatorul și angajatul ajung la un numitor comun
  • Înainte de expirarea a 6 luni de muncă la unitate, concediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă, în baza unei cereri scrise, următoarelor categorii de salariaţi:

a) femeilor – înainte de concediul de maternitate sau imediat după el;

b) salariaţilor în vîrstă de pînă la 18 ani;

  • Unele categorii de angajați (funcționarii publici și unii angajați ai sistemului judecătoresc) beneficiază de o durată diferită, de obicei mai mare, a concediului de odihnă, stipulată de legi organice. 
  • Unele companii (inclusiv din Moldova) oferă angajaților la necesitate zile de muncă libere, plătite din contul companiei (Paid Time Off), care nu se includ în concediu. Astfel, angajatul își poate lua un anumit număr de zile libere plătite, fără a solicita concediu de odihnă propriu-zis. 
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concediul de odihnă versus concediul medical și de maternitate

Până aici, toate-s clare. Dar ce faci dacă: 

  1. Concediul de odihnă coincide cu cel medical - se pune „pe pauză” cel de odihnă, salariatul beneficiind de concediu medical atât cât este nevoie, apoi continuându-și concediul de odihnă sau poate fi amânat cu consimțământul scris al salariatului.
  2. Concediul de odihnă versus cu concediul de maternitate - mamei/îngrijitorului i se acordă concediul de odihnă înainte sau imediat după concediul de maternitate sau după concediul pentru îngrijirea copilului. 
  3. Demisionezi sau ești concediat - angajatorul este obligat să-ți ofere plata indemnizației de concediu pentru zilele nefolosite. 
  4. Nu vrei sau nu ți se permite să-ți iei concediu - angajatorul nu poate îngrădi dreptul angajatului la odihnă, iar angajatul, la rândul lui, este obligat de lege să-și ia concediu cel puțin o dată la 2 ani. Concediul de odihnă poate fi compensat financiar DOAR în cazul încetării contractului individual de muncă sau suspendării contractului individual de muncă.
  5. Are loc un eveniment excepțional (căsătorie, deces, nașterea copilului, donezi sânge) - fiecare salariat beneficiază de un anumit număr de zile libere care se acordă separat de concediul de odihnă anual suplimentar. 

Atunci când planifici utilizarea concediului de odihnă plătit, este important să ții cont nu doar de nevoile tale personale, ci și de posibilitatea de a include în program și concediul paternal. Cunoașterea regulilor privind frecvența și gestionarea acestor perioade de odihnă poate contribui la crearea unui echilibru optim între viața profesională și cea personală.

Îți dorim un concediu de odihnă fain și acordat așa cum se cuvine, iar dacă vrei să mai afli ceva la subiect, spune-ne în comentarii. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?