Vrei să îți dai demisia? Iată ce trebuie să știi
23-11-2022 10754
Timp de citire: 2 min.

Vrei să îți dai demisia? Iată ce trebuie să știi

 

Azi îți spunem cum pleci de la locul de muncă astfel încât să fii împăcat și cu conștiința, și cu legea.

Nu îți spunem dacă e mai bine să iei troleibuzul, microbuzul sau să mergi pe jos, nu. Azi vorbim despre plecarea de la job în urma desfacerii contractului individual de muncă pentru că așa ai vrut tu.

Despre demisie, deci.

Totul, dar absolut totul poate fi discutat, dacă ai cu cine, iar despărțirea se poate produce în cei mai amiabili termeni cu putință.

Dacă demisia nu se depune din supărare, din ranchiună, din răzbunare, din dușmănie sau din alte cauze similare, data încetării lucrului tău efectiv poate fi stabilită de comun acord cu angajatorul, în termenii asupra cărora conveniți, astfel încât toată lumea să fie mulțumită.

Există totuși un cadru legal de care te poți oricând agăța pentru ca să ai o plasă de siguranță și dacă vrei să fie totul strict și pe muchie de principiu, un cadru de la care angajatorul, oricât ar fi de supărat pe tine, nu se poate eschiva nicicum.

  1. Cererea de demisie se depune cu 14 zile înainte de data la care vrei efectiv să-ți închei lucrul, iar cererea va trebui să fie acceptată, n-are încotro. În situația în care nu-ți dorești să rămâi pentru încă 14 zile sau angajatorul nu-ți solicită să rămâi, poți să pleci chiar de a doua zi. Ca să poți face asta, legislația cere să ai 14 zile de concediu nefolosite.
    Bine, dacă ești șef, șef adjunct sau contabil șef, trebuie să anunți cu o lună înainte, asta e singura excepție, dar care nu-i până la capăt excepție, or angajatorul oricum va trebui să-ți accepte cererea.
  2. La plecare, ți se achită tot, de la salariu până la zilele de concediu neluate.
  3. Până la expirarea a 7 zile din data depunerii cererii de demisie, ai dreptul să te răzgândești și să-ți retragi cererea sau să depui una nouă, care o anulează pe prima.
    Cu toate astea! Dacă, între timp, angajatorul ți-a găsit deja înlocuitor și l-a și angajat, atunci nu mai ai ce face, trebuie să pleci.
  4. Dacă te afli încă în perioada de probă și desfaci contractul de muncă – fie la inițiativa ta, fie a angajatorului – munca prestată până atunci, fie ea și necalitativă, în estimarea angajatorului, va fi remunerată.

Dacă aceste prevederi nu sunt respectate de către angajator, ai mereu de partea ta, într-un stat democratic cel puțin, instanțele de judecată, în care îl poți acționa. Pentru a putea-o face însă, e nevoie neapărat de încheierea prealabilă a contractului individual de muncă, or asta e baza oricărei munci prestate legal. Fără el, poți să te zbați ca peștele pe uscat, ca un mic smiorcăit răsfățat pe podeaua din mall sau ca politicienii în campanie, nu va ajuta la absolut nimic.

Dacă nu te afli într-un stat democrat, atunci bine-ai face să te duci să-ți cauți un stat democrat, dacă ești genul care mereu se plânge pe exterior pentru tot ce i se întâmplă rău în viață.

În rest, spor și toate calde!

Caută un loc de muncă după:
Catalin Ungureanu
Publicat de către
Catalin Ungureanu
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?