Cum și unde să-ți găsești un loc de muncă. Recomandări utile de la Gherța Ilinka, project manager delucru.md / jobs.diez.md
03-02-2021 5660
Timp de citire: 5 min.

Cum și unde să-ți găsești un loc de muncă. Recomandări utile de la Gherța Ilinka, project manager delucru.md / jobs.diez.md

 Care sunt primii pași pe care trebuie să-i facă un tânăr atunci când își caută de lucru?

„La început a fost CV-ul”, s-ar spune în Geneza Profesională. O fi poate protocolar, formal și poate părea plictisitor, dar CV-ul e necesar, la fel ca și buletinul.

În plus, dacă știi ce să scrii în el și cum să ți-l organizezi, poate fi destul de distractiv să-l faci. În orice caz, fii sigur că este important să ai un CV. Altfel angajatorul nu are cum să știe ce calități ai și ce experiență.

Mai mult decât atât, CV-ul trebuie să fie structurat și bun. Unui recruiter profesionist îi ia în jur de zece secunde ca să decidă dacă CV-ul și stăpânul lui fără de job vor fi luați în serios sau nu.

Multora le este lehamite să facă un CV. Ei cred că acesta trebuie să fie un document voluminos, anost, de modă veche, formalizat, standardizat și trist, care le va reduce personalitatea cu toată forța birocratică a sistemului. Greșit!

Așa cum am menționat mai sus, CV-ul trebuie să fie scurt, clar, la obiect – nu scrii despre pasiunea ta pentru croșetat, dacă vrei să obții un job în IT. Nu spui că ai făcut voluntariat la un adăpost de câini vagabonzi, dacă vrei să fii contabil. Informația din CV trebuie să fie relevantă pentru jobul dorit și trebuie să sublinieze calitățile și experiența care te califică pentru obținerea jobului respectiv.

Dacă ești la început și nu prea ai ce băga în CV, scrie și o scrisoare de intenție și/sau de motivație, în care lipsa de experiență să fie compensată prin entuziasm sau intenții. Dacă ai și un gram de curiozitate, cu atât mai bine.

La ce alte lucruri trebuie să fim atenți atunci când ne creăm CV-ul?

Poza! Nu în pantaloni scurți, nu la piscină, nu decupată astfel încât să se vadă în spate mâna cumătrului.

Poza trebuie să fie simplă, decentă, neutră. Ea trebuie să-ți surprindă fața, poate vreo jumătate de trunchi cel mult, până pe la coate. Zâmbetul e binevenit, dar dacă nu este unul natural, poți rămâne și serios sau poți să nu pui nicio poză.

Vorbeam mai sus de relevanță.

Dacă experiența ta provine din mai multe zone de activitate și tu vrei să candidezi la joburi din diferite domenii, atunci îți recomand să faci câte un CV pentru fiecare zonă profesională, să nu bagi totul într-un singur document.

Utilizezi un font clasic, standard, nu folosești toată gama de culori și emoticoane, asta arată neprofesionist.

Cum îți poți găsi de lucru în Moldova?

Există trei surse de bază unde fiecare își poate găsi un loc de muncă.

  • Site-urile oficiale specializate, precum delucru.md

Primul avantaj este că sunt sigure, în sensul că informațiile și companiile care se înregistrează sunt verificate de către administratori, astfel încât riscul căderii în plasa escrocilor scade considerabil.

Chiar dacă, medierea între tine și angajator este făcută de site-ul specializat, e bine să te informezi și tu în legătură cu compania unde vrei să mergi.

CV-urile pe care le depui pe aceste site-uri și le faci vizibile pentru angajatori, ajung rapid pe mâna lor. Aceștia verifică baza cu CV-uri în mod constant. Însă, dacă ești deja angajat undeva, dar totuși cauți un alt job, îți sugerez să nu plasezi CV-ul pe site, întrucât chiar angajatorul tău actual ar putea să te prindă și să te angajeze în sens invers. Pentru asemenea situații, există a doua sursă de căutare a unui loc de muncă.

  • Site-urile oficiale ale companiilor;

Identifici companiile din zona ta profesională și pe site-ul lor oficial, în rubrica cariere, verifici constant dacă au sau nu posturi vacante.

  • Rețelele de socializare, cea de-a treia sursă;

Facebook, Instagram și LinkedIn sunt cele mai utilizate platforme, de către angajatori. În tot felul de grupuri sunt publicate tot felul de anunțuri de angajare. Mare atenție: de multe ori, din dorința de a extinde grupul și de a-l face popular, unii administratori acceptă orice mesaj, din partea oricui. Multe dintre acestea s-ar putea dovedi înșelătoare, conținând promisiuni mari în schimbul eforturilor mici și așa ceva pur și simplu nu corespunde realității. Ceea ce trebuie să ții minte este că: Pentru un salariu mare, va trebui mereu să muncești și să fii bun, orice alt târg e dubios.

Grupul delucru.md totuși, are filtre de acces cu mult mai stricte, administratorii verifică mereu informația și angajatorii care publică ofertele de lucru, așa că îl recomand cu încredere.

 Cât de ușor își pot găsi de lucru persoanele cu vârsta între 15 și 18 ani?

De regulă, prioritate pentru angajator vor avea candidații care nu par să aibă obligații academice sau alte griji care le-ar putea fura din concentrare și dedicație.

Adolescenții care vor cu adevărat să muncească și înțeleg în ce se bagă, înțeleg că va fi nevoie de efort și sunt gata să se comporte corespunzător, pot apela la call-center-uri. Aceste companii mereu caută angajați și sunt dispuse să recruteze studenți și chiar să-i instruiască. 

Jobul de chelner, de promoter, sunt și ele joburi pentru studenți - opțiuni pentru tinerii din această categorie de vârstă.

Indiferent de jobul ales, totul trebuie să se desfășoare în acord cu Codul Muncii și prevederile sale, care dictează că adolescenții cu vârsta de cincisprezece ani, au nevoie de un acord scris din partea părinților, iar până la optsprezece ani, munca este prestată în regim special, mai puțin împovărător (a se vedea codul muncii, art. 225)

În rubrica: Locuri de muncă pentru elevi o să găsiți asemenea oportunități de angajare. Multe dintre acestea sunt din categoria: Lucru part- time sau lucru online. 

Pentru ca totul să se producă legal și în spiritul prevenirii abuzurilor, este nevoie ca, de fiecare dată, să fie încheiat un contract individual de muncă, care consfințește toate condițiile, drepturile și obligațiile aferente lucrului.

Ce alte recomandări mai poți face?

Le recomand tinerilor să se dezvolte și să înceteze să scâncească.

Locuri de muncă sunt, angajatori cu bun simț tot sunt. Există și angajatori abuzivi, fără îndoială, dar sunt și buni, care vor lua la muncă tinerii cu adevărat pricepuți.

Le recomand tinerilor să învețe o limbă străină sau două, să deprindă niște priceperi, să citească, să învețe să se exprime, să aibă cu adevărat o specializare și atuuri concrete pe care să le poată pune în slujba unui scop, a unei idei, a unui job, la urma urmei.

Persoane calificate și foarte bune nu sunt chiar atât de multe la noi, astfel că oamenii cu adevărat valoroși vor fi observați și luați.

La final, vreau să-i îndemn pe toți cei care își caută un loc de muncă să fie mai responsabili, mai atenți la ceea ce se distribuie în online și nu doar, să folosească surse sigure de informare și să nu aștepte joburile să cadă din pod. Procesul de căutare a unui loc de muncă este complex, iar noi, cei de la delucru.md  suntem mereu gata să vă ajutăm.

 

Dacă încă nu ai un CV, îl poți crea chiar acum pe delucru.md.

 

Caută un loc de muncă după:
Catalin Ungureanu
Publicat de către
Catalin Ungureanu
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?