Model de scrisoarea de intenție: cum o redactezi ușor de la A la Z
02-08-2023 24316
Timp de citire: 4 min.

Model de scrisoarea de intenție: cum o redactezi ușor de la A la Z

Sigur ai dat peste anunțuri de angajare în care ți se cere să expediezi o scrisoare de intenție împreună cu CV-ul. O scrisoare de intenție este un text care are menirea de a convinge angajatorul că anume tu ești candidatul potrivit pentru un loc de muncă. 

Dar nu toți angajatorii solicită o scrisoare de intenție de la candidați. Dacă îți dorești să te faci remarcat printre alți zeci de aplicanți, e o idee faină să o expediezi. Deși sună complicat când te gândești ce să scrii acolo, în realitate nu este așa. Noi te ajutăm să o creezi de la zero. 

La ce te ajută o scrisoare de intenție

În primul rând, arată că ai depus ceva mai mult efort decât doar expedierea CV-ului. În al doilea, e mai ușor pentru angajator să delimiteze aplicanții. O scrisoare de intenție exprimă mai clar cine ești, care sunt interesele tale și de ce îți dorești să lucrezi anume pentru acea companie. E important ca scrisoarea să nu fie copiată fix în fix după un model, ci formulată chiar de tine. E bine să expediezi o scrisoare de intenție:

  • Dacă angajatorul o cere;
  • Dacă aplici la un loc de muncă creativ;
  • Dacă aplici la o companie mare asta te-ar face remarcat printre zecile de candidați;
  • Dacă crezi că asta ar adăuga un plus de „strălucire” candidaturii tale.

Ce să incluzi în scrisoarea de intenție

Pe scurt, crearea scrisorii de intenție înseamnă redactarea unui text de aproximativ o pagină, în care să menționezi cine ești, de ce îți dorești să lucrezi pentru acel angajator și ce te face potrivit pentru acel post. Pe lung, scrisoarea de intenție trebuie să includă următoarele elemente:

Formula de salut. Începe cu un salut profesionist. Află numele angajatorului sau a specialistului HR și include-l în adresare. Dacă nu știi cum să te adresezi, optează pentru „Stimate domnule/doamnă director al companiei…”

Introducerea. Începe scrisoarea, prezentându-te și explicând de ce ai expediat CV-ul. Scrie cu politețe de ce ești interesat să lucrezi pentru companie, ce rol din cadrul acesteia te interesează. Pune accent pe faptul că poziția vacantă îți pare o oportunitate profesională bună și că îți dorești să lucrezi în acel domeniu.

Abilitățile relevante. Scrie pe scurt despre experiența ta și abilitățile pe care le ai. Fă-ți timp pentru a revizui cu atenție fișa postului și cerințele enumerate în ea. Menționează una sau două cerințe importante pe care le posezi. Furnizează exemple specifice din experiența de muncă anterioară.  Scrie un text succint, dar coerent. Imaginează-ți că vorbești cu recruiterul: ce i-ai spune despre tine? 

Mesaj pentru angajator. Încheie scrisoarea cu un mesaj scurt și prietenos, în care menționezi că ai fi un membru valoros în echipa companiei. Mulțumește angajatorului că ți-a citit scrisoarea și speri să vă auziți curând. 

Încheiere. Optează pentru o formulă profesionistă, cum ar fi „Cu respect”, „Cele bune”, urmată de numele tău. E important să semnezi și email-ul pe care îl expediezi cu scrisoarea și CV-ul. 

Trucuri și recomandări

  • Scrisoare de intenție trebuie să aibă cel mult o pagină și să fie redactată într-un document word. 
  • Nu fă copy/paste la un model șablon, ci adapteaz-o după locul de muncă la care aplici. 
  • Scrie despre experiența ta profesională, dar nu copia exact cum ai scris în CV. 
  • Evită cuvintele clișeu ca „open minded”, „proactiv”, „dinamic” și identifică ceea ce ți se potrivește cu adevărat. 
  • Însoțește dosarul de aplicare (CV+scrisoare de intenție) de un salut și exprimarea dorinței de a aplica la acea poziție. 
  • Documentează-te despre angajator și citește încă o dată atent cerințele jobului.
  • Verifică corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului din scrisoarea de intenție. 
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Scrisoare de inteție model word


SCRISOARE DE INTENȚIE

+37360000000

yourname@gmail.com

Chișinau, Republica Moldova

Data: 23/02/2023

 

Către directorul/directoarea

Numele meu este X Y și sunt interesat/ă să aplic la funcția de Specialist comunicare din cadrul companiei dumneavoastră, postată pe delucru.md. Având un set amplu de abilități, cunoștințe și suficientă experiență în domeniul comunicare, sunt convins/ă că acest rol este potrivit pentru mine. 

Pasiunea mea pentru scris și comunicare își are originea din școală, când literatura și arta scrierii erau ocupațiile preferate. Am decis să continui ceea ce-mi place și am aplicat la specialitatea Comunicare și Relații Publice din cadrul Facultății Jurnalism și Științele Comunicării a USM, pe care am absolvit-o cu succes în 2019.  

Am pornit de la joburi simple, testând domenii diverse ca să înțeleg ce-mi doresc de la o carieră. La primul job din timpul facultății am făcut copywriting și traduceri, apoi am lucrat în vânzări și consultanță timp de un an și jumătate. M-am angajat în domeniul meu de specialitate, Comunicare și PR, în 2021. Am avut o experiență valoroasă la una din companiile IT de top din Moldova, care m-a ajutat să-mi cultiv o serie valoroasă de abilități profesionale. Având câțiva ani de experiență practică în Comunicare și Relații cu Publicul, pot spune cu încredere că acest domeniu este vocația mea. 

Îmi place să comunic cu oamenii și să ajut compania în care lucrez să-și comunice misiunea și mesajul cât mai coerent și eficient față de public. Sunt pasionată de studiul limbilor străine și studiez spaniolă la moment. În timpul liber scriu și fac sport, iar cititul e un hobby de care nu mă pot lipsi nici măcar o zi.

Am atașat CV-ul meu alături de scrisoarea de intenție, unde am inclus detaliile experienței mele profesionale. Sper că v-a atras atenția candidatura mea și m-aș bucura să ne auzim curând cu detalii despre poziția de Specialist în PR și comunicare.

Cu respect, 

X Y. 


Descarcă scrisoarea în format word

Iar dacă nu ai încă un CV, delucru.md te ajută să creezi unul de la zero direct pe site. Succes la aplicare!

 
Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?