Ce înseamnă descrierea personală din CV și cum să o scrii?
21-12-2023 5418
Timp de citire: 5 min.

Ce înseamnă descrierea personală din CV și cum să o scrii?

Cu siguranță știi deja că un CV bun, care demonstrează experiența ta de muncă este cheia pentru a obține un job bine plătit. Pe delucru.md avem chiar și un instrument de creare CV online, care face un volum mare de lucru în locul tău - categoriile obligatorii, care trebuie să fie în CV, sunt deja adăugate, tu trebuie doar să completezi spațiile goale și gata - ai un CV așa cum trebuie. 

Pe lângă experiență, date personale și aptitudini, o etapă foarte importantă din crearea CV-ului este descrierea personală. Vezi în continuare ce este o descriere personală, de ce trebuie să se regăsească în CV și cum să scrii corect o descriere personală.

Ce este o descriere personală?

O descriere personală sau descriere CV este relatarea în scris și succintă a realizărilor, talentelor, intereselor și obiectivelor tale profesionale. Această declarație este necesară  atunci când aplici la un loc de muncă ori la universitate. De obicei, descrierea este scurtă și este formată doar dintr-un paragraf. În creatorul de CV online, disponibil pe delucru.md, avem un spațiu inclus pentru descrierea personală. Descrierea personală trebuie să conțină:

  1. Informații despre tine ca profesionist/ă;
  2. Impactul, pe care-l poți aduce la locul de muncă;
  3. Scopurile și ambițiile tale profesionale.

Această structură oferă suficiente informații recruiterilor despre identitatea ta profesională și despre faptul dacă ești sau nu potrivit pentru poziția vacantă. 

De ce este importantă o descriere personală?

Scopul descrierii personale este să te ajute să le atragi atenția specialiștilor în recrutare și să povestești detalii interesante despre tine.Totodată, aici este locul în care poți să explici unele situații sau pauze din carieră. De exemplu, dacă nu ai muncit ceva timp, ești la primul job sau vrei să schimbi domeniul de activitate, în descrierea personală poți să explici motivele acestei decizii și să povestești ce aptitudini de lucru ai. 

Această declarație îi oferă recrutorului o privire de ansamblu asupra ta și îl ajută să înțeleagă cum te potrivești cu poziția pentru care aplici. Alte scopuri ale descrierii personale din CV sunt:

  1. Observarea conexiunii cu cerințele postului și modul în care poți aduce valoare organizației.
  2. Demonstrarea obiectivelor profesionale și felul în care vei evolua în domeniu.
  3. Personalizarea aplicației și evidențierea din mulțimea de CV-uri.

Cum să scrii o descriere CV?

Chiar dacă este un text scurt, conținutul contează și trebuie să depui un pic de efort. Poți începe cu un concept - scrie care sunt obiectivele tale profesionale, care crezi că este misiunea ta, ce valorii, ambiții și abilități ai, și cum acestea te-au ajutat în carieră. Încearcă să nu repeți lucrurile, care deja sunt incluse în CV, precum educația și experiența de lucru, în ordine cronologică. În descrierea personală poți să-ți exprimi personalitatea, să-ți evidențiezi punctele forte și să convingi angajatorul că tu ești persoana potrivită. Vezi în continuare pașii, pe care trebuie să-i urmezi:

  1. Scrie o introducere personală

Captează atenția HR managerului sau a directorului din prima propoziție. Introducerea trebuie să reflecte personalitatea ta, să spună de ce te interesează postul și dacă experiența ta este relevantă cu locul de muncă, la care aplici.

  1. Descrie abilitățile, interesele și experiențele tale

În cuprinsul textului împărtășește mai multe detalii despre tine, care sunt relevante poziției și companiei. Concentrează-te pe:

  • Realizări, experiență și pozițiile pe care le-ai ocupat;
  • Abilitățile tale, pe care le-ai învățat pe parcursul carierei. Menționează aptitudinile specifice și necesare pentru locul de muncă la care aplici.
  • Valoarea, pe care o aduci organizației. Gândește-te la punctele tale forte, dar scrie și despre abilitățile, pe care vrei să le înveți pentru a obține performanță la job.
  • Obiectivele tale profesionale, pe care le poți atinge, datorită acestui post de muncă

Cel mai important este să scrii cât mai succint și doar la subiect. 

  1. Formulează o concluzie memorabilă 

Finalul paragrafului trebuie să lase o impresie puternică și de durată asupra potențialului angajator. Aici trebuie să menționezi repetat motivul pentru care ai aplicat și de ce candidatura ta este bună pentru această poziție. De asemenea, este important să incluzi un apel la acțiune și să îndemni HR managerul să descopere în CV mai multe despre tine.

  1. Checklist final

După ce ai scris descrierea personală, citește-o cu voce tare și îmbunătățește-o acolo unde crezi că este cazul. În special, acordă atenție la:

  • Ortografie și gramatică
  • Relevanţă
  • Informații specifice
  • Formulare clară
  • Conținut simplu și pe înțeles.

De asemenea, poți ruga pe altcineva să citească descrierea ta și să revină cu un feedback. 

Recomandări pentru o descriere CV perfectă

  1. Adoptă un ton personal, dar profesional și succint în același timp.
  2. Scrie cu tonul tău al vocii: folosește cuvintele, pe care le utilizezi în mod normal, pentru ca descrierea ta să fie și mai deosebită.
  3. Păstrează o abordare simplă, cu propoziții scurte, limbaj clar și cât mai puțin sofisticat.
  4. Folosește un limbaj pozitiv, care demonstrează entuziasmul tău pentru locul de muncă vacant.
  5. Utilizează diateza activă și verbe puternice, care demonstrează expertiza, pe care o deții.
  6. Evidențiază-te din mulțime - include detalii specifice și exemple scurte din experiența ta, dar nu-ți asuma merite, care nu-ți aparțin.
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Descriere personala CV exemple

Pentru persoanele, care vor să se angajeze la primul job

„Recent am absolvit Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității de Stat din Moldova, și vreau să-mi construiesc o carieră în domeniul contabilității. Mă mândresc cu faptul că am luat cea mai mare notă din grupă la examenele finale. Totuși, îmi doresc să învăț această profesie nu doar de pe băncile facultății, ci și lucrând zi de zi, alături de o echipă de profesioniști. Sunt o persoană ambițioasă, îmi place să mă perfecționez continuu și să interacționez cu oamenii. Vă invit să aflați mai multe despre mine în CV.”

Pentru persoanele, care vor o schimbare în carieră 

„Timp de 5 ani m-am dedicat carierei de manager asigurări, unde am evoluat până la poziția de manager de filială. După această perioadă, simt nevoia de o schimbare semnificativă în carieră, pentru că eu sunt o persoană creativă și cred că nu mi-am manifestat sutienul potențialul creativ. Astfel, vreau să aplic la poziția de designer grafic din cadrul companiei dumneavoastră. În ultimul an am învățat intens programele de lucru din suita Adobe și sunt pregătit să învăț în continuare pentru a obține toate cunoștințele necesare. Mai multe despre mine și despre experiența mea, găsiți în CV.”

Pentru profesioniști cu experiență

„Cu o experiență de 15 ani în domeniul construcțiilor, mă definesc ca un profesionist dedicat și pasionat, față de munca mea. De-a lungul carierei mele am colaborat cu companii de top din Moldova, România și Bulgaria și am contribuit la construcția unor obiecte arhitecturale de mare importanță. Abilitățile mele cheie sunt leadership-ul, rezolvarea problemelor, gestionarea echipelor mari și dezvoltare continuă. Sunt pregătit/ă să aduc valoare companiei dumneavoastră și să continuăm să inovăm domeniul construcțiilor din Moldova."

Urmărește delucru.md pentru cele mai noi oferte de pe piața muncii. Aici găsești sfaturi de succes pentru cariera ta!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?