O nouă platformă ajută șomerii din Moldova să găsească mai rapid cursuri de formare profesională
17-04-2025 3054

O nouă platformă ajută șomerii din Moldova să găsească mai rapid cursuri de formare profesională

Persoanele fără un loc de muncă din Republica Moldova pot găsi mai ușor cursuri de formare profesională. Autoritățile au lansat prima platformă dedicată voucherelor pentru formarea profesională a șomerilor. Această platformă simplifică tot procesul: doar prin câteva clickuri, șomerii pot alege direct cursurile care îi ajută să învețe o meserie nouă, iar astfel, își pot crește șansele de angajare. În acest mod, a fost lansată o cale digitalizată pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă, care le va oferi oportunitatea să se califice, recalifice, dar și integreze în câmpul muncii.

Un pas spre digitalizare

Platforma „Voucher pentru formarea profesională” este în proces de testare. Autoritățile susțin că aceasta reprezintă un pas important în modernizarea serviciilor publice de ocupare a forței de muncă, deoarece vine în sprijinirea activă a integrării pe piața muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau a celor care vor să se recalifice....

...

Olga Șuleanschi

Directoarea de programe a Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri

„Această platformă are în spate ani de cercetare, adaptare și muncă intensă. Totul a început încă în aprilie, 2018. A fost nevoie de timp, de perseverență, de implicarea tuturor ca să aducem acest model în Republica Moldova. Noua platformă oferă un serviciu complet digitalizat, care are acces extins la cerințele reale ale pieței muncii, care oferă posibilitatea oricărui șomer să-și aleagă de sine stătător acel furnizor de formare profesională pe care-l dorește și care se potrivește capacităților sale”, susține Olga Șuleanschi, directoarea de programe a Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri.

Platforma este gestionată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și are menirea de a facilita procesul de formare profesională a șomerilor prin cursuri de scurtă durată, oferite pe bază de voucher. Totodată, platforma contribuie la reducerea birocrației, digitalizarea proceselor și creșterea transparenței instituționale.

„Ne-am gândit, în primul rând, la cetățenii care nu au o profesie și la modalitățile prin care am putea ușura accesul către cursurile noastre de formare profesională. În ultimii ani, am studiat mecanismele prin care putem să reducem povara administrativă a ANOFM, dar și a prestatorilor, de la care solicitam multiple documente, lucram foarte mult manual. Platforma, într-adevăr, este un prim proces digitalizat. Datorită acestei măsuri, procesul de înscriere la cursuri a fost accelerat”, punctează Raisa Dogaru, directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Cine poate accesa platforma?

Platforma este disponibilă pentru:

  • Prestatori de servicii de formare profesională, publici sau privați, care doresc să contribuie la instruirea profesională a șomerilor;
  • Persoane înregistrate cu statut de șomer care nu dețin o profesie, meserie sau care au o profesie neadaptată cerințelor actuale ale pieței muncii;
  • Subdiviziunile teritoriale ale ANOFM, care direcționează la cursuri persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
...

Olga Șuleanschi

Directoarea de programe a Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri

„Platforma oferă un voucher digital care este utilizat pentru cursuri relevante, acreditate și o rețea în creștere de prestatori. Prin această platformă ne dorim nu doar să oferim acces la cursuri, dar să oferim șanse reale de încadrare în câmpul muncii. Pentru prestatorii de formare profesională, această platformă deschide ușa spre transparență, creșterea calității și mai multă competitivitate”, susține Olga Șuleanschi, directoarea de programe a Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri.

Voucherul digital pe care-l obține șomerul reprezintă, de fapt, un document de plată pentru serviciile de formare profesională, emis de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, care constituie obligația acesteia de a achita furnizorul serviciilor de formare profesională ales de șomer. Noțiunea este inclusă în Legea nr.105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj.

Cum funcționează platforma?...

Noua platformă le oferă șomerilor un mod simplu și rapid de a accesa cursuri de recalificare, pentru creșterea șanselor de angajare. Platforma a fost conectată la Sistemul Jobless cu susținere Organizației Internaționale a Muncii, ceea ce înseamnă gestionarea mai eficientă a datelor și mai multă transparență în procesul de ocupare a forței de muncă.

Pentru a se loga, șomerul urmează să introducă datele IDNP, care se conțin în voucherul primit de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Nu doar șomerii, dar și prestatorii cursurilor se pot loga pe platforma „Voucher pentru formarea profesională a șomerilor” prin intermediul semnăturii electronice, întrucât platforma este integrată prin MPass. Ulterior, aceștia trebuie să completeze câmpurile necesare cu datele solicitate. La final, prestatorii urmează să prezinte oferta educațională pentru formarea profesională a șomerilor....

Până acum, aproximativ 100 de angajați ai oficiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă au fost instruiți pentru a folosi platforma și a o integra în activitatea lor zilnică.

Cum va ajuta platforma angajatorii?

Această măsură vine să răspundă așteptărilor angajatorilor, care pun tot mai mult accent pe competențele candidaților. Platforma va ajuta autoritățile responsabile să coreleze mai ușor cererea cu oferta de pe piața muncii.

...

Raisa Dogaru

Directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă

„Ultimele noastre studii demonstrează că pentru fiecare angajator, competențele candidaților devin din ce în ce mai importante. Cu ajutorul platformei, noi vom răspunde la mai multe necesități, atât a persoanelor care nu dețin nicio calificare, cât și a prestatorilor de servicii, a companiilor care caută forță de muncă calificată. Dar, va fi și un ajutor important pentru angajații ANOFM, cărora le va fi mult mai ușor să implementeze legislația în acest domeniu. Sper că nu ne vom opri doar la acest pas, deoarece necesitățile ANOFM sunt mult mai mari, trebuie să tindem spre digitalizarea tuturor proceselor, pentru ca persoanele să poată accesa mult mai ușor măsurile active și serviciile pe care le implementează și prestează ANOFM”, subliniază Raisa Dogaru, directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. 

Platforma își propune și să faciliteze accesul la educație și dezvoltare profesională pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, oferindu-le o gamă variată de cursuri în domenii solicitate pe piața muncii din Republica Moldova. Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și-au manifestat speranța că platforma va impulsiona procesul de formare profesională din Republica Moldova.

...

Silviu Gîncu

Șeful Direcția politici în domeniul învățământului profesional tehnic și învățare pe tot parcursul vieții, Ministerul Educației și Cercetării

„Din partea instituțiilor de învățământ, vreau să precizez că noi tot suntem deschiși, proactivi, pentru a le oferi cetățenilor toate necesitățile de formare profesională, iar această reformă vine cu alte elemente de reformă care au fost efectuate, de curând, în domeniul formării profesionale. Noi deja am simplificat foarte mult procedurile de evaluare externă a programelor de formare profesională, din această perspectivă, instituțiile pot să reacționeze foarte rapid la necesitățile de formare. Totodată, avem posibilitatea să obținem micro-calificări, care în timp pot deveni o calificare în întregime”, menționează Silviu Gîncu, șeful Direcția politici în domeniul învățământului profesional tehnic și învățare pe tot parcursul vieții, Ministerul Educației și Cercetării. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Cert este că prin această măsură, autoritățile își propun să combată șomajul prin oferirea oportunităților de calificare, recalificare, perfecționare și specializare pentru șomeri. Anul trecut, 587 de șomeri au beneficiat de cursuri pe bază de voucher, dintre care 395 (67,3%) au fost femei și 192 (32,7%) bărbați. Până la sfârșitul anului 2024, 691 de șomeri (inclusiv persoane care au început cursurile în 2023) au absolvit programele de formare profesională. Toți absolvenții au fost încadrați cu succes în câmpul muncii, susțin autoritățile.

Durata cursurilor variază de la câteva săptămâni până la șapte luni, iar la final cursantul primește un certificat de absolvire. Platforma a fost dezvoltată de ANOFM în parteneriat cu Ministerul Educației, cu sprijinul financiar a Agenției Austriece pentru Dezvoltare și a Organizației Internaționale a Muncii.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?