Indemnizație de 120 000 de lei, prevederea a fost aprobată de cabinetul de miniștri
14-12-2023 1980
Timp de citire: 1 min.

Indemnizație de 120 000 de lei, prevederea a fost aprobată de cabinetul de miniștri

Absolvenții facultăților cu profil cultural - artistic vor primi o indemnizație unică în mărime de 120.000 de lei, în decurs de trei ani, dacă se vor angaja în instituțiile în care vor fi repartizați de Ministerul Culturii. Decizia, care va intra în vigoare de anul viitor, se referă la tinerii bibliotecari, muzeografi sau artiști, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior cu profil artistic care vor alege să activeze în cadrul autorităților publice locale. Prevederea inclusă în Legea culturii a fost aprobată de Cabinetul de miniștri. 

Potrivit deciziei guvernamentale în acest sens, jumătate din prima rată va fi achitată după prima lună de activitate, iar a doua jumătate - la finele primului an de activitate. Celelalte rate se achită la finele fiecărui an de activitate. Absolvenților colegiilor de profil statul le va achita o indemnizație de 90.000 de lei, la fel, în trei rate egale. În acest fel, autoritățile vor să combată criza de personal calificat din sectorul cultural.

...

Andrei Chistol

Secretarul de Stat al Ministerului Culturii

„Prin această modificare, ne propunem să creăm condiții pentru o distribuție geografică uniformă a personalului calificat atât în localitățile rurale din țara noastră, cât și în organizațiile de cultură raionale sau orășenești. Astfel, sectorul culturii va putea să răspundă de o manieră mai bună nevoilor locuitorilor din aceste regiuni”.

Conform ultimelor statistici, în Republica Moldova, funcționează 1300 de biblioteci publice, 1194 de case de cultură și 132 de muzee. Majoritatea angajaților din aceste instituții are peste 55 de ani, iar ponderea celor cu studii superioare de profil este în descreștere continuă. Actualmente, de indemnizații similare beneficiază tinerii specialiști din educație, sănătate și medicină veterinară.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?