15 întrebări despre CV la care trebuie să știi răspunsurile. Interviu cu Vicky Ulinici, HR Manager „Travod”
22-02-2021 4118
Timp de citire: 5 min.

15 întrebări despre CV la care trebuie să știi răspunsurile. Interviu cu Vicky Ulinici, HR Manager „Travod”

...Subiectul CV-ului este inepuizabil – mereu apare vreo întrebare care pune omul în dificultate.

Astăzi, o dată în plus, am decis să-ți furnizăm niște răspunsuri.

Am discutat cu Vicky Ulinici, managerul pe Resurse Umane de la compania Travod.

  1. Care este structura de bază a unui CV?

Elementele obligatorii ale unui CV sunt:

  • Datele de contact;
  • Experiența de lucru;
  • Educația;
  • Priceperile tehnice;
  • Limbile cunoscute;
  • Certificările relevante (dacă sunt).
  1. Unde scriem în CV obiectivul profesional și cât de important este acesta?

Obiectivul profesional nu este un element obligatoriu în CV, iar dacă el nu este relevant pentru postul pe care vrei să-l ocupi, informația este de-a dreptul inutilă, și va fi, de regulă, ignorată automat de recrutori. Dacă investești timp în adaptarea obiectivului profesional la natura jobului dorit, îți va fi de ajutor în special în cazul când urmărești să-ți schimbi complet domeniul de activitate.

  1. Ce scriem în CV dacă nu avem experiență profesională?

Avem această problemă în special cand suntem la început de carieră. Experiența profesională poate fi înlocuită în CV de activitățile extra-curiculare sau de voluntariat în care ai fost implicat/ă și proiecte personale care te-au ajutat să dezvolți abilități esențiale pentru jobul dorit.

  1. Ce nu ar trebui să includem în CV?

Nu recomand includerea vârstei, a statutului social, a orientării religioase, din motiv că, în baza lor, apar discriminarea și părerile distorsionate despre calitatea aplicantului. De asemena, evită să incluzi poza, din aceleași motive (în cazul în care candidezi în străinătate, verifică inițial dacă poza e necesară. Spre exemplu, în SUA și UK poza nu se include, pe când în Germania și Franța, e necesară).

  1. E corect sau nu să indic așteptările salariale în CV?

Daca ai cerințe salariale categorice și nu ești deschis/ă spre negociere, atunci ai putea sa le menționezi. În acest caz însă, există riscul să pierzi anumite oportunități promițătoare.
Recomand ca discuția despre salariu să o lași pentru etapa de interviu, atunci când ai ocazia să-ți înțelegi mai bine rolul, compania și beneficiile pe care le oferă. Angajatorul, de regulă, are prevăzut un anumit spațiu bugetar pentru pozițiile vacante, dar chiar și acel spațiu poate fi uneori modificat, în cazul unui candidat foarte bun, iar valoarea ți-o demonstrezi cel mai bine în timpul interviului, și nu prin intermediul unui CV.

  1. Este obligatoriu să am o scrisoare de intenție și sau motivație?

Scrisoarea de intenție/motivație nu e obligatorie, decât dacă necesitatea ei a fost menționată în anunțul de angajare.

  1. Ce calități personale caută să vadă angajatorii în CV?

Calitățile personale pot fi deduse din CV, fără ca neaparat sa fie menționate. Un CV curat, structurat, fără greșeli și pentru a cărui elaborare s-a depus efort, deja denotă organizare și atenție la detalii.
În plus, enumerarea unor rezultate măsurabile ilustrează caracterul responsabil al omului, precum și dorința de a produce impact vizibil la locul de muncă.

  1. Este oportun să adăugăm hobby-urile în CV?

Hobby-urile reflectă preferințele personale și, la fel ca vârsta, poza sau statutul, ar putea fi o bază pentru discriminare. În plus, ele nu plusează la valoare. Ai putea fi întrebat la interviu despre hobby-uri, însă la etapa CV-ului nu e un element demn de a ocupa spațiu.

  1. Ce abilități apreciază angajatorii?

Spiritul de inițiativă, capacitatea de învățare, curiozitatea, dorința de a produce rezultate și impact vizibil. Angajatorii apreciază când cineva vrea o carieră, nu doar un simplu job pentru a-și plăti facturile.

  1. Câte pagini ar trebui să aibă un CV?

Două pagini maxim. De regulă, după două pagini, recrutorul își pierde interesul, mai ales dacă analizează zeci de CV-uri pe zi. Tot ce este important, el trebuie să găsească în 1-2 pagini.

  1. Trebuie să-mi fac mai multe CV-uri dacă vreau să candidez la joburi din diferite domenii de activitate?

Sigur! Nu atât numărul de CV-uri separate este important, cât ajustarea aceluiași CV la postul pentru care candidezi, cu utilizarea cuvintelor-cheie corespunzătoare și cu includerea rezultatelor măsurabile. 

Angajatorul vrea să identifice cât mai multe afinități între profilul pe care îl caută și CV-ul tău.

  1. Atunci când candidez, CV-ul trebuie să fie însoțit de un e-mail sau doar atașez documentul?

în primul rând, e necesar de menționat în titlul email-ului poziția pentru care candidezi. De asemenea, include un scurt mesaj în email, indicând postul dorit, locul unde ai văzut anunțul de angajare, și motivând, pe scurt, dorința aderării la echipă (maxim 1-2 fraze).

  1. În ce format salvez CV-ul pentru a-l putea trimite pe e-mail?

Preferabil ar fi să-l trimiți în format Word sau PDF; nicidecum imagine, link Google Drive sau CV sub formă de website. Multe companii folosesc diverse sisteme de prelucrare și stocare a CV-urilor, și dacă îl trimiți pe al tău într-un format needitabil sau dificil de salvat, riști ca efectiv să nu apari în baza de date.

  1. Ce părere aveți despre formatul de CV Europass? Mai este actual?

După șase ani de experiență în recrutare și parcurgere de CV-uri, pot spune sigur că există formate mult mai reușite decât cel Europass. Din punctul meu de vedere, e uzat, include multă informație inutilă și rareori poate fi reductibil la 1-2 pagini.

  1. Cum să mă asigur că CV-ul meu va fi citit?

Statistica arată că recrutorii petrec doar 6 secunde citind CV-ul. Prin urmare, e important să incluzi esențialul, într-o formă care să capteze atenția (cuvinte-cheie din anunț, performanțe, ceva care efectiv să te califice pentru postul dorit). Ai putea, la fel de bine, să intri în contact, pe Linkedin, cu persoanele responsabile de recrutare pentru poziția vacantă, ca să afli mai multe detalii și astfel să-ți mărești șansa, făcându-te remarcat. 

Atunci când recrutați pentru Travod, care sunt primele lucruri din CV cărora le acordați atenție?

Experiența de lucru, acuratețea CV-ului (un element important de vreme ce lucrăm în industria traducerilor pe piața internațională, atenția la detalii fiind esențială, indiferent dacă persoana lucrează în vânzări sau în project management).

Fiecare poziție vacantă la Travod are indicatori de performanță care trebuie întruniți, iar atunci când analizăm candidați, căutăm persoane axate pe performanță înaltă, mai mult decât pe simpla îndeplinire a îndatoririlor de serviciu. Putem deduce acest aspect din CV, în funcție de atestarea, de către acesta, a vreunei creșteri pe parcursul vieții profesionale a candidatului și a anumitor performanțe ale acestuia.

După informația de azi, merită să mai treci o dată prin CV-ul tău, nu-i așa?
Te putem ajuta cu ceva?

Dacă cauți un job, vezi aici cele mai faine oferte de lucru de la Travod.

 

Dacă nu ai un CV, înregistrează-te pe site și crează-l.

 

 

Caută un loc de muncă după:
Catalin Ungureanu
Publicat de către
Catalin Ungureanu
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?