Vrei să-ți dai demisia? Află dacă ești obligat sau nu să lucrezi încă 2 săptămâni
04-01-2019 11868
Timp de citire: 2 min.

Vrei să-ți dai demisia? Află dacă ești obligat sau nu să lucrezi încă 2 săptămâni

O întrebare foarte frecventă atunci când vrei să pleci de la un loc de muncă este dacă trebuie să mai lucrezi acele 14 zile prevăzute de lege. Situații pot fi diferite: ai găsit un job mai bun și trebuie să-ți dai demisia de la locul actual de muncă sau plecarea a fost planificată, fie tu pur și simplu nu mai poți sta la acest job, pentru că au apărut situații și elemente negative de neînlăturat și demisia e unica soluție. Explicația vine de la Juristul Presei:

„Termenul de preaviz de 14 zile este acordat angajatorului pentru a găsi o persoană pentru postul eliberat. Dacă angajatorul este de acord, depuneți cererea de demisie cu efect imediat în baza art. 83 alin. 3 prim din Codul muncii sau încheiați un acord de încetare a contractului individual de muncă în baza art. 82 prim din Cod.

Dacă angajatorul nu este de acord, ar trebui să aveți cel puțin 14 zile calendaristice de concediu nefolosit, pentru a putea pleca fără a lucra cele 14 zile. În cerere faceți trimitere la art. 119 alin. 2 din Codul muncii cu încetarea ulterioară a contractului de munca în baza cererii de demisie depusă deja.” Mai simplu spus, ori te înțelegi cu angajatorul și te duci de la muncă fără a lucra aceste 14 zile - dacă el este de acord, ori îți iei concediu timp de aceste 14 zile pe care ar trebui să le lucrezi - dar asta numai dacă le ai adunate după perioada de muncă și ți se cuvin.

Există și excepții, când angajatul este scutit de obligația de a lucra în perioada de 14 zile după ce depune cererea de demisie – în caz de demisie a salariatului în legătură cu pensionarea, stabilirea gradului de dizabilitate, concediul pentru îngrijirea copilului, înmatricularea într-o instituţie de învăţământ, trecerea cu traiul în altă localitate, îngrijirea copilului până la vârsta de 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi, alegerea într-o funcţie electivă, angajarea prin concurs la o altă unitate, încălcarea de către angajator a contractului individual şi/sau colectiv de muncă, a legislaţiei muncii în vigoare. În toate aceste cazuri, angajatorul este obligat să accepte demisia în termenul redus indicat în cererea înregistrată, la care se anexează documentul respectiv ce confirmă acest drept – alin. (2) art. 85 din Cod”, mai menționează juristul.

Sursa: Agora.

 
Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?