Număr record de angajări, după înăsprirea condițiilor de acordare a indemnizației de șomaj
23-08-2024 4128

Număr record de angajări, după înăsprirea condițiilor de acordare a indemnizației de șomaj

10.000 de moldoveni și-au găsit un loc de muncă în primele opt luni ale anului, după înăsprirea legii privind acordarea ajutorului de șomaj. Din numărul total al celor angajați, 4.793 sunt șomeri și șomere, 128 sunt persoane cu dizabilități, 110 cetățeni ai Republicii Moldova reveniți de peste hotare, 42 persoane de etnie romă și trei cetățeni străini. Şomerii înregistraţi la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pot beneficia de susţinere, precum şi de servicii și măsuri active care sporesc şansele de angajare. 

Cele mai populare domenii 

Cele 10.000 de persoane s-au angajat în domenii precum:

  • Activități de servicii colective, sociale şi personale (25,6%);
  • Industrie prelucrătoare (21,2%%);
  • Construcții (13,5%);
  • Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (10,7%);
  • Agricultură (10,3%);
  • Administraţie publică (5,1);
  • Sănătate şi asistenţă socială (4,4%).
...

Alexei Buzu

Ministrul Muncii și Protecției Sociale

„Pentru prima dată, ANOFM reușește să plaseze un număr record de 10.000 persoane în câmpul muncii în mai puțin de opt luni. Este rezultatul eforturilor colegilor și colegelor noastre din teritoriu și roada reformei inițiate în 2023. Recent au fost donate 3 mașini pentru echipele mobile din structurile teritoriale Rezina, Șoldănești și Telenești și vom continua să investim, în special, în echipele din teritoriu pentru a putea ajunge la cât mai mulți cetățeni și cât mai multe cetățene în căutarea unui loc de muncă. Continui să cred și să repet că, cea mai bună formă de protecție socială este un loc de muncă legal”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale. 

Modificări legislative 

Rezultatul vine pe fundalul revizuirii, la sfârșitul anului trecut, a cadrului legal în domeniul ocupării forței de muncă. Printre cele mai importante modificări legislative țin de extinderea termenului de înregistrare repetată cu statut de șomer de la 3 la 6 luni pentru persoanele care și-au pierdut acest statut din motive neîntemeiate. Din acest an, polița de asigurare medicală se oferă doar șomerilor care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat și doar pe perioada de plată a ajutorului de șomaj.

A fost revizuită procedura de scoatere din evidență a șomerilor în cazul nerespectării obligațiilor. În cazul în care aceștia nu vor prezenta, în termen de 30 de zile, un raportul cu privire la activitățile realizate în căutarea unui loc de muncă sau vor refuza un job fără un motiv întemeiat, ar putea rămâne fără indemnizație.

Au fost extinse posibilitățile de angajare a șomerilor care nu și-au găsit un loc de muncă în primele trei luni de la înregistrarea la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Mai exact, li se vor oferi opțiuni suplimentare de angajare din profesiile conexe și din ocupațiile cu o calificare mai joasă. 

O altă măsură ține de revizuirea modalității de calculare a cuantumului indemnizației de șomaj pentru persoanele care s-au aflat în concediu de maternitate sau în concediu de îngrijire a copilului, până la vârsta de trei ani. Perioada de calcul va putea fi selectată și, ca urmare, va fi determinat un cuantum mai mare al indemnizației de șomaj, reieșind din venitul asigurat înaintea începerii concediului sau din venitul asigurat pe perioada concediului.

Autoritățile au decis diversificarea și extinderea modalităților de înregistrare a cetățenilor cu statut de șomer. Persoanele neangajate se pot înregistra la una din subdiviziunile teritoriale, dar și on-line, cu suportul specialiștilor din cadrul Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice sau accesând sistemul e-iss.anofm.md

Șomerii care au înființat o afacere vor putea aplica, după 12 luni, la subvenția de procurarea echipamentelor tehnologice și dotarea spațiilor amenajate, destinate activității economice. O altă prevedere ține de extinderea acordării subvențiilor în cadrul măsurii de susținere a proiectelor de inițiative locale în toate localitățile rurale și stabilirea dreptului de a depune dosarul pentru subvenție o dată la 2 ani.  

„Modificările vin să îmbunătățească și să faciliteze procesul de implementare a serviciilor și măsurilor de ocupare, care urmăresc rezolvarea mai multor probleme, precum: numărul mare al persoanelor inactive pe piața forței de muncă, apte de muncă, dar nemotivate de a se angaja din cauza dependenței de plățile ajutorului social; reducerea barierelor în organizarea și derularea măsurii de formare profesională a șomerilor prin cursuri pe bază de vouchere; eliminarea impedimentelor de implementare a normelor care sunt interpretabile și sunt aplicate incorect”, se precizează în nota informativă a proiectului de lege. 

Indemnizația de șomaj 

Şomerii înregistraţi la subdiviziunile teritoriale de ocupare a forței de muncă pot primi indemnizație de șomaj. Pentru înregistrarea cu statut de şomer este necesar ca cetățenii să se prezinte la cea mai apropiată subdiviziune cu următoarele documente:

  • buletinul de identitate sau permisul de ședere, după caz, cu termenul valabil;
  • actele de studii şi de calificare deținute;
  • copia ordinului (dispoziției) de eliberare de la ultimul loc de muncă pentru persoanele care au activat în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării;
  • alte documente confirmative (după caz).

Cuantumul indemnizației de șomaj este de 40% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei, realizat în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de șomer. Alocația nu poate depăşi cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent. În cazul şomerilor cu statut special, cuantumul indemnizației de şomaj se stabileşte în mărime de 700 lei lunar. 

Cine poate beneficia?

Poți beneficia de indemnizația de şomaj dacă ai rămas fără un loc de muncă şi întrunești cumulativ următoarele condiții:

  • ești înregistrat la Subdiviziunile Teritoriale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în a cărei rază teritorială ai domiciliul sau reședința;
  • nu ai parte venituri la momentul stabilirii indemnizației de şomaj;
  • ai activat şi realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de asigurări sociale de stat de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării;
  • nu refuzi un loc de muncă corespunzător sau participarea la măsurile active de ocupare a forței de muncă oferite de subdiviziunea teritorială, conform planului individual de angajare a șomerului.

Perioada de plată a indemnizației de şomaj:

  • 5 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între cel puțin 12 luni și până la 10 ani;
  • 7 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 10 şi 15 ani;
  • 9 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare de peste 15 ani.

Suspendarea plăţii indemnizației de şomaj are loc pe perioada concediului medical și a angajării temporare, până la 3 luni, a șomerilor beneficiari de indemnizație de șomaj.

Când poate fi suspendată indemnizației de șomaj?

  1. În cazul expirării perioadei stabilite de lege pentru acordarea indemnizației de șomaj;
  2. În cazul pierderii statutului de şomer;
  3. În cazul începerii concediului de maternitate;
  4. În cazul restabilirii în funcţia deţinută, în temeiul hotărârii definitive a instanţei de judecată;
  5. În cazul constatării uneia dintre circumstanțele care nu ar fi permis acordarea indemnizației de şomaj;
  6. În cazul nerespectării obligațiilor: să participe la interviuri cu angajatorii în legătură cu perspectivele de angajare; să participe la măsurile active de ocupare a forţei de muncă; să accepte locul de muncă corespunzător;
  7. În cazul încetării sau retragerii dreptului de şedere în Republica Moldova, încetării sau anulării statutului de apatrid sau a formei de protecţie, conform Legii nr. 200/2010;
  8. În cazul încadrării în câmpul muncii, conform repartizării subdiviziunii teritoriale sau în mod individual, cu excepția angajării temporare, până la 3 luni;
  9. În cazul constatării, în urma controlului de stat al activității de întreprinzător, că persoana realizează muncă nedeclarată;
  10. În cazul decesului beneficiarului.

Angajarea persoanelor refugiate din Ucraina

De la declanșarea războiului în Ucraina și până în prezent, 1.012 de femei şi 486 de bărbaţi refugiați ucraineni și-au găsit un loc de muncă în țara noastră. Cele mai multe persoane sunt din mun. Chişinău (1150), UTA Găgăuzia (59), Bălţi (83). Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii și meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subansamblare, infirmieră, operator în sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.

„De la începutul anului curent, și-au arătat disponibilitatea de a încadra la muncă cetățeni ucraineni 122 angajatori, declarând 1.612 locuri de muncă vacante pentru aceste persoane. Totodată, în perioada menționată, circa 298 cetățeni ucraineni au fost înregistrați în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare”, se menționează într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Impedimentul principal în echilibrarea cererii cu oferta de muncă rămâne, pe de o parte, locurile de muncă deficitare, în special în mediul rural, iar de altă parte, lipsa forței de muncă calificate. Anul trecut, 64% din totalul șomerilor înregistrați aveau studii primare/gimnaziale/liceale. Lipsa oportunităților de ocupare în mediul rural face ca o bună parte din populația tânără să migreze spre zonele urbane sau să emigreze în străinătate pentru găsirea unui loc de muncă.

Pe parcursul ultimilor ani, piața forței de muncă din Republica Moldova s-a caracterizat printr-un număr mare de persoane din categoriile care necesită suport suplimentar la angajare și care întâmpină bariere la integrarea profesională, greu acceptate de angajatori: șomeri tineri cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani rămași fără ocrotire părintească, persoane cu dizabilități, de etnie romă, eliberate din detenție, cu probleme de sănătate, cu probleme sociale. Persoanele inactive și nemotivate de a se angaja sau antrena în măsuri de ocupare a forței de muncă constituie o problemă care persistă. Totodată, se observă menținerea numărului mare al persoanelor fără experiență de muncă, deși se atestă o ușoară scădere pentru anul 2023: în anul 2021 - 34,3%, în anul 2022 - 29,5% din totalul șomerilor, în anul 2023 - 26,5%.

Autoritățile recomandă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să se adreseze la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru a beneficia de sprijin la angajare. Serviciile sunt gratuite și sunt disponibile atât pentru șomeri și șomere, cât și pentru persoanele angajate, care doresc să-și schimbe locul de muncă.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?