Gata cu amenzile și penalitățile pentru cei care nu au reușit să achite polița de asigurare medicală în termen legal! Anunțul făcut de ministra Ala Nemerenco
03-12-2023 1615
Timp de citire: 2 min.

Gata cu amenzile și penalitățile pentru cei care nu au reușit să achite polița de asigurare medicală în termen legal! Anunțul făcut de ministra Ala Nemerenco

Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală achitată în sumă fixă vă rămâne neschimbată în 2024 și va constitui 12.636 lei. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care a mai precizat că au fost anulate amenzile pentru persoanele care nu reușesc să achite polița de asigurare în termenul legal. Documentul a fost aprobat de Guvern și urmează să fie expediat Parlamentului spre examinare.

Cetățenilor care au procurat polița medicală în mod individual, dar s-au angajat în decursul anului, devenind salariați, li se va restitui plata realizată în surplus. Perioadele de procurare a poliței în sumă fixă rămân aceleași: 1 ianuarie - 31 martie, cu aplicarea facilităților de reducere la achiziția acesteia până la îndeplinirea termenului. Polița de asigurare medicală procurată în sumă fixă este activă din ziua procurării.

...

Ala Nemerenco

Ministru la Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Ala Nemerenco a declarat, într-o postare publicată pe rețelele de socializare că „Fondul asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) prevede în anul 2024 atât venituri, cât şi cheltuieli de peste 15 miliarde 420 de milioane de lei, cu o creștere de peste 9% în comparație cu suma aprobată pentru 2023”.

...

Ion Dodon

Director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină

Potrivit documentului aprobat de Executiv, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense nu se modifică și urmează a fi păstrată la nivelul de 9%. Totodată, persoanele care au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru 2023 vor rămâne asigurate până în 31 ianuarie a anului viitor, cu o lună mai mult decât în prezent. Inițiativa vine în sprijinul celor care se asigură în mod individual și întâmpină dificultăți în efectuarea plății în primele zile ale anului din cauza perioadei de sărbători sau a zilelor de odihnă. „Este o măsură ce va fi aplicată în fiecare an și care are menirea de a spori gradul de încredere a populației în sistemul de asigurare medicală obligatorie și a facilita respectarea obligației legale în ceea ce privește asigurarea medicală”, a menționat Ion Dodon, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Peste 95 de mii de cetățeni au plătit până acum prima în sumă fixă, în creștere cu 32 de mii faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Printre categoriile de persoane obligate să se asigure în mod individual până pe 31 martie se numără notarii, avocații, mediatorii, executorii judecătorești, experții judiciari, fondatorii de întreprindere individuală, proprietarii de teren cu destinație agricolă, persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?