Nomazii digitali vor putea activa legal în Moldova
30-04-2025 476

Nomazii digitali vor putea activa legal în Moldova

Activitatea nomazilor digitali a fost legalizată în Republica Moldova. Decizia este o premieră pentru țara noastră și are menirea de a stimula economia digitală. În acest mod, autoritățile își propun să atragă cât mai mulți profesioniști calificați din toată lumea, care să se stabilească în Moldova pentru a lucra la distanță, pentru companii din afară sau să administreze afaceri utilizând tehnologia digitală. 

Cine sunt nomazii digitali?

Legislația Moldovei definește nomadul digital drept un străin care obține o viză în Republica Moldova și își poate desfășura activitatea de pe teritoriul țării noastre, în condiția când este salariat al unei companii înregistrate în afara țării sau deține o companie înregistrată în afara Moldovei și își desfășoară activitatea prin folosirea tehnologiei comunicației și informației.

Mai simplu spus, nomadul digital este o persoană care își câștigă venitul lucrând online, fie pentru anumite companii, fie ca freelancer, de oriunde din lume. Principalul avantaj al vizei de nomad digital este perioada pe care deținătorul o poate petrece într-o țară, mult mai mult decât ar presupune o viză obișnuită de 3 luni. 

Fenomenul vizei pentru nomazii digitali a luat amploare în perioada pandemiei, mai multe țări introducând propria versiune a inițiativei pentru a stimula creșterea economică și turismul național.

Ce impact vor avea nomazii asupra pieței muncii? 

Proiectul aprobat de Guvern face parte din strategia țării de a stimula economia digitală și de a atrage profesioniști bine plătiți din afaceri internaționale. Acești lucrători vor putea să solicite dreptul de ședere pe o perioadă până la 2 ani pe teritoriul Republicii Moldova, cu posibilitatea de prelungire. În acest sens, va crește atractivitatea Moldovei ca destinație pentru profesioniști din diverse domenii.

...

Doina Nistor

Ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării

„Nomazii digitali aduc expertiză internațională, contribuind la transferul de know-how și stimulând inovația în domenii cheie, cum ar fi industria digitală, sectorul creativ, turismul și comunicațiile electronice. Estimăm că, anual, 1.500 de nomazi digitali vor veni în Moldova, având un impact economic semnificativ asupra țării de circa 280 milioane lei anual”, declară Doina Nistor, ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Trebuie să recunoaștem că autoritățile au fost foarte generoase în privința termenului de ședere. Majoritatea țărilor lumii au introdus o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire. Salariile nomazilor digitali provin din surse externe, iar resursele aduse de către acești imigranți pot stimula economia națională.

Important! Nomazii digitali nu se vor supune legislației din Republica Moldova în ceea ce privește contractele de muncă pe care aceștia le-au încheiat cu angajatorii din alte țări și nu vor putea beneficia de protecția deplină în baza Codul Muncii și a altor acte normative în vigoare din țară. Totuși, aceștia vor trebui să dețină dovada asigurării medicale pe întreaga perioadă de valabilitate a vizei pentru Moldova. 

Cum nomazii digitali ne vor „îmbogăți” economia?

Autoritățile au făcut deja niște calcule. Potrivit lor, beneficiul anual estimat per nomad digital în Republica Moldova ar fi de aproximativ 186.000 lei, din care: aproximativ 9.000 lei - taxa de 7% pentru chiria unei locuințe, reieșind din costul mediu pe piață de 500 euro/lună. Alte 107.000 lei din TVA la produse și servicii consumate pe teritoriul țării, reieșind din consumul în limita a trei salarii medii prognozate pe economie, lunar, minus costul mediu de locuință. La această sumă se va adăuga și impozitul pe venit al rezidentului fiscal de cel puțin 70.000 lei. Spre exemplu, la un număr estimat de cel puțin 1.500 de nomazi digitali pe an, impactul pozitiv asupra bugetului va fi prin taxe directe și indirecte de 280 mln. lei.

Dar, să nu ne bucurăm mult prea devreme. Consecințele fiscale pe care le implică șederea nomazilor digitali în țară sunt benefice, doar că practica internațională arată că aceștia beneficiază de anumite facilități fiscale, fiind scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate, dacă sunt prezenți pe teritoriul țării pentru perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

Ce legi vor trebui să respecte nomazii digitali în Moldova?

Dreptul de ședere provizoriu poate fi acordat sau prelungit străinului doar în anumite condiții:

  • dispune de mijloace de întreținere lunare obținute din activitatea desfășurată în cuantum de cel puțin 18 salarii medii prognozate pentru anul curent în Republica Moldova pentru ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii pentru eliberarea permisului de ședere provizorie.
  • desfășoară și poate confirma desfășurarea activităților din care obține venituri, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor pe toată durata de valabilitate a permisului de ședere provizorie solicitată.

Republica Moldova este foarte interesată de atragerea nomazilor digitali, aceștia fiind așteptați să activeze de pe teritoriul țării noastre, suportând cheltuielile de trai și achitând un anumit nivel de taxe, cu atât mai mult că întreaga regiune este cutremurată de instabilitate, război, relocare în scop de muncă. Prin urmare, țara noastră recunoaște dreptul străinilor de a veni și de a-și desfășura activitatea din Republica Moldova la distanță.

Obținerea statutului de rezident al Republicii Moldova ar oferi posibilitatea nomadului digital să beneficieze de un regim fiscal mai atractiv în comparație cu țara sa de reședință, din prima zi, fără a mai aștepta 183 de zile, așa cum au stabilit alte state care și-au deschis ușile pentru această categorie de specialiști. Acest fapt, potrivit autorităților, ar spori atractivitatea Moldovei în calitate de destinație țintă pentru nomazii digitali. 

Concomitent, pentru a facilita accesul străinilor în scopul desfășurării de activități în folosul terților de pe teritoriul țării noastre, prin amendarea legislației în vigoare, se va oferi posibilitatea nomazilor digitali de a obține viza de lungă ședere, dacă dispun de mijloace de întreținere obținute din activitatea desfășurată și practică activitățile din care obțin venituri, de la distanța, prin folosirea TIC. 

De ce Moldova are nevoie de nomazi digitali?

Moldova are nevoie de nomazi digitali din mai multe motive strategice și practice, care pot aduce beneficii semnificative economiei, imaginii internaționale și dezvoltării infrastructurii locale, precum:

  • Stimularea economiei locale. Nomazii digitali cheltuie bani pe chirie, hrană, transport, servicii și activități culturale. Acești bani rămân în economia locală și ajută afacerile mici, cafenelele, spațiile de coworking și turismul urban.
  • Promovarea Moldovei ca destinație modernă. Prezența nomazilor digitali poate contribui la schimbarea imaginii internaționale a Moldovei, de la o țară percepută ca periferică, la una care susține stilul de muncă modern, flexibil și global.
  • Accelerarea digitalizării. Cererea ridicată pentru internet rapid, coworking spaces și servicii online dezvoltate determină companiile internaționale să investească în infrastructură digitală și modernizare urbană.
  • Transfer de cunoștințe și cultură. Nomazii digitali sunt adesea specialiști în IT, marketing, design sau antreprenoriat. Prin interacțiunea cu comunitățile locale, pot aduce idei noi, know-how și inspirație pentru tinerii moldoveni.
  • Poziționarea Moldovei pe harta muncii remote. Tot mai multe țări lansează vize pentru nomazi digitali. Prin aceasta decizie, Moldova ar putea atrage profesioniști care caută o viață accesibilă, sigură și liniștită, într-un mediu cu tradiții și cultură autentică.
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Într-o lume în care granițele devin tot mai fluide pentru muncă, nomazii digitali sunt o resursă valoroasă și încă insuficient valorificată. Acești profesioniști independenți, care lucrează online și călătoresc în același timp, reprezintă o oportunitate reală pentru țările în căutare de dezvoltare economică sustenabilă și modernizare, așa cum este și Republica Moldova. 

Țara noastră este un teren fertil pentru stilul de viață digital, deoarece se bucură de costuri de trai reduse și atractive pentru freelanceri și antreprenori internaționali, de internet rapid și accesibil, esențial pentru munca remote, de peisaje naturale, tradiții și liniște, dar și de orașe compacte și prietenoase, în care te poți deplasa rapid și ai acces ușor la servicii esențiale.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?