Noi beneficii și obligații pentru tinerii specialiști din medicină, care acceptă un loc de muncă prin repartizare de stat
01-03-2024 931
Timp de citire: 5 min.

Noi beneficii și obligații pentru tinerii specialiști din medicină, care acceptă un loc de muncă prin repartizare de stat

Una caldă, alta rece. Ce puțin, asta prevede noul proiect de lege, elaborat de Ministerul Sănătății și supus dezbaterilor publice. Documentul propune majorarea de la trei la cinci ani a perioadei de repartizare obligatorie a absolvenților universității de medicină care au învățat la buget, dar și acordarea mai multor indemnizații și compensații pentru tinerii specialiști care acceptă să lucreze în sate. Dar, hai să le luăm pe rând. 

Ce presupun noile reglementări

Documentul propune modificarea Legii ocrotirii sănătății nr. 411/1995. Mai exact, noile reglementări prevăd că după absolvirea studiilor, medicii, farmaciștii și specialiștii cu studii superioare de licență în medicină sunt obligați să activeze cel puțin cinci ani conform repartizării Ministerului Sănătății, și nu trei, cum este acum. Perioada repartizării obligatorii de trei ani pentru absolvenții de colegii medicale rămâne însă neschimbată. Noile reglementări legislative sunt determinate de insuficiența de resurse umane în sistemul ocrotirii sănătății. Criza de personal este determinată și de distribuția geografică neuniformă atât a medicilor și farmaciștilor, cât și a personalului medical și farmaceutic cu studii profesional-tehnice. 

„Scopul de bază al proiectului constă în atragerea și menținerea în sistemul medical a tinerilor specialiști (medicilor, farmaciștilor și a personalului medical și farmaceutic cu studii profesional tehnice postsecundare), în special în zonele rurale, orașe mici, regiuni, unde, în comparație cu zonele urbane, se atestă o insuficiență de cadre medicale mult mai critică”, se precizează în nota informativă a proiectului de lege. 

Facilități pentru tinerii specialiști

Și până acum tinerii medici au beneficiat de indemnizații și compensații, dacă acceptau să lucreze în sate, însă, în premieră, acestea vor fi acordate și absolvenților instituțiilor de învățământ similare din străinătate, acreditate în condițiile legii, indiferent de forma de studii: buget sau contract, dacă vor accepta un loc de muncă prin repartizare de stat. Noul proiect de lege prevede următoarele beneficii pentru tinerii specialiști:

  • indemnizație în primii 5 ani de activitate de la repartizare, în valoare de 120 de mii de lei pentru absolvenții universității de medicină;
  • indemnizație în primii 3 ani de activitate de la repartizare în valoare de 96 de mii de lei pentru absolvenții colegiilor de medicină;
  • compensație lunară a costului la energia electrică şi compensație anuală a costului unui metru cub de lemne şi al unei tone de cărbuni, inclusiv în cazul încălzirii cu gaze;
  • compensație a cheltuielilor pentru închirierea locuinței;
  • locuință gratuită acordată de autoritatea administrației publice locale.

O altă noutate! În lista beneficiarilor de indemnizații și compensații vor fi incluse mai multe categorii de specialiști.

„Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu” formează specialiști cu studii superioare de licență în medicină (optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi cu studii superioare, kineterapeuți, etc.), care actualmente, conform prevederilor legale, nu pot beneficia de indemnizațiile și compensațiile nominalizate. În acest sens, se propune includerea acestor specialiști în lista beneficiarilor de indemnizații, compensații a cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ, consumului de energie termică și electrică”, se precizează în nota informativă. 

Indemnizații pentru medicii care fac naveta

Potrivit datelor oficiale, în prezent, aproximativ trei mii de lucrători medicali fac zilnic naveta pentru a ajunge la spitalul sau centrul medical în care activează, suportând propriile cheltuieli. Un medic de familie care locuiește în orașul Chișinău, dar activează într-un centru de sănătate suburban (orașul Cricova) are cheltuieli suplimentare lunare. Iar pentru medicii pediatri, ecografiști care fac naveta zilnică la Anenii Noi, Strășeni, Orhei cheltuielile lunare ajung până la 4 mii lei, o pierdere salarială semnificativă pentru o familie tânără. 

„Astfel, prin modificarea propusă, lucrătorii medico-sanitari vor putea beneficia de compensarea serviciilor de transport și să se deplaseze în alte localități în scopul acordări asistenței medicale în instituțiile medico-sanitare publice, ce duc lipsă de personal medical calificat. Pentru sistemul de sănătate este foarte important să păstreze aceste cadre, în special, medicii să activeze în instituțiile unde au fost repartizați”, se punctează în nota informativă a proiectului de lege. 

Colapsul din sistemul medical

În sistemul ocrotirii sănătății din țară activează 12.600 medici și 23.687 lucrători cu studii medii, dintre care au statut de pensionar circa 2.595 (20%) medici și 3.190 (13,5%) asistente medicale și infirmiere. Deficitul cel mai mare de specialiști cu studii superioare medicale se înregistrează în specialitățile: 

  • Medicină de familie - 171 specialiști, 
  • Anestezie și terapie intensivă - 115 specialiști, 
  • Radiologie și imagistică medicală - 61 specialiști, 
  • Medicină internă - 50 specialiști,
  • Medicină de urgență - 31 specialiști, 
  • Cardiologie - 38 specialiști, 
  • Pediatrie - 41 specialiști. 

În anul 2022, în țara noastră activau 1.536 medici de familie, a căror vârsta medie depășea 50 ani. Asigurarea pe țară cu medici de familie constituie 5,9 la 10 mii locuitori, comparativ cu 7,96 în Uniunea Europeană și 6,08 în regiunea europeană. Medicul de familie din localitățile rurale, de multe ori, are în evidență 3000  - 6000 locuitori și mai mult, comparativ cu normativul de 2.200 locuitori. 

Mai multe studii internaționale relevă că, majorarea numărului de medici de familie cu doar 1,0 la 10.000 locuitori duce, fără a face alte investiții în politicile publice, la micșorarea mortalității generale cu 6%, a mortalității copiilor cu 3% și a mortalității prin accident vascular cerebral cu 3%. 

De unde bani?

Implementarea măsurilor se va realiza în limita alocațiilor prevăzute în bugetul Ministerului Sănătății pentru anul 2024, în sumă de 41.077 mii lei, inclusiv 28.717 mii lei pentru acordarea tinerilor specialiști a indemnizațiilor și compensațiilor pentru consumul de energie termică și electrică, închirierea spațiului locativ și 12.360 mii lei pentru compensarea cheltuielilor pentru naveta lucrătorilor medicali (pentru circa 3 mii de angajați medici și personal medical mediu).

Începând cu anul de studii 2024-2025, studenții care vor semna contracte privind instruirea în rezidențiat și plasarea în câmpul muncii, cu obligația să activeze cel puțin 5 ani, majoritatea dintre ei va beneficia de prima tranșă de indemnizații în 2027, care se încadrează în limitele alocațiilor bugetare actuale, iar următoarele două tranșe egale (pentru al patrulea și al cincilea an) vor fi acordate la finele anilor 2030 și 2031.  

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Să recapitulăm: în contextul deficitului sporit de lucrători medicali în instituțiile medico-sanitare publice, pentru a atrage și a menține tinerii specialiști în sistemul ocrotirii sănătății se propune achitarea indemnizațiilor, compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ, consumului de energie termică și electrică în primii 5 ani de activitate, conform repartizării Ministerului Sănătății, comparativ cu cei 3 ani stabiliți anterior. 

Totodată, pentru compensarea cât mai operativă a cheltuielilor pentru naveta lucrătorilor medicali (deplasare tur-retur de la domiciliul la locul de muncă), se propune ca proiectul să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. După încheierea consultărilor publice, proiectul de lege urmează să fie examinat de Guvern.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?