Modificări la durata concediului de odihnă: noi prevederi în legislație
18-10-2022 66180
Timp de citire: 4 min.

Modificări la durata concediului de odihnă: noi prevederi în legislație

În august 2022 au intrat în vigoare noi prevederi și completări la Codul Muncii, printre care unele țin de calcularea duratei concediului de odihnă anual, scrie contabilsef.md. În articolul ce urmează vom încerca să descriem cât mai clar și pe scurt noua metodă de calcul a duratei concediului de odihnă.

Până acum Codul Muncii prevedea că tuturor salariaților li se acordă anual un concediu de odihnă plătit cu o durată minimă de 28 de zile calendaristice, iar pentru salariații din unele ramuri (învățământ, sănătate, serviciul public) se poate stabili o altă durată a concediului. Prin urmare, angajatului care a lucrat de exemplu, doar o lună, atunci îi revin 2,33 de zile de concediu de odihnă (28 de zile / 12 luni), iar dacă a lucrat 6 luni - 14 zile de odihnă. 

Ce prevederi noi au fost introduse 

A fost introdus în Codul Muncii articolul 113(1), potrivit căruia: „anul de muncă pentru care se acordă concediul de odihnă anual constituie 12 luni calendaristice de la data angajării salariatului, iar calcularea vechimii în muncă care se include într-un an de muncă se efectuează conform art. 114.”

Articolul 114 există deja în CM și reglementează că în vechimea de muncă care oferă dreptul la concediu de odihnă anual se include:

  1. a) timpul propriu-zis când salariatul a lucrat;
  2. b) timpul când salariatul nu a lucrat, dar i s-a menținut locul de muncă şi salariul;
  3. c) timpul absenţei forţate de la lucru;
  4. d) timpul când salariatul nu a lucrat, dar şi-a menţinut locul de muncă şi a primit diferite plăţi din bugetul asigurărilor sociale de stat (cu excepţia concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani).

Totodată în vechimea în muncă NU se include:

  1. a) timpul absenței nemotivate de la lucru;
  2. b) perioada aflării în concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 4 ani;
  3. c) perioada aflării în concediu neplătit cu o durată mai mare de 14 zile calendaristice;
  4. d) perioada suspendării contractului individual de muncă (cu anumite excepții).

În baza noilor prevederi iese că durata exactă concediului se va determina reieșind din vechimea în muncă din această perioadă. Ce înseamnă asta? Dacă v-ați aflat în concediu neplătit mai mult de 14 zile calendaristice în ultimul an sau dacă ați absentat nemotivat de la muncă, durata concediului de odihnă anual ar putea fi mai mică de 28 de zile. 

Cum s-a schimbat metoda de calcul a concediului de odihnă anual

A fost introdus în Codul Muncii și art. 114(1). Conform acestuia, durata concediului de odihnă se calculează prin înmulțirea duratei concediului pentru o lună cu numărul de luni complete lucrate în anul respectiv de muncă. Zecimile obținute la calcularea duratei concediului de odihnă anual proporțional timpului lucrat într-un an de muncă, egale cu 0,5 și mai mult, sunt rotunjite până la o zi, iar mai puțin de 0,5 sunt excluse din calcul. Sună complicat? Explicăm mai clar pe pași:

  • Se calculează zilele lucrate într-un an de muncă;
  • Suma obținută este împărțită la numărul mediu lunar de zile lucrătoare pe an;
  • Soldul de zile, care constituie 15 și mai multe zile calendaristice, este rotunjit până la o lună completă;
  • Pentru soldul de zile de la 6 la 14 zile calendaristice, salariatului i se va acorda 1 zi de concediu.

Haideți să calculăm printr-un exemplu

Exemplul: Salariatul a fost angajat pe data de 17 ianuarie 2022 cu un program de muncă săptămânal de 5 zile și cu durata concediului anual de odihnă de 28 zile calendaristice. Să zicem că de la data angajării până la 25 septembrie 2022, angajatul a lucrat în total 168 de zile, iar pe lângă acestea, 10 zile a fost în concediu medical. Cum stabilim durata concediului anual de odihnă care i se cuvine salariatului? 

  1. Determinăm durata concediului pentru o lună. Cum am scris anterior, aceasta este de 2,33 zile (28 de zile de concediu / 12 luni). 
  2. Calculăm numărul de zile lucrate în anul de muncă. Salariatul a lucrat 168 zile. Dacă acesta a fost în concediu medical, acea perioadă la fel se include în vechimea în muncă. Chiar dacă nu este prevăzut acest aspect în art. 1141, se consideră că trebuie de adăugat la totalul zilelor lucrate și numărul zilelor lucrătoare din perioada concediului medical – 7 zile. Prin urmare, numărul total de zile lucrate în anul curent constituie 175 zile (168 zile+7 zile).
  3. Determinăm numărul mediu lunar de zile lucrătoare pe an. Acest indicator se stabilește în baza numărului de zile lucrătoare din anul curent, care figurează în balanța timpului de muncă pentru anul 2022. În exemplul nostru, programul de muncă al salariatului este de 5 zile pe săptămână, numărul de zile lucrătoare pentru 2022 fiind de 254 zile lucrătoare. Respectiv, numărul mediu lunar de zile lucrătoare pentru anul 2022 constituie 21,17 zile (254 zile lucrătoare / 12 luni).
  4. Calculăm lunile complete lucrate de salariat în anul 2022. Împărțim zilele lucrate în anul 2022 (175 de zile) la numărul mediu lunar de zile lucrătoare din anul 2022 (21,17 zile). În rezultat obținem 8,26 luni complete lucrate (175 zile / 21,17 zile). 
  5. Determinăm durata concediului de odihnă anual - acesta se calculează prin înmulțirea duratei concediului pentru o lună (2,33 zile) cu numărul de luni complete, lucrate în anul respectiv de muncă (8 luni) – 2,33 zile x 8 luni = 18,64 zile calendaristice. 

Ce se întâmplă cu zecimile obținute (adică acel 0,64)? Zecimile egale sau mai mari de 0,5 sunt rotunjite până la o zi, iar mai puțin de 0,5 sunt excluse din calcul. În cazul nostru, rezultatul se va rotunji la 19 zile calendaristice. Luăm în calcul și acele 0,26 luni (de la punctul 4), care constituie 8 zile de muncă și, deci, încă o zi de concediu în plus. În total, salariatului i se cuvin 20 de zile de concediu anual de odihnă la data de 25 septembrie 2022 (19 zile + 1 zi).

* Prevederile noi lasă loc de interpretări și încă nu au fost pe deplin elucidate de experți, de aceea s-a încercat calcularea în baza înțelegerii de care au dispus experții. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Care e diferența dintre vechile și noile prevederi

Dacă se aplica metoda de calcul care era valabilă până la introducerea noilor modificări, salariatului îi ieșeau 19 zile calendaristice de concediu de odihnă anual. Pe lângă durata concediului de odihnă, au fost introduse și alte schimbări în Codul Muncii despre care am scris AICI

* Articol preluat și adaptat de pe portalul contabilsef.md. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?