Doi din zece moldoveni nu planifică nicio călătorie peste hotare în acest an, în timp ce fiecare al cincilea iese din țară în scop turistic de câteva ori pe an. Sunt datele Barometrul iData, lansate astăzi în mediul online. Sondajul demonstrează că cel mai des, în ultimii 5 ani, moldovenii…
Mai mult8.177 de persoane, aflate în căutarea unui loc de muncă, au fost angajate prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, de la începutul anului. Printre acestea se numără 2.823 șomeri și 199 șomeri - zilieri sau șomeri angajați pe perioadă determinată de până la trei luni. Pentru comparație,…
Mai multDe astăzi, 26 mai, moldovenii pot solicita perfectarea unei cărți de identitate în regim de urgență. Documentul se eliberează contra cost, iar tarifele variază în funcție de termenul de executare, cel mai rapid fiind chiar în ziua solicitării. Astfel, pentru obținerea cărții de identitate în aceeași zi, costul este de…
Mai multSănătatea nu ar trebui să fie un compromis! Mulți moldoveni evită să meargă la medic atunci când apar simptomele unei boli profesionale. De ce? Din teamă. Teama că vor fi judecați, că vor pierde locul de muncă sau poziția pentru care au muncit din greu. Doar că, ignorarea acestor probleme,…
Mai multExercitarea profesiei de psiholog este reglementată în Republica Moldova. Un proiect de lege care prevede principiile, condițiile organizatorice, drepturile, obligațiile și responsabilitățile profesiei de psiholog a fost susținut în lectura a doua cu votul a 59 de deputați. Documentul are drept obiectiv elaborarea mecanismelor pentru asigurarea normelor de activitate a…
Mai mult„Vă sunăm noi.” De câte ori ai auzit asta după un interviu? Și de câte ori... n-a mai sunat nimeni? Mulți cred că interviul e o discuție lejeră. Că dacă „să fii tu însuți” a mers în alte contexte, merge și aici. Dar un interviu nu e improvizație. E momentul în…
Mai multInstituțiile de învățământ vor putea stabili în mod independent data organizării festivității de încheiere a anului școlar. Ministerul Educației și Cercetării a adoptat o decizie care permite desfășurarea acestui eveniment fie pe 30 mai, fie pe 31 mai. Școlile care vor alege data de 30 mai vor putea organiza evenimentul…
Mai multAproximativ 4.000 de cadre științifico-didactice și cercetători vor beneficia de sporuri salariale majorate. Decizia a fost luată în urma modificării cadrului legal privind remunerarea personalului din instituțiile de învățământ superior care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică. Sporul lunar pentru titlul de doctor habilitat sau profesor universitar va crește de…
Mai multEști în căutarea unui loc de muncă sau vrei să-ți schimbi jobul sau chiar domeniul de activitate, dar nu știi cât de pretențioși sunt angajatorii și ce își doresc cu adevărat de la candidați? Ei bine, suntem aici pentru mai multe sfaturi și sugestii. Angajatorii moldoveni au fost întrebați de…
Mai multDupă o perioadă plină de sărbători, cu zile libere și programe prescurtate de muncă, revenim la programul obișnuit de la birou. Acest lucru ar putea influența productivitatea și starea de bine a angajaților în mai multe moduri: scăderea temporară a motivației, oboseală și dificultăți de concentrare, dar și creșterea anxietății.…
Mai multDatele despre numărul persoanelor angajate oficial în Republica Moldova a stârnit un val de dispute și discuții contradictorii în mediul online. În timp ce experții economici trag un semnal de alarmă asupra faptului că numărul salariaților a scăzut dramatic, ajungând la un nivel critic, autoritățile spun că rata de ocupare…
Mai multProfesorii care predau o disciplină de cel puțin zece ani și dețin un grad didactic nu vor mai fi obligați să urmeze cursuri de recalificare o dată la cinci ani, așa cum era până acum. De asemenea, cadrele didactice cu o experiență de minimum trei ani vor beneficia de o…
Mai mult