Doar puțin peste 11% dintre copiii din Moldova ajung la liceu. Deși majoritatea absolvenților de liceu sunt fete, un număr semnificativ mai mic dintre ele reușesc să-și găsească un loc de muncă. Această discrepanță este cauzată de mai mulți factori, printre care: responsabilitățile exclusive legate de casă și copii, lipsa abilităților competitive pe piața muncii (adesea din cauza dedicării sporite către familie), și dependența financiară de partener. Toți acești factori limitează autonomia femeilor, le mențin în relații violente și împiedică dezvoltarea personală și profesională.
În sate și în regiune, tinerele, deși au potențial și vor să învețe, nu-și văd viitorul acasă și nu pot urma studii. Pentru a susține fetele care vor să-și continue studiile, se lansează „Suroritate” – programul de burse prin Fondul Ana. Vor fi oferite 5 burse fetelor din Republica Moldova care au trăit experiențe de violență și care se află într-o situație de vulnerabilitate.
Programul este susținut din Fondul Ana, coordonat de Coaliția Națională „Viața fără Violență”, și vine ca un sprijin financiar de 18.000 MDL (1.800 MDL/lunar pentru 10 luni de studii) pentru continuarea studiilor liceale sau profesional-tehnice (în Școli Profesionale, Colegii și Centre de Excelență). Suma alocată va acoperi o parte din cheltuielile legate de studii (manuale, transport, materiale școlare, echipament minim necesar) și trai (costul căminului ori a chiriei, asigurarea strictului necesar, cumpărarea hainelor).
Fetele și femeile tinere care au trecut printr-o experiență de abuz ajung să își piardă încrederea în sine, fiind adesea lipsite de sprijin, de resurse financiare și de acces real la oportunități.
Acest program le va ajuta să își continue studiile, să devină independente financiar și să capete mai multă încredere în sine și în propriul viitor. Pe lângă aceasta, programul reprezintă o măsură de prevenire a violenței ulterioare, deoarece fetele care nu au studii, un cerc social de susținere sau resurse financiare pentru a-și acoperi necesitățile de bază sunt mult mai susceptibile la discriminare, exploatare și violență. Fără susținerea examenului de bacalaureat, oportunitățile lor de angajare la un loc de muncă cu condiții și salarii bune, se reduc și mai mult.
Prin accesul la mentorat, dezvoltare personală, o comunitate de sprijin și independență financiară, programul „Suroritate” le permite fetelor să se încadreze ulterior pe piața muncii. Acest lucru le va permite să contribuie activ la bunăstarea familiei și a comunității lor, dar și să nu plece din țară pentru oportunități mai bune.
Aceste burse vor fi oferite în special fetelor care, fără acest sprijin, nu ar avea posibilitatea să-și continue studiile și să-și construiască un viitor mai bun. Se planifică a fi acordate cel puțin 5 burse, iar suma totală de care e nevoie este de 90.000 MDL (4.500 EUR).
Își propun să colecteze această sumă până pe 1 septembrie pentru a le oferi fetelor din program mai multă siguranță și stabilitate. Își doresc foarte mult să depășească această sumă, pentru a putea sprijini un număr și mai mare de fete.
Ei vor să contribuie la formarea unei generații de fete mai încrezătoare, mai sigure pe viitorul lor și independente. Cei care doresc pot dona pentru Fondul Ana:
Cont MDL: | Cont EUR: | Cont USD: |
A.O. CN VIATA FARA VIOLENTA Banca: BC ‘MAIB’ S.A. Cod BIC: AGRNMD2X493 Cod IBAN: MD11AG000000022515036559 |
A.O. CN VIATA FARA VIOLENTA Bank: BC ‘MAIB’ S.A. Swift Code: AGRNMD2X IBAN Code: MD09AG000000022515052309 |
A.O. CN VIATA FARA VIOLENTA Bank: BC ‘MAIB’ Swift Code: AGRNMD2X IBAN Code: MD27AG000000022515036562 |
Programul este dedicat pentru:
Criterii de vulnerabilitate socială:
Statutul de familie social vulnerabilă va fi stabilit în baza unuia sau mai multor criterii:
Lista nu este exhaustivă și cazurile vor fi examinate individual.
Criterii de performanță academică:
Apelul pentru aplicarea la programul „Suroritate” este disponibil până pe 17 august 2025.
Dosarul de aplicare trebuie expediat la adresa de email anafund@sdvmd.net și va include:
Procesul de selecție:
Dosarele vor fi evaluate de către o comisie de selecție formată din reprezentanți ai Coaliției Naționale „Viața fără Violență” și ai partenerilor care vor oferi finanțare suplimentară pentru burse. Candidatele pre-selectate vor fi invitate la un interviu de cunoaștere (online sau fizic).
Decizia finală de acordare a burselor va fi luată de comisia de selecție și va fi comunicată public.
Drepturile beneficiarelor:
Obligațiile bursierelor:
Coaliția Națională „Viața fără Violență” va organiza întâlniri periodice cu fetele care au primit bursă prin Program, cu acordul acestora și comunicare prealabilă.
Bursa poate înceta în următoarele situații: