Delucru.md a provocat copiii, care au participat la „Orașul Profesiilor”, să-și facă publice visurile
10-06-2024 2190
Timp de citire: 5 min.

Delucru.md a provocat copiii, care au participat la „Orașul Profesiilor”, să-și facă publice visurile

„Când voi crește mare, vreau să fiu ….” - provocarea lansată de delucru.md la evenimentul de orientare în carieră a copiilor „Orașul Profesiilor”, organizat în premieră în țara noastră. Mesajul a fost inscripționat pe o „tablă magică”, care de fapt era un panou, iar zeci de copii au răspuns apelului, înșirându-și visurile și aspirațiile profesionale pe el. Totodată, micii participanți au avut șansa să completeze primul CV din viața lor, cu îndrumarea colegilor noștri. În total, echipa delucru.md a pus la dispoziția copiilor 300 de CV-uri colorate, care au fost completate cu mult entuziasm de cei mici. La „Orașul Profesiilor”, amenajat în parcul „La Izvor” din Chișinău, au fost disponibile 160 de profesii și meserii, pe care copiii au avut posibilitatea să le testeze.

Visuri mai înalte decât cerul

Copiii care au participat la evenimentul de orientare în carieră au fost îndemnați de echipa delucru.md să fie sinceri și să indice pe panoul instalat, profesia la care aspiră. Spre exemplu, Sofia vrea să devină doctoriță, Răzvan e decis să se facă fotbalist, Nicu se visează arhitect, iar Alina - designer. Alexandra optează pentru actorie, Roman a ales să fie programator, Emilia vrea să lucreze în calitate de polițistă, iar Timur e decis să se facă carabinier. 

Unii copii au avut visuri mai îndrăznețe. Iulian și Teo vor să se facă milionari. Nu-i rău, zicem noi, dar îi îndemnăm să nu uite că doar prin muncă omul e slăvit. Și prin pasiunea față de propriul job. Doar așa vine succesul. Alți micuți vor să devină businessmen în viața de adult. Printre ei este și Alex. Cei mai mulți însă au optat pentru profesiile legate de sport, medicină, educație, domeniul apărării și cel al securității publice. Au fost și dintre cei care deja se orientează către noile meserii, generate de schimbări tehnologice și instrumentele de inteligență artificială. 

...

Olivia Stratan

Specialistă în marketing la delucru.md

„Copiii au fost entuziasmați să scrie pe „tabla magică” (așa o numeam noi), visurile lor legate de activitatea profesională. Am întâlnit mulți copii pasionați de pictură, dans, actorie, iar alții doreau să devină polițiști, medici, profesori, fotbaliști, designeri. Au fost răspunsuri și mai puțin așteptate de noi: aviator, mecanic, milionar, youtuber, inginer robotic. La standul nostru au venit tare mulți copii, împreună cu rudele sau părinții, pentru a-și exprima dorința de a-şi scrie visul pe tabla noastră. A fost un moment extrem de frumos, care ne învață că trebuie să credem în visurile noastre, așa cum o fac copiii”, a menționat Olivia Stratan, specialistă în marketing la delucru.md.

Noi, echipa delucru.md, le dorim tuturor copiilor succes în îndeplinirea visurilor profesionale și îi îndemnăm să nu renunțe niciodată la ele. 

CV-uri adaptate special pentru copii

Copiii care au vizitat „Orașul Profesiilor” au învățat ce înseamnă un CV, de ce este necesar într-un proces de angajare și cum se completează corect. Echipa delucru.md a pregătit formulare adaptate special pentru cei mici. Ajutați de colegii noștri, zeci de copii au completat primul CV din viața lor. 

...

Ilinka Gherța

Manager de proiecte la delucru.md

„Ne-am gândit să le oferim copiilor oportunitatea de a scrie sau de a completa corect un CV, deoarece acest aspect este foarte important în procesul de angajare. Noi am realizat formularele mult mai colorate, ca să fie atrăgătoare pentru copii, dar cel mai important, am respectat cu strictețe structura unui CV. Suntem convinși că această activitate îi va ajuta mult în viitor, deoarece deja vor cunoaște ce trebuie să indice exact într-un CV, pentru a fi invitați la un interviu de angajare. Totodată, le-am explicat la ce vârstă ar trebui să-și facă primul CV și de ce acesta este atât de important pentru activitatea lor profesională”, spune Ilinka Gherța, manager de proiecte la delucru.md.  

Participanților le-au fost puse la dispoziție formulare atât în limba română, cât și în limba rusă. Activitatea a stârnit interesul și curiozitatea nu doar a copiilor de 4 sau 5 ani, dar și a celor de 17 ani, care deja pot fi angajați în câmpul muncii. Micii participanți au fost foarte entuziasmați și bucuroși, emoții pe care ni le-au transmis și nouă. Sperăm că prin intermediul acestor fotografii vor ajunge și la tine, cititorul nostru fidel. 

...    ...

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

160 de profesii și meserii

La evenimentul organizat în cadrul proiectului social de orientare în carieră a copiilor, au fost prezentate 160 de profesii și meserii. Evenimentul a avut scopul de a oferi fiecărui copil posibilitatea de a-și realiza potențialul prin descoperirea meseriilor. La intrare în orășel, fiecare participant a primit câte un pașaport simbolic, în care au fost menţionate toate profesiile cu care copilul a fost familiarizat. Micii participanți au putut să-și descopere vocația și să-și testeze abilitățile prin activități practice și demonstrative. „Orașul Profesiilor” s-a desfășurat cu susținerea primăriei mun. Chișinău. 

...

Angela Cutasevici

Viceprimarul capitalei

„Este esențial să le oferim copiilor noștri oportunitatea de a explora și de a înțelege diversele cariere disponibile, pentru a-și putea alege, încă de acum, cu încredere drumul în viață”, a declarat viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici.

Evenimentul de îndrumare a copiilor către împlinirea profesională a fost organizat de două fundații de caritate: una din Republica Moldova și alta din Ucraina. Este vorba despre „Ukrainian Educational Foundation” și „Hora Binelui”.

...

Tatiana Liulka

Ideologul proiectului și administratoarea Fundației de Caritate „Ukrainian Educational Foundation”

„Nimic nu este imposibil pentru oamenii care au un scop comun. Prin acest eveniment, am demonstrat acest lucru. Noi am încurajat părinții să le ofere copiilor libertatea de a alege profesia pe care vor să o testeze cu adevărat, fără să intervină cu sugestii, comentarii sau recomandări. Scopul nostru este ca fiecare copil să-și poată realiza pe deplin potențialul în viața profesională de adult. Proiectul de orientare în carieră „Orașul Profesiilor” a început în Ucraina, în 2014. Pe parcursul celor opt ani de activitate, peste 1 milion de copii din 54 de orașe au participat la acest proiect”, a declarat Tatiana Liulka, ideologul proiectului și administratoarea Fundației de Caritate „Ukrainian Educational Foundation”.

După ce au interacționat cu specialiștii și profesiile disponibile în orășelul amenajat special pentru ei, copiii au avut ocazia și să se „angajeze oficial”. Așadar, „Orașul Profesiilor”, nu a fost doar un eveniment educativ, dar și o modalitate de cunoaștere și descoperire de sine, ajutând copiii să înțeleagă ce profesie li se potrivește cel mai bine. 

Prin activitățile desfășurate la eveniment, echipa delucru.md speră că le-a reamintit copiilor, dar și părinților acestora, cât este de important să viseze, să înțeleagă exact ce vor și să nu permită nimănui să decidă în locul lor. Am avut o înțelegere cu toți cei care și-au lăsat dorințele pe tabla noastră magică. Ne-am promis să ne revedem peste ani, pentru a le sărbători visurile, dar și realizările. Iar noi, după cum bine știți, mereu ne ținem de cuvânt.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?