Angajații vor avea dreptul să refuze munca suplimentară
15-03-2024 727
Timp de citire: 2 min.

Angajații vor avea dreptul să refuze munca suplimentară

Angajații moldoveni vor putea refuza să muncească suplimentar. Procedura se face în scris, pe suport de hârtie sau în format electronic, cu utilizarea semnăturii electronice avansate, până la atragerea efectivă la muncă suplimentară. Această facilitate se regăsește într-un proiect de lege, votat în lectura a doua de 61 de deputați. Documentul a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu scopul de a oferi condiții mai bune pentru angajați, dar și pentru armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.

Potrivit art. 104 din Codul Muncii, la solicitarea angajatorului, salariații pot presta munca în afara orelor de program în limita a 240 de ore într-un an calendaristic. Durata maximă a timpului de muncă a salariaților nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele de muncă suplimentară. Ca excepție, durata timpului de muncă, ce include și orele de muncă suplimentară, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână cu condiția ca media orelor de muncă, calculate pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.

În cazul în care solicită prestarea muncii suplimentare, angajatorul este obligat să asigure salariaţilor condiţii normale de muncă, inclusiv cele privind securitatea şi sănătatea în muncă. Atragerea la muncă suplimentară se efectuează în baza ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărîrii) motivat al angajatorului, care se aduce la cunoştinţa salariaţilor sub semnătură sau prin altă modalitate care permite confirmarea recepționării/înștiințării. Se admite ca în contractul colectiv de muncă sau în contractul individual de muncă să fie prevăzută posibilitatea de a compensa orele de muncă suplimentară cu ore libere plătite, cu acordul scris al părților. În acest caz, orele libere vor fi acordate în decurs de 30 de zile de la prestarea muncii suplimentare.

Alte modificări legislative

O altă modificare se referă la femeile gravide, cele care au născut de curând și cele care alăptează. Acestea vor putea desfășura munca de noapte, în zilele de repaus, în zilele de sărbătoare nelucrătoare doar din propria inițiativă, în baza unei cereri scrise, cu prezentarea concluziei medicale privind starea de sănătate, eliberată de către instituția medico-sanitară și de comun acord cu angajatorul. 

Au fost introduse modificări esențiale în ceea ce privește angajarea în câmpul muncii a copiilor, pentru a combate fenomenul exploatării prin muncă a acestora și pentru a-i proteja. Astfel, adolescenții cu vârsta de cel puțin 15 ani vor putea încheia un contract individual de muncă pentru exercitarea unei munci ușoare doar cu acordul în scris al părinților sau al reprezentanților legali. Iar cei care vor utiliza munca copiilor în sectorul informal se vor alege cu amenzi de până la 75.000 de lei.

Proiectul mai prevede acordarea unui nou tip de concediu social neplătit pentru salariații care au un membru al familiei grav bolnav și necesită îngrijire. Durata concediul nu va putea depăși cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?