Cum verifici online statutul certificatului de concediu medical
11-07-2022 5430
Timp de citire: 2 min.

Cum verifici online statutul certificatului de concediu medical

Casa Națională de Asigurări Sociale amintește tuturor beneficiarilor de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă că statutul certificatului medical poate fi verificat online. Serviciul respectiv urmează a fi accesat prin intermediul paginii de internet oficială a CNAS de la butonul „Statutul certificatului medical" prin introducerea în câmpul respectiv a seriei şi numărului certificatului.
Acest serviciu online permite beneficiarului să verifice:
 
  • dacă datele din certificat au fost transmise de către instituţiile medicale;
  • dacă aceste date au fost examinate de către CTAS şi indemnizaţia a fost stabilită ori s-a refuzat în stabilirea acesteia; 
  • dacă mijloacele financiare au fost transferate pentru plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă.
În funcție de etapa de recepţionare şi prelucrare a datelor din certificatele de concediu medical, va fi reflectat statutul corespunzător.
De asemenea, persoanele asigurate care dispun de parolă de acces la contul personal sau semnătură electronică, au posibilitatea de a vizualiza informaţia cu privire la perioada pentru care s-a stabilit indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă de către CNAS, precum şi suma indemnizaţiei transferată spre plată prin accesarea contului personal de asigurări sociale, utilizând aplicaţia Acces CPAS, disponibilă pe pagina electronică oficială a CNAS.
 
Util
 

Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se stabilesc de catre casele teritoriale de asigurari sociale in temeiul informatiei din certificatul medical, transmise prin intermediul conexiunilor intersistemice securizate.


Primele 5 zile de concediu medical sunt achitate de către angajator (instituție/companie/unitate economică), însă nu mai mult de 15 zile pe parcursul unui singur an. Dacă concediul medical este mai lung de 5 zile calendaristice, casele teritoriale de asigurări sociale vor stabili și calcula indemnizația începând cu a 6-a zi de incapacitate temporară de muncă. Iar în cazul în care ai nevoie de concediu medical mai des și ai folosit deja cele 15 zile plătite de angajator, indemnizația îți va fi plătită din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.

 


Pentru stabilirea indemnizatiei pentru incapacitatea temporara de munca de catre Casa teritoriala de asigurari sociale nu este necesar de prezentat careva acte.


CNAS prevede că salariatului i se va plăti o indemnizație pentru concediul de boală care va constitui:

  • până la 60% din suma salariului mediu - pentru o experiență de muncă (stagiu de cotizare) de până la 5 ani;
  • 70% din sumă - pentru o experiență de muncă între 5 și 8 ani;
  • 90% din sumă - pentru o experiență de muncă mai mare de 8 ani.

Dacă nu ai lucrat în ultimele 12 luni, plata indemnizației constituie 35% din salariul mediu lunar din lunile lucrate. Pe lângă aceasta, mărimea indemnizației este direct proporțională cu stagiul de cotizare (vechimea în muncă) - cu cât mai mulți ani munciți ai adunat, cu atât mai mare va fi suma primită. În cazul maladiilor ca HIV/SIDA, tuberculoza sau a bolilor oncologice, cuantumul indemnizației medicale constituie 100% din suma salariului mediu și se achită integral din mijloacele bugetului de asigurări sociale de stat.



Sursa: Monitorifiscal
 
Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?