Ce este un mentor? 5 beneficii ale mentoratului pentru cariera ta
10-10-2023 2074
Timp de citire: 4 min.

Ce este un mentor? 5 beneficii ale mentoratului pentru cariera ta

În unele joburi, cunoștințele obținute la facultate sau la unele cursuri sunt suficiente pentru a face carieră în domeniu. În altele, ai nevoie de învățare continuă și de sprijinul unui mentor. Care este rolul unui mentor în construirea carierei profesionale și cum poți găsi un mentor în Moldova, citește mai jos.

Ce înseamnă „mentor”?

Un mentor este o persoană care oferă consiliere tinerilor angajați sau juniorilor la început de carieră. În acest mod, mentorul își pune la dispoziție expertiza și cunoștințele sale profesionale pentru a contribui la dezvoltarea tânărului specialist. Mentorul oferă sfaturi profesionale, sprijin în carieră și răspunde la întrebările persoanei pe care o îndrumă.

Stabilirea unei relații de mentorat poate aduce avantaje imense, cum ar fi dobândirea noilor cunoștințe, extinderea rețelei de contacte și posibilitatea de a avansa în carieră. A avea un mentor înseamnă să ai alături o persoană care te va ghida să nu repeți greșelile pe care le-a făcut și să înveți din experiența sa.

Tipuri de mentori

Deși este obișnuit ca mentorii să fie specializați în același domeniu sau să fie apropiați activității profesionale a persoanei mentorate, există diverse tipuri de mentori:

  1. Mentorii de la egal la egal sunt colegii din companie care sunt dispuși să ofere îndrumare în anumite domenii. Rolul lor este mai pronunțat în prima perioadă de angajare, în faza de inducție.
  2. Mentorii de carieră ocupă o poziție ierarhică superioară față de persoana mentorată și furnizează ghidare în ceea ce privește evoluția profesională. Aceștia ajută juniorii să avanseze și le oferă feedback.
  3. Mentorii „de viață” sunt persoanele care oferă îndrumare în perioade complicate, în luarea deciziilor dificile sau în etapele superioare ale unei cariere.

Ce calități trebuie să aibă un mentor?

Atunci când decizi că ai nevoie de mentorat, cel mai important este să identifici o persoană cu care te conectezi: care are o carieră impresionantă într-un domeniu care te interesează, care te inspiră și cu care împărtășești aceleași valori. În plus, îți recomandăm ca mentorul tău să dea dovadă de un set de calități pentru a face parteneriatul vostru mai eficient și de succes. Iată câteva trăsături care definesc un mentor bun:

  1. Compatibilitate și empatie
  2. Experiență și expertiză solidă în domeniul relevant
  3. Comunicare eficientă bazată pe ascultare și deschidere
  4. Răbdare și înțelegere a proceselor
  5. Onestitate și transparență în oferirea feedback-ului
  6. Capacitatea de a inspira încredere și de a motiva
  7. Flexibilitate în abordarea nevoilor individuale ale mentee-ului
  8. Capacitatea de a respecta confidențialitatea.

Cum mentorul te poate ajuta în carieră?

1. Mentorul te ghidează la stabilirea obiectivelor SMART 

Setarea obiectivelor SMART: specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp este o etapă foarte crucială în definirea carierei și a misiunii tale. Fără obiective clare, direcție și un plan bine stabilit, devine dificil să atingi succesul în carieră. Astfel, mentorul este acolo pentru a te ghida, pentru a-ți oferi sfaturi și opinii imparțiale ca să înțelegi mai bine ce trebuie să faci.

2. Mentorul este o sursă continuă de motivare

Când îți construiești cariera, poți întâmpina diverse situații critice și ai nevoie de o persoană care să te motiveze și să fie alături de tine. Mentorul încurajează dezvoltarea ta profesională și te ajută să îți focalizezi eforturile în direcția corectă.
Pentru cei aflați la începutul carierei, un mentor poate ajuta la stabilirea așteptărilor profesionale. De exemplu, poate clarifica prioritățile în poziția ta și comportamențele potrivite la locul de muncă. Aceste îndrumări te pot ajuta să-ți dezvolți obiceiuri eficiente de lucru, să te concentrezi și să devii mai productiv.

3. Mentorul te ajută să-ți dezvolți noi abilități

Leadership-ul, ascultarea activă, empatia, oferirea și primirea de feedback, adaptabilitatea și abilitățile excelente de comunicare pot fi cultivate într-un program de mentorat. De asemenea, un mentor cu experiență în domeniul tău poate împărtăși cunoștințe valoroase și să obții mai multe abilități profesionale, adică hard skills.

4. Mentorul te ajută să ai mai multă încredere în tine

Chiar dacă deja deții multe dintre abilitățile necesare pentru a obține succes, este posibil să ai nevoie de mai multă încredere în sine. Mentorul îți oferă o perspectivă diferită care te încurajează să crezi în tine, să riști și să testezi idei noi. Totodată, te ajută să obții noi oportunități și să ieși din zona de confort.

5. Mentorul este aliatul tău de încredere

Datorită abilităților sale, mentorul înțelege cel mai bine ce abilități ai și care trebuie dezvoltate pentru a atinge obiectivele propuse. El îți oferă îndrumări precise, oneste și feedback sincer. În formarea carierei, critica constructivă la momentul potrivit te ajută să crești profesional.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale mentoratului este că, de obicei, este gratuit. Astfel, ai privilegiul să lucreze alături de un profesionist la dezvoltarea ta profesională.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Cum să găsești un mentor?

1. Alătură-te comunităților profesionale din domeniul tău

Mergi la diferite întâlniri profesionale și evenimente de networking. Mentorul ideal este cel cu care împărtășești interese sau valori comune. Cu toate acestea, nu este recomandat să îi ceri managerului tău direct să fie mentorul tău, deoarece rolul său este de a superviza munca ta, nu de a se concentra asupra dezvoltării tale de carieră în ansamblu. 

2. Gândește-te la experți din nișa ta care te inspiră

Analizează persoanele influente din rețeaua ta profesională. Dacă găsești o persoană care te inspiră și pe care o admiri, contacteaz-o și spune-i despre dorința și propunerea ta. 

3. Participă la un program de mentorat

În Moldova sunt disponibile câteva programe de mentorat pentru specialiști din diferite industrii, cu accent în special în domeniul IT și cel tehnologic. Instituțiile care organizează periodic astfel de programe și pe care le recomandăm sunt:

În concluzie, mentoratul este o oportunitate minunată de învățare, de cunoaștere și de creștere. Profită de ea și asociază-te cu oameni faini în drumul tău spre o carieră de succes.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?