Cât de fericiți sunt moldovenii? Ce loc ocupă țara noastră într-un clasament mondial?
28-03-2024 600
Timp de citire: 5 min.

Cât de fericiți sunt moldovenii? Ce loc ocupă țara noastră într-un clasament mondial?

Tu ești un om fericit? Dar, ce este fericirea? La această întrebare au încercat să răspundă nenumăraţi scriitori şi oameni de ştiinţă în decursul istoriei. Cu toate acestea, fericirea este un concept care prinde cu adevărat greutate doar într-o viziune proprie, asumată de fiecare dintre noi, conform dorinţelor şi aşteptărilor pe care le avem. Cu siguranță că orice persoană din lume îşi doreşte să fie fericită. Cineva găsește fericirea în lucruri simple, altcine în avuție și o viață luxoasă. Până a înțelege exact ce te face cu adevărat fericit, te îndemnăm să analizezi topul celor mai fericiți oameni din lume, în care țara noastră ocupă locul 71 din 143.

35,4% dintre moldoveni trăiesc un nivel mediu de fericire

18,3 % dintre moldoveni se simt foarte fericiți, iar 30,4 % consideră că sunt mai mult fericiți decât nefericiți. Nivelul mediu de fericire este simțit de 35,4 % dintre persoane, iar 5,5 % dintre cetățeni se consideră nefericiți. Compania iData a prezentat, pe 28 martie, datele unui sondaj realizat în rândul locuitorilor din Republica Moldova, prin care i-au întrebat cât de fericiți se simt. În urma datelor colectate, se poate observa că locuitorii din Chișinău, Cahul, Vulcănești, Cantemir și Bălți sunt cei mai fericiți.

...

Potrivit datelor, cei mai nefericiți moldoveni sunt din raioanele și municipiile Soroca, Orhei, Dubăsari, Ungheni, Nisporeni, Tiraspol și Tighina. Potrivit sondajului, cele mai fericite sectoare din capitală sunt considerate a fi Centru, Botanica și Ciocana. Pe de altă parte, cei mai nefericiți oameni din Chișinău locuiesc în Buiucani....

Moldova a pierdut opt poziții în clasamentul mondial al fericirii, într-un singur an

Studiul World Happiness Report, sprijinit de ONU, plasează Republica Moldova în acest an pe locul 71, în scădere față de 2023, când se afla pe poziția 63. Țara noastră se  situează între Mauritius și Rusia. 

Nu doar noi, dar și vecinii noștri de peste Prut au pierdut 8 locuri în clasamentul mondial al fericirii, comparativ cu anul trecut. România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite ţări, față de 24, cât era în 2023. Ucraina, aflată în război și cu o partea a teritoriului ocupat de Rusia, se clasează pe locul 105. Și în 2024 clasamentul este condus de Finlanda, care își menține poziția de lider pentru al șaptelea an consecutiv. Urmează Danemarca, Islanda, Suedia și Israelul. 

Printre primele zece state în care cetățenii se simt fericiți se mai regăsesc Țările de Jos, Norvegia, Luxemburg, Elveția și Australia. Țările în care muncesc cele mai mari comunități de moldoveni nu intră în primele 20 de poziții din top. Potrivit clasamentului, Marea Britanie ocupă locul 20, Germania - 24, Franța - 27, Italia - 41, Grecia - 64, Bulgaria - 81, iar Turcia -98. La polul opus se află Afganistanul, cea mai slab clasată țară din lume în ceea ce privește fericirea. Liban, Lesotho, Sierra Leone şi Congo se situează, de asemenea, pe ultimele locuri.

SUA exclusă din top 20

Raportul din acest an este primul care include un clasament separat pe grupe de vârstă şi aduce veşti proaste în ceea ce priveşte satisfacţia vieţii în rândul tinerilor din unele părţi ale lumii. Fericirea a scăzut atât de mult în rândul tinerilor din America de Nord, încât tinerii din această ţară sunt acum mai puţin fericiţi decât persoanele vârstnice. Aceste scoruri scăzute au ajutat la scoaterea Statelor Unite din primele 20 de locuri pe lista generală pentru prima dată de la prima publicare a raportului, în 2012. Dar scăderea în clasament a SUA şi a altor ţări s-a datorat şi faptului că alte naţiuni, în special câteva din Europa de Est, au înregistrat creşteri binevenite în ceea ce priveşte fericirea.

Ce înseamnă fericirea la locul de muncă și cum poți să o menții?

Fericirea în carieră nu înseamnă să fii fericit în fiecare secundă din zi, în timpul programului de muncă și în afara lui. Dacă te aștepți să afli din acest articol cum să faci să fie totul roz la lucru, fără conflicte și fără provocări, te vom dezamăgi. Din experiența noastră, o astfel de perspectivă este irealistă și imposibil de atins. Viața nu este perfectă. Nici activitatea profesională nu este perfectă. Un job îți rezolvă, în primul rând, nevoia de supraviețuire și apoi cea de prosperitate.

Probabil știi și tu din experiența ta: un om fericit la muncă este fericit și acasă. Diverse studii făcute de-a lungul anilor confirmă beneficiile pe care le are o persoană care e fericită la muncă. Le putem sumariza într-o stare mai bună de sănătate, relații mai bune și o calitate a vieții mai bună în general. Pentru oamenii nefericiți la muncă, o zi de lucru înseamnă:

  • Frustrări peste măsură;
  • Responsabilități și termene limită irealiste;
  • Comunicare defectuoasă cu colegii și șefii;
  • Nervi duși acasă și vărsați pe cei dragi;
  • Răsplată care nu e pe măsura efortului și experienței;
  • Îmbolnăviri.

Și lista poate continua… Un angajat fericit este mai productiv și mai apropiat de echipă! Un manager fericit este mai eficient și întreaga lui echipă are rezultate mai bune. Un antreprenor fericit este mai echilibrat și are mai mult succes.

Comportamente care aduc fericirea în carieră

  • Echilibru între muncă și viața personală. Respectă orele de lucru și respectă-le pe cele petrecute cu familia, prietenii sau chiar de unul singur. 

  • Știi ce ai de făcut, chiar dacă nu știi de la început cum să faci acel ceva. Cunoști și înțelegi ce responsabilități și obiective ai. Comunici ușor cu superiorii și colegii tăi atunci când ai nevoie de clarificări.

  • Ai libertatea de a lua decizii în munca ta. Ai o putere de decizie asupra felului în care îți desfășori munca, într-o anumită măsură. Ai libertatea să alegi modul în care îți îndeplinești obiectivele.

  • Iubești ceea ce faci. Uneori ești absorbit când lucrezi, uiți cum trece timpul. Orele de lucru se scurg foarte ușor și sunt productive. 

  • Ceilalți îți oferă feedback și tu îl primești cu ușurință. Există un ecou pentru munca ta. Învață să primești reacții și de apreciere, dar și de îmbunătățire pentru tot ce faci, de la colegi, superiori, clienți, parteneri.

  • Ești mândru de munca ta și de organizația în care lucrezi. Simți apreciere pentru munca pe care o faci și pentru persoanele alături de care lucrezi. 

  • Lucrezi într-o atmosferă relaxată, productivă și în care există simțul umorului. Abordează situațiile într-un mod constructiv, cu respect, deschidere și zâmbetul pe buze.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzie

Îți reamintim: nu va fi totul roz întotdeauna. Fericirea în carieră nu înseamnă să fii fericit în fiecare secundă. Fericirea în carieră este mai mult decât o stare de moment. Este sentimentul profund de satisfacție și sens pe care îl ai atunci când simți că ai o contribuție, munca ta are un sens, ajuți pe cineva, ești apreciat și te simți în siguranță. Nu uita: o carieră fericită îți asigură o viață fericită! 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?