Sporuri lunare de până la 50% din salariu de bază. Află pentru ce categorii de angajați
25-03-2024 1064
Timp de citire: 1 min.

Sporuri lunare de până la 50% din salariu de bază. Află pentru ce categorii de angajați

Funcționarii publici din primării vor beneficia de plăți adiționale lunare în valoare de 50% din salariul de bază. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în prima lectură, de Parlament. Sporurile lunare vor putea fi acordate doar din veniturile proprii generate de autoritatea publică locală. 

Modificările propuse vizează extinderea categoriei de venituri ale bugetelor locale pentru primării, pentru a stimula financiar angajații prin stabilirea indemnizațiilor lunare, conform criteriilor și condițiilor prevăzute de legislația în vigoare. Proiectul de lege prevede modificări și în Legea nr. 270/2018 cu privire la sistemul unic de salarizare, prin oferirea posibilității autorităților publice  pin primul nivel să ofere sporuri lunare până la 50% din salariul de bază, în scopul consolidării capacităților profesionale ale funcționarilor publici din cadrul primăriilor. 

„În esență, prin acest proiect se dorește încurajarea primăriilor de a consolida veniturile proprii pentru a putea obține statutul de APL cu capacitate administrativă suficientă. Acest aspect implică un exercițiu de revizuire a tuturor taxelor și impozitelor locale, a mecanismelor de colectare a resurselor financiare și de aplicare a disciplinei fiscale la nivel de comunitate. Totodată, va fi posibilă acordarea unei autonomii mai mari autorităților publice locale deliberative de nivelul I în stabilirea regulilor proprii privind creșterea veniturilor salariale ale funcționarilor publici de execuție în funcție de rezultatele realizate și veniturile colectate în bugetele locale”, se precizează în nota informativă a proiectului de lege.

Sporurile lunare vor putea fi acordate doar din veniturile proprii generate de autoritatea publică locală, în baza unui regulament intern aprobat printr-o decizie a consiliului local. Proiectul de lege va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?