Legea și Piața Muncii
10-01-2023 Categorie: Legea și Piața Muncii
8794

Polița de asigurare medicală în 2023: vom plăti 12.000 de lei?

La sfârșitul lui 2022 Casa Națională pentru Asigurări în Medicină a publicat prevederile privind polița de asigurare medicală în 2023. Cetățenii care nu sunt angajați oficial și nu achită impozite pentru asigurarea medicală pot să procure polița în mod individual. Controversa de anul acesta e legată de faptul că va trebui să achităm pentru polița de asigurare 12.636 de lei în 2023. Aparent, nu e chiar așa. De ce? Explicăm mai jos. 

Cât va costa, de fapt, polița de asigurare medicală în 2023?

Prețul poliței se determină în fiecare an, luându-se în calcul salariul mediu pe economie. Iată formula de calcul în 2023: salariul mediu pe economie (11.700 de lei în 2023) se înmulțește cu 12 luni și cu 0,09 (adică 9% – rata pentru polița de asigurare medicală obligatorie din salariu). Așadar, pentru 2023 obținem 12.636 de lei. Această sumă va fi achitată doar de cetățenii care nu vor procura polița medicală în termenul stabilit de legislație - până pe 31 martie 2023.

Scopul Guvernului este de a combate fenomenul de eschivare de la plata poliței de asigurare medicală. Cei care vor procura polița până la 31 martie vor beneficia de facilități, iar suma variază de la 1014 lei până la 4056 de lei în funcție de categoria din care face parte persoana, scrie portalul moldova.org: 

  • 1014 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă;
  • 1622 de lei - persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
  • 2028 de lei - fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern.
  • 4056 de lei - persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Scutiți de plata poliței sunt persoanele cu dizabilități, copiii, elevii, studenții, pensionarii, persoanele care primesc ajutor social, dar și șomerii înregistrați la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Guvernul este cel care va plăti polițele celor circa 1,6 milioane de persoane care beneficiază de scutiri. Anul acesta din bugetul de stat au fost alocate aproximativ 7 miliarde de lei în acest scop. 

Cum procurăm polița de asigurare medicală

Costul integral al poliței poate fi achitat prin serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay, băncile comerciale sau la ghişeele oficiilor poştale. În cazul plăţii prin MPay, nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial CNAM. Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării, însă nu mai devreme de 1 ianuarie, şi este valabil până pe 31 decembrie 2023.

Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
Distribuie:
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?