Nu doar salariile, dar și așteptările salariale ale femeilor sunt mai mici decât ale bărbaților
08-03-2024 612

Nu doar salariile, dar și așteptările salariale ale femeilor sunt mai mici decât ale bărbaților

Din numărul total al persoanelor angajate din țara noastră cu studii superioare, femeile reprezintă 55,4 la sută, iar bărbații - 45%. Diferența persistă și în cazul studiilor medii de specialitate, acolo unde cota femeilor este de 59%, iar cea a bărbaților de 41%. Datele statistice arată că deși au un nivel de pregătire mult mai avansat decât cel al bărbaților, femeile sunt remunerate mai prost. Discrepanța salarială dintre femei și bărbați a crescut de la 13,1% în 2013, la 18,3% în 2022, ceea ce demonstrează că situația s-a înrăutățit cu 40%. Concluziile au fost făcute publice de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice, în cadrul unei analize

1.116 de femei la 1000 de bărbați

În Republica Moldova, numărul femeilor continuă să fie mai mare decât al bărbaților. Potrivit analizei economice, până în 2010, migrația femeilor a influențat raportul, iar în ultimii ani se evidențiază o migrație mai puternică a bărbaților. Astfel, diferența dintre numărul bărbaților și cel al femeilor nu este atât de semnificativă. În 1970, la o mie de bărbați reveneau 1.147 de femei. Treptat femeile au ajuns să fie mai puține la număr decât bărbații, dar niciodată nu au fost la egal sau mai jos. În 2010, erau deja 1.069 la o mie de bărbați. După 2010, a început din nou să crească numărul femeilor, ajungând în 2020 la 1.094, iar în 2023 la 1.116 femei la o mie de bărbați.

...

Veaceslav Ioniță

Expert în politici economice

 „Unul dintre factorii care determină această creștere a numărului de femei este și faptul că în ultimii ani se evidențiază o migrație mai  puternică a bărbaților. Până în 2010, a influențat migrația femeilor, acum se evidențiază migrația bărbaților. În categoria de vârstă 25-29 de ani sunt 980 de bărbați la o mie de femei. După 55 de ani avem o situație în care bărbații din Republica Moldova brusc încep a dispărea. După 80 de ani avem 5 femei la 2 bărbați”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice.

...

sursa: Veaceslav Ioniță

Top 10 ramuri ale economiei naționale cu cea mai mare pondere a femeilor

  • fabricarea îmbrăcămintei - 89%; 
  • asistența socială - 86%; 
  • îngrijire medicală - 84%; 
  • poștă și curierat - 79%; 
  • biblioteci, arhive, muzee - 79%;
  • învățământ - 77%; 
  • industria prelucrare a pielei - 77%; 
  • activități juridice și de contabilitate - 74%; 
  • turism - 72%;
  • sectorul financiar - 71%.

Top 10 ramuri ale economiei naționale cu cea mai mică pondere a femeilor

  • extracția de petrol și gaze naturale - 6%; 
  • construcții - 13%;
  • activități de investigație și protecție - 13%; 
  • silvicultură - 15%; 
  • reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor - 16%; 
  • transporturi terestre - 18%; 
  • comerțul cu autovehicule - 18%; 
  • construcții metalice - 18%; 
  • colectarea, tratarea deșeurilor - 21%; 
  • transportul de apă - 22%.
 

„Din 100 de persoane care lucrează oficial în țara noastră, adică în baza unui contract de muncă, 53 sunt femei și 47 sunt bărbați. Femeile aleg să lucreze oficial într-un număr mai mare decât cel al bărbaților, aspect care se explică și prin faptul că în construcție, de exemplu, cel mai mare număr de lucrători neoficiali sunt bărbați. Dacă analizăm rata de ocupare în economia națională, aceasta este egală, dar oficial, lucrează mai mult femeile”, afirmă Veaceslav Ioniță, expert în politici economice.

Populația ocupată după nivelul de instruire

Potrivit analizei economice, din numărul total al persoanelor angajate în țara noastră cu studii superioare, femeile reprezintă 55,4 la sută, iar bărbații - 45%. Mai exact, 32,3% dintre femei au studii superioare și 16,9% - studii medii de specialitate. În cazul bărbaților, 24,5% dintre ei au studii universitare, iar 11,3 - studii  medii de specialitate.   

„Numărul populației ocupate este mai mare decât numărul salariaților. Structura studiilor femeilor ocupate în economia națională se deosebește destul de puternic de cea a bărbaților. În cazul femeilor domină studiile superioare, iar în cazul bărbaților - cele profesionale”, specifică economistul. 

Ponderea femeilor în structura populației ocupate după nivelul de instruire: 

  • superior - 55,4%; 
  • mediu de specialitate - 58,6%; 
  • secundar profesional - 36,9%; 
  • liceal, mediu general - 50,5%;  
  • gimnazial - 43,2%; 
  • primar sau fără școală - 50%.

...

sursa: Veaceslav Ioniță

„În cazul bărbaților ocupați în câmpul muncii,  24% au studii superioare. Aceasta înseamnă că fiecare al patrulea bărbat are studii superioare, în rest sunt cu studii medii de specialitate sau secundar - profesionale. De fapt, la bărbați domină profesiile care necesită studii secundar - profesionale. La doamne, situația este cu totul alta. Practic, la toate nivelele, cu o singură excepție, predomină studiile superioare, cu o rată de 33 la sută. Prima concluzie: structura de studii la doamnele care sunt ocupate în economia națională se deosebește destul de puternic de cea a bărbaților. În cazul femeilor, predomină studiile universitare. Femeile au o înclinație mai mare de a merge la facultate” subliniază Veaceslav Ioniță. 

Salariul mediu lunar brut: femei vs bărbați

În 2013, femeile aveau un salariu de 3500 de lei, iar bărbații de 3900 lei. În 2015, femeile aveau 4200 de lei, iar bărbații - 4900. În 2020, femeile primeau 7400 de lei, iar bărbații - 8600. În 2022, femeile au avut un salariu egal cu 9600 de lei, iar bărbații - cu 11.400 lei. 

„Există o diferență de salarizare și situația în ultimii zece ani s-a înrăutățit. Dacă în 2013 salariile femeilor erau mai mici cu 13% decât ale bărbaților, în 2022 au ajuns să fie mai mici cu 18,3%. Profesiile unde lucrează femeile sunt mai prost plătite. Ele nu intră în topul profesiilor cele mai bine plătite”, declară expertul.

...

sursa: Veaceslav Ioniță

Nu doar salariile, dar și așteptările salariale ale femeilor sunt mai mici 

Întrebate care sunt așteptările lor salariale pentru a nu pleca peste hotare, femeile din categoria de vârstă 26 și 55 de ani au declarat 16.910 lei, în timp ce bărbații din aceeași categorie de vârstă, au indicat suma de 19.520 de lei și respectiv 18.360 de lei. Media națională pentru bărbați este de 17.950 de lei, iar pentru femei de 17.100 lei.

...

sursa: Veaceslav Ioniță

...

Veaceslav Ioniță

Expert în politici economice

„În Republica Moldova, bărbații își doresc aproape 18 mii de lei ca să nu plece peste hotare, iar femeile -17.100 lei. Faptul că doamnele au un salariu mai mic se răsfrânge și asupra modului lor de a gândi. Ele au așteptări mai mici decât bărbații, adică speră la un salariu mai mic. Acest aspect scoate în vizor o problemă. Până la 25 de ani și după 56 de ani, așteptările salariale ale femeilor sunt mai mari decât ale bărbaților. Cel mai grav este că pentru femeile din categoria de vârstă 26 și 55 ani, care sunt în vârstă activă, când au cele mai mari necesități financiare, exact în vârsta de muncă, exact când ar trebui să aibă așteptările salariale cele mai mari, așteptările lor salariale sunt cu mult mai mici decât ale bărbaților”, explică Veaceslav Ioniță.

Indexul Egalității de Gen 2024: piața muncii

Anual, de 8 martie, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare lansează Indexul Egalității de Gen, pentru a analiza și înțelege care sunt progresele și regresele înregistrate în asigurarea oportunităților egale pentru femeile și bărbații din Republica Moldova. În 2024, indexul egalității de gen în Republica Moldova stagnează. Nivelul mediu al egalității dintre femei și bărbați, calculat pentru șase arii strategice evaluate, a fost estimat la 61 de puncte, fără a înregistra nici un progres față de anul precedent. 

...

Principalii indicatori ai pieței muncii înregistrează o tendință pozitivă. De-a lungul ultimilor trei ani, pe piața muncii, atât femeile cât și bărbații devin mai activi. Comparativ cu anul 2022, rata de activitate în rândul bărbaților a crescut de la 45,1% până la 46,3%, iar rata de ocupare în rândul femeilor a crescut de la 35%, până la 36,8%. În același timp, inegalitatea de gen în rândul persoanele care muncesc rămâne destul de semnificativă: rata de activitate în rândul bărbaților este mai mare cu aproximativ 10% față de cea a femeilor, iar rata de ocupare cu 8%. Această inegalitate este în continuare alimentată de stereotipurile existente cu privire la rolurile de gen în societate, cum ar fi că cel ce trebuie să muncească este bărbatul, iar cea care trebuie să se ocupe de treburile casnice și îngrijirea copiilor sunt femeile

...

Potrivit Indexului Egalității de gen, deși indicatorii generali de ocupare se îmbunătățesc, indicele egalității de gen pe domeniul pieței muncii stagnează. În anul 2024, indicele egalității de gen pe această dimensiune a rămas tot la valoarea de 61 de puncte, precum a fost anul precedent. Această stagnare se datorează scăderii indicelui egalității de gen pentru indicatorul segregarea pe orizontală a pieței muncii, ceea ce semnifică că funcțiile deținute pe scară ierarhică nu sunt reprezentate în măsură egală de femei și bărbați. 

„Comparativ cu anul 2021, indicele egalității de gen în acest domeniu a scăzut cel mai semnificativă în rândul funcționarilor administrativi, micșorându-se cu 14 puncte, din cauza majorării ponderii femeilor în aceasta funcție, demonstrând încă o dată că în funcții administrative se oferă preferință femeilor, cât și în domeniul serviciilor și comerțului, unde indicele egalității de gen a înregistrat o valoare de doar 31,9 puncte în 2022”, se specifică în Indexul Egalității de Gen 2024, elaborat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

...

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Dragi femei, rolul acestui articol nu este de a vă întrista și de a vă „strica” sărbătoarea, dar este un prilej de a medita asupra a ceea ce meritați. Datele statistice scot la iveală o problemă gravă. Nu doar discrepanța salarială dintre femei și bărbați, care persistă de mulți ani, dar și percepția femeilor greșită, potrivit căreia ar merită să fie plătite mai puțin decât bărbații, pentru a nu pleca peste hotare. Cu această percepție este cel mai greu de luptat. Dar, conștientizarea este primul pas. Dacă se produce acesta, cu siguranță că urmează și alții. Fiți fericite și împlinite, nu doar pe plan personal, dar și cel profesional, inclusiv salarial!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?