Învoirea de la locul de muncă: cum să procedezi corect și ce să faci ca să nu ți se rețină din salariu. Interviu cu Igor Stoica
12-05-2020 33306
Timp de citire: 3 min.

Învoirea de la locul de muncă: cum să procedezi corect și ce să faci ca să nu ți se rețină din salariu. Interviu cu Igor Stoica

Ți se întâmplă să ai nevoie să pleci de urgență de la serviciu pentru a-ți rezolva interesele personale? Trebuie să știi că învoirea nu este nereglementată legal și că este utilizată în practică numai cu acordul angajatorului.  Am discutat cu dl Igor Stoica, coordonator programe Amnesty International, pentru a afla mai multe detalii despre cum te învoiești corect și ce să faci ca să nu ți se rețină din salariu.

 

Când se acordă învoire salariaților?

Învoirea se acordă de către angajator, în beneficiul angajatului, atunci când acesta are nevoie să lipsească temporar de la locul de muncă, pentru a-și rezolva interesele personale. Dacă salariatul are nevoie să se învoiască pentru două ore, anunțul va fi expus verbal angajatorului, fără a scrie o cerere în acest sens. Dacă însă salariatul are nevoie să lipsească o zi sau două de la locul de muncă, acesta va scrie o cerere pe care o va înainta angajatorului, în care poate menționa că își ia liber din cont propriu sau din contul concediului de odihnă.

„Nu există restricție în ceea ce privește solicitarea unei pauze la locul de muncă. Poți cere pauza în primele 6 luni de la angajare, numai cu condiția că lipsa ta de la locul de muncă nu va perturba buna funcționare a companiei”, declară dl Igor Stoica.

De asemenea, coordonatorul de programe Amnesty International atrage atenția asupra faptului că, în unele situații, angajații au obligații urgente de muncă, astfel încât absența lor de la locul de muncă poate avea consecințe grave.

Învoirea este neplătită? Se dă salariu mai mic angajatului învoit?

Potrivit art. 95 din Codul Muncii al Republicii Moldova, durata normală a timpului de muncă al salariaţilor din unităţi nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână, ceea ce înseamnă opt ore pe zi.

Potrivit lui Igor Stoica, acestea pot fi repartizate diferit la comunul acord dintre angajator și salariat, lucru stipulat în contractul individual de muncă. Totuși, în cazul în care angajatul are nevoie să ia o pauză din timpul de muncă pentru câteva ore, el trebuie să fie conștient de faptul că va trebui să suplinească aceste ore și să-și îndeplinească obligațiile de serviciu,

Departamentul Contabilitate sau Resurse Umane al oricărei organizații ține evidența orelor de muncă ale fiecărui salariat, fie că lucrează part-time, fie full-time. Astfel, dacă angajatul, în loc să lucreze 40 de ore pe săptămână, a lucrat numai 38, managerul îi poate reține din salariu”, spune Igor Stoica.

Poate angajatorul să nu-ți aprobe învoirea?

Angajatorul poate să nu aprobe învoirea salariatului, dar trebuie să fie o decizie motivată. Poate să îl anunțe verbal sau poate să emită un ordin în acest sens.

De exemplu, dacă este vorba despre un loc de muncă la bancă și fluxul de clienți este mare, absența angajatului poate să perturbeze buna funcționare a instituției bancare. Totul ține de acordul dintre angajator și angajat.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Cum să procedezi dacă vrei să-ți păstrezi salariul intact?

Pentru angajator este important ca salariatul să-și îndeplinească obligațiile de serviciu, de aceea îi poate cere să suplinească orele în care a lipsit de la locul de muncă, astfel încât să acumuleze norma zilnică de opt ore petrecute la locul de muncă. În acest caz, plata salariului se face în mod integral, complet.

Totuși, trebuie să menționăm că învoirea nu reprezintă o suspendare a contractului individual de muncă. De asemenea, experții în domeniu precizează că, în funcție de înțelegerea părților angajat și salariat, învoirea poate fi pentru cât timp stabilesc părțile.

Materialul este cu drept de autor și poate fi preluat numai cu acordul administratorului site-ului.

 

Caută un loc de muncă după:
Cristina Capațîna
Publicat de către
Cristina Capațîna
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?