Femeile din industria IT au salarii cu 30% mai mici decât bărbații din același domeniu
16-12-2022 1318
Timp de citire: 1 min.

Femeile din industria IT au salarii cu 30% mai mici decât bărbații din același domeniu

Un studiu realizat recent de PwC Moldova arată că femeile din domeniul IT (tehnologii informaționale) sunt mai prost plătite decât bărbații. Potrivit studiului, citat de agora.md, discrepanța dintre remunerarea pentru femei și bărbați în sectorul IT poate atinge chiar și 33% - ceea ce constituie o diferență considerabilă, luând în considerare salariile mai mari decât media din acest sector. 

Evident, pentru această statistică s-au luat în considerare poziții și competențe similare, pe care le dețin atât femeile, cât și bărbații. Deși în Republica Moldova legislația muncii obligă angajatorii să remunereze în mod egal salariații, excluzând discriminarea de orice fel (inclusiv de gen), în realitate diferența dintre salarii este evidentă nu doar în domeniul IT. Problema remunerării inechitabile a femeilor în țara noastră nu este una recentă și nu se rezumă la câteva cauze superficiale, ci pare a fi un fenomen înrădăcinat, condiționat de factori sociali și istorici. Date din 2018 arătau că diferența medie de salariu dintre bărbați și femei constituia peste 2000 de lei, tot în favoarea bărbaților. 

Domeniul IT continuă să fie unul în continuă creștere în Moldova, cu peste 5.000 de angajați și zeci de companii care activează aici în prezent. În 2022 sectorul IT și comunicațiilor a avut o pondere de 7,6% din PIB-ul țării, cu o valoare de peste 20 de miliarde de lei. Dezvoltarea galopantă a acestui domeniu are loc inclusiv grație regimului fiscal preferențial, instituit de autorități, pentru Moldova IT Park. 

Publicația citată anterior mai subliniază că, în Republica Moldova, diferența dintre salariul mediu al femeilor și bărbaților a crescut treptat de-a lungul anilor, deși în câmpul muncii sunt antrenate mai multe femei cu studii superioare, comparativ cu bărbații.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?