Decis! Concediile de odihnă anuale, nefolosite timp de 2 ani, nu vor putea fi recuperate
15-03-2024 4585
Timp de citire: 1 min.

Decis! Concediile de odihnă anuale, nefolosite timp de 2 ani, nu vor putea fi recuperate

Zilele concediului de odihnă anual, nefolosite de angajați timp de doi ani, vor fi considerate stinse. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Parlament în lectura finală, cu votul a 56 de deputați. Potrivit documentului, la finele anului calendaristic, angajatorul va informa salariatul, în scris, despre numărul zilelor de concediu de odihnă anual acumulate/nefolosite, termenul de expirare a acestora, precum și va solicita utilizarea acestor zile de concediu de către salariat, în baza unui grafic stabilit de comun acord.

Totodată, zilele de concediu nefolosite de către salariat până la intrarea în vigoare a prevederilor prezentului proiect de lege vor putea fi utilizate până la 31 decembrie 2029. Anterior, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a emis un aviz prin care a atras atenția asupra faptului că în acest mod se încalcă două drepturi fundamentale ale salariatului: dreptul la concediul de odihnă anual și dreptul la indemnizație pentru perioada concediului de odihnă anual. 

Numărul zilelor neutilizate din concediul anual au adus și o povară financiară. În prezent, sunt peste 880 de mii de zile de concediu nefolosite, cu un impact financiar evaluat la peste 400 de milioane de lei și vizează circa 23 de mii de funcționari.

Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat pentru toţi salariaţii. Concediul de odihnă anual poate fi acordat integral sau, în baza unei cereri scrise a salariatului, poate fi divizat în părţi, una dintre care va avea o durată de cel puţin 14 zile calendaristice.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?