De la o școală de QA la o ofertă de job. Istoriile de succes ale unor angajati, care s-au reprofilat in IT.
13-02-2023 1626

De la o școală de QA la o ofertă de job. Istoriile de succes ale unor angajati, care s-au reprofilat in IT.

Să faci schimbări în carieră nu este întotdeauna ușor, dar nici imposibil. Astăzi nu mai este o noutate faptul că poți urma orice carieră dacă ai dorința de a-ți atinge obiectivul și determinarea de a face față provocărilor.  

Se pare că majoritatea oamenilor au 12 locuri de muncă de-a lungul vieții lor, conform statisticilor. În 2021, 32% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani au luat în considerare cel puțin o dată o schimbare de carieră. În timp ce au avut primul loc de muncă imediat după facultate, 29% dintre persoane au schimbat complet domeniul. Acum pare a fi un caz comun, nu-i așa? 

În acest articol, dorim să împărtășim două istorii de succes ale unor băieți, care au făcut o schimbare la 180 de grade, învățând testarea de la zero. Ca urmare, și-au găsit vocația.  

Amândoi sunt parte a echipei noastre – Coherent Solutions. Însă pentru a ajunge aici au parcurs un drum destul de lung. Corneliu și Vitalie ne-au împărtășit cu generozitate istoriile lor. 
În urmă cu trei ani, fiul lui Corneliu urma să ia o decizie privitor la traseul său profesional și privitor la domeniul pe care să-l studieze.  Corneliu l-a încurajat să meargă la o școală de IT pentru a vedea împreună despre ce este vorba. Interlocutorul nostru a fost foarte impresionat de oamenii care folosesc tehnologiile pentru a dezvolta soluții de top. Exact atunci i-a venit ideea de a-și schimba cariera. Astfel, Corneliu a decis să învețe mai multe despre domeniul IT și a urmat cursuri în acest sens, în urma cărora a obținut cunoștințe de bază despre development și tehnologii. Cea mai interesantă direcție pentru Corneliu a fost QA.

...

 La jobul precedent a lucrat 20 de ani și în momentul în care a decis să se reprofileze a trebuit să ia totul de la zero.

 Astfel, anul trecut a urmat un curs pentru începători bazat pe Python și, în același timp, își căuta activ un loc de muncă. Norocul a fost de partea lui când echipa de Recruiting de la Coherent Solutions l-a contactat pe Corneliu.  

- Am fost surprins, deoarece compania dorea să-mi ofere o oportunitate de carieră și m-a invitat să mă înscriu la Școala de testare manuală QA. Bineînțeles, am acceptat fără ezitare. După aceea, am fost și mai entuziasmat de noua mea profesie! 

În timpul cursului de la Coherent Solutions, Corneliu a îndeplinit toate task-urile cu multă pasiune și entuziasm. Programul era foarte interesant. A făcut un efort uriaș pentru a deveni specialist în QA și și-a promis că nu va rata oportunitatea dată, chiar dacă această schimbare la 180 de grade nu a fost planificată.

La finalul cursului, Corneliu a fost unul dintre cei norocoși care a primit o ofertă de muncă de la Coherent Solutions. A urmat și cursul de instruire în cadrul Training Center al companiei. Astfel, Corneliu a continuat să deprindă abilități pentru noua sa poziție, iar într-o lună i s-a repartizat și un proiect.

- Îmi amintesc cu drag de primul meu proiect. Nu numai că a fost un job interesant pentru mine, dar a fost și o șansă minunată de a lucra cu o mulțime de oameni inteligenți, politicoși și prietenoși. Colegii au fost dispuși să mă ajute să mă adaptez la noile task-uri. 

Școala QA nu a fost aleasă din pură întâmplare. Există un raționament în spatele acestui lucru: 

- Presupun că este cea mai ușoară cale de a intra în domeniul IT. Am simțit că este oportunitatea mea de a-mi schimba într-un fel ocupația și viața. În plus, fiind familiarizat cu Python, m-am gândit că voi putea să folosesc niște instrumente grozave și să trec de la QA manual la QA automation. Dar acum mă concentrez în principal de a deveni din ce în ce mai încrezător în QA manual.  

Următoarea persoană cu care am discutat ne-a împărtășit o istorie lungă despre cum s-a regăsit profesional. Vitalie chiar s-a mutat în SUA pentru unul dintre locurile sale de muncă.  

...

Absolvind facultatea cu o diplomă în informatică, Vitalie nu era atât de pasionat de coding și de utilizarea tehnologiilor informaționale. În loc să lucreze în funcție de specialitatea sa, Vitalie a prins curaj să înceapă un job complet nou, ca fotograf. A învățat totul pentru a face fotografii de calitate și și-a perfecționat abilitățile pentru a deveni un bun profesionist. Această ocupație l-a determinat, de asemenea, să călătorească mult: în această perioadă, a reușit să locuiască în Las Vegas și Los Angeles. Dar nicăieri nu este așa, ca acasă. Așa că Vitalie s-a întors în Moldova, unde și-a continuat activitatea de fotograf.

Fiind creativ și entuziast în a crea ceva frumos, interlocutorul nostru a început să combine fotografia și designul. În 2019, Vitalie a înțeles că nu era calea potrivită pentru el.

A început să urmeze diferite cursuri online de programare. La începutul anului 2021, Vitalie a auzit de QA School de la Coherent Solutions și a profitat de această oportunitate cu mare speranță.  

- În cadrul Școlii erau mulți oameni interesanți, de vârste diferite. Am vrut să rămân în cadrul companiei, așa că am depus mult efort pentru a deveni un student competitiv la curs. 

Acest lucru nu a fost deloc în zadar: au trecut trei luni, Școala s-a terminat, dar cariera de QA abia începea pentru Vitalie. El a trecut cu succes examenele finale și a primit o invitație la Training Center din cadrul Coherent Solutions.  

- Training Center din Coherent Solutions mi-a oferit un mentorat profesional, astfel încât am făcut progrese reale. Compania mi-a oferit, de asemenea, șansa de a lucra la un proiect și am luat-o drept oportunitate. 

Vitalie a împărtășit și un secret despre motivul pentru care meseria de QA nu îl plictisește deloc: 

- Încă din copilărie, sunt foarte pasionat de calculatoare și de tot ce este legat de tehnologie. Sarcinile pe care le fac în fiecare zi nu le simt ca pe un job, pentru mine sunt ca un puzzle. Îmi place foarte mult să rezolv puzzle-uri în cadrul proiectului.   
Este interesant cum o persoană cu o diplomă în informatică a ales în mod deliberat această poziție în detrimentul oricărei alte poziții. Vitalie a spus că, în calitate de QA, vede o imagine mai largă decât ceea ce fac programatorii. Aceste cunoștințe sunt necesare pentru finalizarea cu succes a task-urilor.

Se pare că nici-o alegere nu a fost întâmplătoare pentru Vitalie. El știa despre companie chiar înainte de a participa la curs.  

- Prietenii mei mi-au recomandat Coherent Solutions. Compania este nouă pe piața din R.Moldova, așa că mi-am imaginat că este modernă și prietenoasă. Ca să fiu sincer, așteptările mele au fost depășite.
Atât Vitalie, cât și Corneliu au fost impresionați de organizarea procesului educațional. Lucrând cu profesioniști, nu numai că au primit cunoștințe de la lectori, dar au făcut și o mulțime de task-uri practice pentru a-și însuși noile abilități. Organizarea programului a fost perfectă, iar sprijinul și entuziasmul mentorilor au menținut interesul grupului. 
 Când i-am rugat să numească alte 3 lucruri cele mai bune despre această experiență, Corneliu și Vitalie au fost total de acord cu următoarele: 

  1. Coherent Soultions le-a dat încrederea necesară pentru a începe o carieră. Un nou loc de muncă necesită multe cunoștințe, dar cu ajutorul Scolii de QA și al Training Center-ului de la Coherent Solutions, a fost posibil. 
  2. Au simțit o dorință reală de a crește in companie. Interlocutorii noștri nu au fost deloc limitați de programul de curs. Cu cât mai mult încercau să descopere domeniul, cu atât mai bine puteau să-l înțeleagă.  
  3. A fost atât de plăcut să comunicăm cu studenți și mentori orientați spre obiective, în timp ce studiam QA!  Toți cei din companie sunt deschiși să ofere ajutor, să facă schimbări și să atingă succesul. 

Te regăsești în aceste istorii?

Poate că ai tot amânat să faci schimbări în cariera ta, dar nu știi de unde să începi să te dezvolți și să crești în domeniul IT. Dacă te gândești la o schimbare în cariera ta, acum e momentul să alegi o Școală de Development de la Coherent Solutions și să te înscrii la curs.

 Compania are nevoie de oameni perseverenți ca tine!

Vezi joburile Coherent

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?