Cum poți deveni somelier de miere? Moldova are primii 21 de specialiști certificați
22-07-2024 3870

Cum poți deveni somelier de miere? Moldova are primii 21 de specialiști certificați

Ce poate fi mai dulce decât viața unui apicultor? Cea a unui somelier de miere! Da, există o astfel de meserie, care se bazează pe analiza senzorială a mierii naturale. 21 de specialiști din țara noastră, care dețin sau activează în afaceri apicole, au devenit specialiști cu acte în regulă. Aceștia au fost instruiți, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, de mai mulți experți, iar cursul a fost condus de Raffaele Dall'Olio, expert în analiza senzorială a mierii și profesor acreditat. Noi am discutat cu el în exclusivitate și ne-a dezvăluit secretele acestei meserii. 

Ce face un somelier de miere?

Pentru majoritatea dintre noi, somelierii sunt sinonimi cu experții în vinuri, care dispun de o cunoaștere profundă a viticulturii, vinificației, precum și a artei degustării, servirii și asocierii vinurilor cu mâncarea. Dar, ca și în cazul vinului, uleiului de măsline și cafelei, somelierii de miere există pentru a se asigura că piața menține un standard de calitate. Un somelier de miere este instruit în analiza senzorială, utilizând evaluarea vizuală, olfactivă, gustativă, dar și a texturii pentru a evalua calitatea și varietatea mierii. Acești specialiști sunt capabili să distingă diversitatea de soiuri și să detecteze defectele și falsificările, sprijinind comunitatea apicolă și consumatorii în menținerea industriei transparente și oneste.

...

Raffaele Dall'Olio

Expert în analiza senzorială a mierii și profesor acreditat în cadrul Registrului Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii

„Este la fel ca și în cazul somelierilor de vin. Ambele categorii de specialiști urmăresc aceleași scopuri. Sarcina unui somelier de miere este de a-și utiliza senzorii pentru a detecta diferențele dintre tipurile de miere, proveniența mierii, varietatea de plante de la care a fost recoltat polenul. Avem profiluri distincte pentru diferite tipuri de plante”, afirmă Raffaele Dall'Olio, expert în analiza senzorială a mierii și profesor acreditat în cadrul Registrului Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii. 

Cine poate deveni un somelier de miere?

Răspunsul este simplu și previzibil. Orice persoană care este pasionată de miere și căreia îi place să muncească mult pentru visul său. Nu există o formulă secretă sau un elixir minune. 

„Cel mai important este să ai pasiune și să exersezi mult. Orice persoană poate fi instruită și pregătită, dacă nu are o problemă de sănătate care să-i afecteze funcționalitatea nasului și a gurii. Prin experiență și multă practică, poți deveni mai competitiv, poți să-ți îmbunătățești abilitățile. Pasiunea însă este cea care te motivează să te menții și să progresezi în acest domeniu”, declară Raffaele Dall'Olio, expert în analiza senzorială a mierii și profesor acreditat.   

La început, este indicat să fii ghidat de un profesionist în domeniu, iar ulterior poți exersa de sine stătător. Cel mai important este să dispui de referințe apicole bune, adică miere foarte calitativă, care nu poate fi achiziționată de pe rafturile magazinelor. Este vorba despre o miere verificată, inclusiv prin teste de laborator.  

„În caz contrar, dacă nu cunoști referințele și dacă nu știi la ce să te raportezi, în analizele pe care le faci, pornești pe un drum greșit, deoarece nu știi exact ce trebuie să analizezi, iar atunci când depistezi ceva diferit, poți să nu conștientizezi acest lucru”, mai adaugă expertul.  

Tehnicile de descriere a mierii pot fi aplicate pentru promovarea produselor, un marketing eficient, participarea la concursuri de miere și utilizarea mierii în gastronomie. Și, nu uita, grăbește-te încet. Analiza mierii este o adevărată știință, așa că nu te grăbi să ajungi la următoarea etapă, fără să fi însușit suficient de bine fiecare detaliu.

„Mierea polifloră este foarte interesant de analizat, deoarece reprezintă o multitudine de senzații gustative și olfactive. Dar, pentru învățarea inițială, se recomandă a fi analizate aromele de miere distinctive, pentru a memoriza cu exactitate fiecare aromă, iar ulterior, după ce capeți experiență, poți analiza deja mierea polifloră sau amestecurile de miere”, spune Raffaele Dall'Olio, expert în analiza senzorială a mierii și profesor acreditat. 

Cum somelierii ajută afacerile apicole să progreseze?

După cum am precizat deja, munca unui somelier presupune o analiză. Noi suntem obișnuiți mai mult cu analiza chimică a produselor apicole, dar un somelier efectuează o analiză senzorială a mierii naturale. Somelierii vor ajuta apicultorii din Moldova să prevină greșeli pe care le comit. 

...

Raffaele Dall'Olio

Expert în analiza senzorială a mierii și profesor acreditat în cadrul Registrului Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii

„Un somelier, de fapt, ajută consumatorul apicol să aleagă corect produsul pe care-l preferă și de care are nevoie. Totodată, un astfel de specialist ajută întreaga industrie apicolă, în special departamentele de marketing, pentru a construi profiluri senzoriale diferite, fapt ce contribuie la sporirea vânzărilor. Cel mai important este însă că somelierul ajută producătorul de miere să depisteze, cu ajutorul analizei senzoriale, mierea necalitativă sau cu impurități, iar acest lucru va duce la eliminarea mierii care nu corespunde standardelor de pe piață. Este extrem de important ca mierea care se comercializează să fie de calitate înaltă”, subliniază Raffaele Dall'Olio.

În total, 21 de persoane din țara noastră au fost instruite în arta someleriei apicole. Cursul a fost acreditat de Registrului Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii. 

„Acesta este primul nivel, în total sunt trei niveluri de studii. Dacă vrei să devii un expert, trebuie să treci prin toate cele trei etape. Dar, nu cred că producătorii din Moldova au scopul de a ajunge în Registrul Experților din Italia, dar de a-și îmbunătăți abilitățile de producere a mierii și pentru a crește calitatea produselor lor. Persoanele selectate pentru instruire vin din sectoare diferite și au un nivel înalt de cunoștințe în domeniu. De aceea, deja ne așteptăm la rezultate frumoase și preluarea experienței de sommelier de miere”, a subliniat Raffaele Dall'Olio.

...

Persoanele selectate au însușit noi metode de analiză senzorială a mierii, inclusiv recunoașterea și memorarea caracteristicilor organoleptice, proprietăți și compoziție ale mierii, originile, valoarea nutritivă, identificarea și remedierea defectelor mierii, precum și tehnologia de procesare și cauzele cristalizării.

...

...

Tatiana Burcă

Director marketing și export, proiectul USAID „Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova”

„Solicitarea de a organiza un astfel de curs în Moldova a venit de la reprezentanții sectorului apicol. Am căutat cu mare atenție specialiști de talie mondială, certificați, care să ne ofere o instruire de calitate. I-am găsit în Italia și i-am adus în fața celor selectați pentru a deveni somelieri de miere. În Moldova se produce una dintre cele mai calitative tipuri de miere în ceea ce privește proprietățile nutriționale și compoziția chimică. Avem o mare diversitate de tipuri de miere, pe care le analizăm și le descoperim în timpul acestui curs - miere de lavandă, coriandru, salvie, etc. Scopul nostru este să promovăm consumul de miere și să prezentăm mierea ca produs alimentar, care poate fi combinat cu diferite bucate, nu doar ca un remediu folosit la răceli”, a subliniat Tatiana Burcă, director marketing și export, proiectul USAID „Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova”. 

...

Fiecare persoană instruită a obținut un certificat recunoscut de Registrul Italian al Experților în Analiza Senzorială a Mierii. „Tinerii somelieri” vor avea abilități de a comunica despre miere, vor cunoaște cum să prezinte și să relateze despre miere, să o pună în valoare și să o vândă.

Vă prezentăm 3 din cei 21 de somelieri acreditați 

Oxana Rusu este unul dintre primii somelieri de miere din Moldova. „Mierea noastră îți va aduce sănătate și zâmbete pe față”. Așa spune ea mereu când vorbește despre mierea pe care o produce împreună cu familia, în satul Costești din raionul Ialoveni. Întreprinderea „Apifera” deține toate certificatele sanitar-veterinare necesare pentru exportul pe piața UE, precum și alte destinații. Ca urmare, mierea ajunge, în prezent, în Canada, SUA, Irlanda, Germania, Republica Cehă, Italia, Spania și România. Oxana Rusu spune că noua sa specializare o va ajuta să-și extindă afacerea. 

...

Oxana Rusu

Somelier de miere

„Prin intermediul acestei meserii putem descoperi o mulțime de gusturi, despre care nu știm că există. Suntem obișnuiți cu mierea de salcâm, de tei, de rapiță, de floarea soarelui, dar putem avea gusturi și arome mult mai complexe, cum ar fi cele de pin, coriandru, flori care nu se găsesc la noi. Am vrut să devin somelier de miere pentru a merge la o nouă etapă în businessul nostru. Miere poate fi utilizată nu doar când suntem bolnavi sau răciți, dar zilnic, în salate, sosuri, la prepararea diverselor bucate. Este un produs foarte sănătos”, punctează Oxana Rusu, somelier de miere. 

Și Gheorghe Moisa din raionul Cantemir a devenit somelier de miere. Este apicultor din a doua generație. În prezent, are în gestiune o cooperativă de întreprinzători, formată din 12 membri, care produce miere și produse apicole, dar și stupi. Gheorghe face parte și din comitetul de directori ai Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova. 

...

Gheorghe Moisa

Somelier de miere

„La moment, suntem în proces de elaborare a identității vizuale a produselor noastre, pe care o vom expune pe ambalaj și încercăm să consolidăm membrii cooperativei. Aceasta înseamnă că luăm miere de la ei și îi ajutăm să o comercializeze. Respectiv, trebuie să fim capabili să înțelegem gustul și calitatea mierii care ne este livrată, pentru a reuși să producem o miere calitativă. Totodată, trebuie să știm cum să menținem produsele apicole în calitate bună, pentru a le putea livra și comercializa. Meseria de somelier ne va oferi noi aptitudini și competențe. Acest lucru ne va ajuta să ne consolidăm și să ne menținem afacerea, ceea ce este extrem de important”, punctează Gheorghe Moisa.  

Pe lângă faptul că a devenit somelier de miere, Sanda Condratiuc lucrează în calitate de specialistă în marketing la întreprinderea „Apinatur”, cu peste 20 ani de experiență în sectorul apicol. Este o afacere de familie specializată în producerea și furnizarea produselor apicole naturale. 

...

Sanda Condratiuc

Somelier de miere, specialistă în marketing la întreprinderea „Apinatur”

„Este o experiență fenomenală pentru noi. Am învățat cum exact ar trebui să gustăm mierea, să o apreciem și, în același timp, să o putem explica și comercializa. Să explicăm consumatorului ca să înțeleagă care sunt preferințele sale în materie de gusturi, pentru că Moldova are de oferit destul de multă miere monofloră. Instructorul a vorbit foarte frumos despre mierea noastră de salcâm, noi trebuie doar să învățăm cum să o descriem și să o comercializăm”, a punctat Sanda Condratiuc.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Cunoștințe generale în loc de concluzii 

La final, în loc de concluzii, ne-am propus să-ți îmbogățim bagajul de cunoștințe generale cu informații relevante și valoroase despre sectorul apicol. Așadar, să pornim la drum:

  • În Roma Antică, mierea în fagure era folosită ca monedă pentru a-ți plăti impozitele. În secolul al XI-lea, germanii dețineau mierea ca o marfă de mare valoare și obișnuiau să-i oblige pe țărani să le plătească cu miere, deoarece era ingredientul perfect pentru îndulcirea berii.
  • Mierea este unul dintre puținele alimente care nu expiră niciodată. Dacă este sigilată într-un recipient, mierea are termen de valabilitate nelimitat.
  • Se poate trăi doar cu miere, deoarece deține toate substanțele necesare susținerii vieții, inclusiv enzime, vitamine, minerale și apă. Este, de asemenea, singurul aliment care conține un antioxidant asociat cu funcționarea îmbunătățită a creierului.
  • Albinele dansează când se întorc în stup cu polen. Dansul lor are scopul să indice celorlalte albine unde sunt localizate florile bune pentru strângerea polenului.
  • În medie, pe parcursul vieții, o albină produce 1/12 dintr-o linguriță de miere. Apropo, 2 linguri de miere sunt suficiente pentru a alimenta zborul deplin al unei albini în jurul lumii.
  • Pentru a produce un singur kilogram de miere, o colonie de albine trebuie să colecteze nectarul din aproximativ 2 milioane de flori și să zboare peste 88 mii de km. Acest efort este realizat de aproximativ 800 de albine.

Credit foto: USAID Moldova

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?