Dacă te-ai gândit să urmezi o carieră în IT și vrei să devii programator, dar nu ai studii și nu știi ce trebuie să faci ca să ai un parcurs de succes, Click School ți-a pregătit câteva sfaturi despre cum să te organizezi și care sunt pașii pe care poți să-i faci ca să fii eficient și să îți atingi scopul.
Fii gata să dai câțiva pași înapoi
Fii pregătit să începi de la zero, chiar dacă ai deja un anumit statut în carieră sau ești un profesionist experimentat în domeniul tău. Folosește-ți skillurile pe care le-ai dobândit anterior și fii pregătit să dai peste multe provocări, dar și peste situații neprevăzute pe care va trebui să le gestionezi.
Să luăm, de exemplu, abilitățile de organizare și gestionare a proiectelor, care pot fi utile și în programare. Dacă o persoană a lucrat anterior ca manager de proiecte într-o companie, această experiență poate fi folosită în proiectele de programare, unde este nevoie să fie respectate termenele de livrare și să se mențină un anumit nivel de calitate.
De asemenea, o astfel de persoană poate fi bună în organizarea taskurilor și identificarea priorităților într-un proiect de programare.
Perfecționează-ți limba engleză
Multe dintre limbajele de programare sunt scrise, gândite și proiectate pentru a fi folosite în engleză, de aceea un nivel cel puțin mediu (B1 - B2) te va ajuta să faci față provocărilor zilnice. În plus, dacă știi engleza la nivel de profesionist, nu vei fi legat geografic de niciun loc deoarece piața muncii este plină de oportunități pentru specialiștii din domeniu.
Pentru a-ți îmbunătăți limba engleză, poți folosi platforme precum Duolingo sau Memrise. De asemenea, poți urmări cursuri de engleză de pe platforme precum Coursera, Udemy sau edX, sau poți opta pentru cursuri locale precum Oratorica (aceștia oferă cursuri de limba engleză atât online, cât și fizice cu o durată de 8 săptămâni după metoda Cambridge University Press).
Dacă nu poți explica problema, nu poți formula întrebarea corect sau nu poți face un research pe internet, ceilalți nu te vor putea ajuta sau înțelege. În plus, dacă poți explica problema, înseamnă că sigur ai înțeles-o.
Participă la prezentări și conferințe. Caută evenimente locale sau online unde se discută despre programare și participă la ele. Fii activ pe forumuri despre programare și discută cu alți pasionați din domeniu. Fă networking.
Sau, just use ChatGPT :) Astfel îți vei exersa abilitățile de comunicare prin explicarea problemelor și întrebărilor legate de coding.
Prin interacțiunea cu ChatGPT, developerul poate primi feedback și sugestii în timp real cu privire la claritatea și coerența explicațiilor sale. De asemenea, prin comunicarea cu Chat GPT, programatorul poate descoperi noi abordări sau soluții la problemele de programare, pe care le poate utiliza în munca sa zilnică.
Nu recomandăm să înveți totul despre un subiect și abia ulterior să încerci să exersezi. Unele lucruri pot fi pe deplin înțelese doar atunci când le practici. Sau dimpotrivă, la fel și invers. Totul depinde de modul tău de a învăța lucrurile.
De exemplu, la Click School studiezi prin metoda de reverse learning. Această abordare se bazează pe ideea că practica și experimentarea sunt mai importante decât învățarea teoriei înainte de a aplica cunoștințele în practică.
Utilizează site-uri unde poți exersa, de exemplu: FreeCodeCamp, HackerRank, edX, oferă o varietate de exerciții de programare, inclusiv HTML, CSS, JavaScript, Python și multe altele. De asemenea, poți participa și la discuțiile din formurile active din aceste site-uri unde poți întreba și discuta cu alți programatori începători.
Un curs IT bine gândit te va ține responsabil și implicat odată ce ai ales această cale. Alege un curs unde poți face parte dintr-o comunitate și unde ai parte de mentori care să te poată susține atunci când te blochezi și să-ți ofere sfaturi importante despre cum să înveți, dar și ce greșeli să eviți.
De exemplu, mentorii Click School nu te învață, ci te ghidează - este important să ai pe cineva care să-ți răspundă la întrebări. Bazându-se pe metoda de reverse learning, Click School oferă 2 cursuri, de Front-end și Back-end, ambele bazate pe metodologia Agile, simulând lucru într-o companie IT.
În plus, dispui de 3 metode de plată, printre care și o bursă Learn Now, Pay Later cu posibilitatea achitării doar după obținerea unui loc de muncă în domeniul IT.
Totodată, echipa Click School îți oferă mentorat în carieră, astfel încât vei fi pregătit să treci cu brio interviurile, testările tehnice, cu un CV și un portofoliu pus la punct.
Poți aplica aici.
Nu uita că ești un junior și că este nevoie de timp pentru a progresa. Toată lumea a început de unde ești tu acum. Dedicarea și pasiunea pentru domeniu te vor duce acolo unde îți dorești să ajungi.
P.S. (don’t forget to have fun, don’t put too much pressure out there)