Cât de legal este ca angajatorul să te întrebe dacă planifici o sarcină la interviul de angajare?
04-04-2024 6127

Cât de legal este ca angajatorul să te întrebe dacă planifici o sarcină la interviul de angajare?

Suntem mai mult decât siguri că, în mod direct sau indirect, nu odată ai fost întrebată dacă planifici ca în următoarea perioadă să aduci pe lume un copil sau dacă vrei să-ți extinzi familia, înainte de o fi promovată pentru o poziție mai înaltă, la interviul de angajare sau la una dintre etapele procesului de recrutare. Să știi că aceste întrebări sunt ilegale, nu doar inoportune, în condițiile în care tot mai multe cupluri luptă cu infertilitatea, de aceea nu ar trebui să le tolerezi. Când totuși viitorul sau actualul tău șef este în drept să-ți adreseze astfel de întrebări, află din articol.  

„Femeia gravidă” - definită în Codul Muncii

În 2021, în Codul Muncii au fost introduse mai multe noțiuni, printre care și cea de „femeie gravidă”. Astfel, potrivit legislației muncii, „femeia gravidă” este orice femeie care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un certificat medical, eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist, care atestă această stare.

Așadar, atenție! Doar din momentul în care femeia anunță angajatorul despre sarcină și prezentă certificatul confirmativ beneficiază de toate drepturile și garanțiile prevăzute de legislație pentru această categorie de angajate. 

Codul Muncii și alte acte normative nu stabilesc termenii în care femeia este obligată să facă acest anunț la locul de muncă. Este la discreția ei, mai ales că multe sarcini prezintă diverse riscuri în primele săptămâni sau chiar luni. Este dreptul femeii să aleagă când informează angajatorul.

Alte noțiuni reglementate de legislația muncii, care au tangență că maternitatea se referă la „femeie care a născut de curând” și „femeie care alăptează”.  Astfel, „femeia care a născut de curând” reprezintă orice femeie care şi-a reluat activitatea de muncă după expirarea concediului postnatal şi solicită angajatorului, în scris, măsurile de protecţie prevăzute de lege, anexând un certificat medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut.  Iar, „femeia care alăptează” este definită drept orice femeie care, la reluarea activităţii de muncă după folosirea concediului postnatal, îşi alăptează copilul şi anunţă angajatorul, în scris, despre aceasta.

Dreptul la concediu de maternitate

Conform Codului Muncii, femeile salariate, ucenicele şi soţiile aflate la întreţinerea salariaţilor beneficiază de un concediu de maternitate ce include concediu prenatal și concediu postnatal. Astfel, concediul prenatal are o durată de 70 de zile calendaristice, iar cel de după naștere - 56 de zile calendaristice. Pentru sarcinilor cu 3 şi mai mulţi feţi, concediul prenatal este de 112 zile calendaristice, iar cel postnatal este de 70 de zile calendaristice. Pentru nașterile complicate sau naşterile a doi ori mai mulţi copii, concediul postnatal va avea o durată de 70 de zile calendaristice. Prin urmare, concediul de maternitate poate avea durata totală de 126, 140 sau 182 de zile, în cazul sarcinilor cu mai mulți copii sau a celor complicate. După încheierea acestei perioade, unul dintre părinți ori bunici, o rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum și tutorul poate solicita concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului, care are vârsta de până la 3 ani.

Toate femeile pot beneficia de concediu de maternitate?

Asiguratele, soţiile aflate la întreţinerea soţilor asigurați şi şomerele care s-au aflat la evidenţă în instituţiile medico-sanitare din Republica Moldova, care au dreptul la concediu de maternitate, ce include concediul prenatal şi concediul postnatal, beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Soția se consideră la întreținerea soțului asigurat dacă, la data acordării concediului de maternitate nu este angajată în câmpul muncii sau nu este persoană asigurată de riscul respectiv.

Indemnizaţia de maternitate se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină. Femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare. Şomerele cu drept de ajutor de şomaj beneficiază de dreptul la indemnizaţia de maternitate, indiferent de durata stagiului de cotizare. Indemnizaţia de maternitate se stabileşte cu condiţia suspendării pentru această perioadă a plăţii ajutorului de şomaj. Dreptul persoanei asigurate la indemnizația de maternitate se stabilește indiferent de realizarea venitului asigurat pentru perioada concediului de maternitate. Soţia aflată la întreţinerea soţului asigurat beneficiază de dreptul la indemnizaţie de maternitate în cazul în care soţul confirmă un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat.

În cazul în care concediul de maternitate a început în perioada concediului neplătit, în perioada suspendării contractului individual de muncă şi altor contracte de prestări servicii, în perioada în care asiguratul se află în concediul pentru îngrijirea copilului de la 3 la 4 ani sau din alte motive de lipsă de la lucru prevăzute de Codul Muncii, indemnizaţia se stabileşte cu începere de la data când asigurata/soţul femeii aflate la întreţinerea acestuia urma să-şi reia activitatea.

Femeile gravide care nu sunt angajate, dar:

  • sunt proprietare de terenuri cu destinaţie agricolă sau  iau în arendă sau folosinţă terenuri cu destinaţie agricolă (cu mici excepții);
  • sunt fondatoare de întreprinderi individuale;
  • sunt titulare de patentă de întreprinzător;
  • desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul (cu mici excepții);
  • dau în arendă unităţi de transport, încăperi, utilaje şi alte bunuri materiale;
  • desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal,ca persoane fizice;
  • sunt mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi neangajate;
  • nu sunt neangajate, dar care exercită independent profesiunea de medic de familie;

NU sunt subiecți ai asigurării obligatorii de asistență medicală și vor avea dreptul la indemnizaţie de maternitate doar dacă își procură polița de asigurare medicală de sine stătător. Costul poliței de asigurare medicală pentru anul 2024 este de 12.636 lei. În restul cazurilor, chiar dacă gravida nu este angajată ea are categoria de asigurat până la vârsta de 2 ani a copilului.

Dreptul la timp pentru consultații medicale

Convenţia colectivă (nivel naţional) nr. 2/2004 stipulează că angajatorul este obligat să acorde femeilor însărcinate timp liber pentru trecerea examenelor medicale prenatale, care se include în timpul de muncă.

De asemenea, femeile însărcinate pot beneficia de concediu anual de odihnă înainte de expirarea a șase luni de muncă la unitate. Pentru aceasta, femeile urmează să scrie o cerere și concediul pentru primul an de muncă se va acorda înainte de concediul de maternitate sau imediat după el. Durata concediului de maternitate nu se include în durata concediului de odihnă anual. În caz de coincidenţă a concediului anual cu perioada concediului de maternitate, în baza cererii salariatei, concediul de odihnă anual nefolosit, integral ori parţial, se va amâna pe perioada convenită sau se va prelungi în cadrul aceluiaşi an calendaristic cu numărul zilelor care coincid.

Femeile gravide au dreptul să lucreze noaptea?

Femeile gravide, femeile care au născut de curând și cele care alăptează vor putea desfășura munca de noapte, munca în zilele de repaus, munca în zilele de sărbătoare nelucrătoare doar din propria inițiativă, în baza unei cereri scrise, cu prezentarea concluziei medicale privind starea de sănătate, eliberată de către instituția medico-sanitară pe a cărei listă este înregistrată, și de comun acord cu angajatorul.

Dreptul la munca de noapte, în zilele de repaus și de sărbătoare nelucrătoare vor putea fi realizate în strictă conformitate cu prevederile Legii nr. 186/2008 securității şi sănătății în muncă. Conform prevederile legislației în vigoare, nu se admite atragerea femeilor gravide, care au născut de curând și acelora care alăptează la această muncă.  

„Planifici să devii mamă?”

Constituția Republicii Moldova, care este Legea Supremă a țării, declară că familia constituie elementul natural şi fundamental al societăţii şi are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului.

 Art. 9 din Legea Supremă declară că statul facilitează, prin măsuri economice şi prin altele, formarea familiei şi îndeplinirea obligaţiilor ce îi revin. Totodată, statul ocroteşte maternitatea, copiii şi tinerii, stimulând dezvoltarea instituţiilor necesare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului reglementează că orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, a domiciliului său și a corespondenței sale și că nu este admis amestecul unei autorități publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege și dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este necesară pentru securitatea națională, siguranța publică, bunăstarea economică a țării, apărarea ordinii și prevenirea faptelor penale, protejarea sănătății sau a moralei, ori protejarea drepturilor și libertăților altora. 

Constituția Republicii Moldova reglementează și dreptul la muncă. Art. 43 spune foarte clar că orice persoană are dreptul la muncă, la libera alegere a muncii, la condiţii echitabile şi satisfăcătoare de muncă, precum şi la protecţia împotriva şomajului.

Astfel, întrebările de genul: „Vrei să-ți întemeiezi o familie în timpul apropiat?”,  „Planifici o sarcină în următorii 5 ani?”, „Pentru când planifici un copil/încă un copil?” sunt ILEGALE. Angajatorul nu poate discrimina o femeie pentru motivul că aceasta este gravidă sau planifică o sarcină. Este interzis ca un angajator să refuze angajarea unei femei însărcinate pe motiv de graviditate, cu excepția cazului în care o femeie gravidă ar dori să se angajeze la o muncă care, potrivit legii, este interzisă femeilor gravide, cum ar fi: munca la lucrări subterane în mine sau la alte posturi de muncă care ar afecta sănătatea și securitatea femeii.

Doar întrebările legate de sarcină sunt ilegale? Nu! Și cele legate de căsătorie, viața personală, viața amoroasă,  etc.  Dragă angajată, nu uita că ai aceleași drepturi egale ca și bărbații. Femeile și bărbații sunt egali în fața legii. 

Întrebări admise la interviul de angajare

Indiferent de întrebările pe care recrutorul le adresează, este important ca răspunsul să fie onest, bazat pe experiența ta anterioară. Iată 8 întrebări frecvente la interviu, care sunt admise în procesul de recrutare, pe care cea mai mare parte a recrutorilor o adresează.

  • Ce te recomandă pentru acest job sau de ce ar trebui să te angajăm?
  • Spune-ne ceva despre tine.
  • De ce îți dorești acest job sau de ce vrei să lucrezi la noi?
  • Ce așteptări ai de la acest job?
  • Care a fost cea mai mare realizare profesională de până acum?
  • Povestește-ne o situație dificilă, întâmpinată de-a lungul carierei tale.
  • Care sunt așteptările tale salariale?
  • De ce ai plecat de la ultimul loc de muncă?
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Sperăm că articolul nostru te va ajuta să fii mai încrezătoare la interviul de angajare și chiar te va motiva să refuzi întrebările care vizează viața ta personală și de planurile de viitor, în special cele legate de maternitate sau familie. În reamintim că angajatorul care refuză să te angajaze doar pentru că ești gravidă, va fi sancționat legal, de aceea te îndemnăm să te adresezi în instanța de judecată fără nicio ezitare. Singurul obstacol este că, de obicei, în refuzul lor, angajatorii invocă alte motive.

Trebuie să mai știi că cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 100 % din baza de calcul, care reprezintă venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat (maternitate), venit din care, la data stabilirii indemnizației de maternitate, au fost calculate şi plătite contribuţii de asigurări sociale. Din 1 martie 2023 indemnizația de maternitate se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soții asigurați, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației de maternitate.

Baza de calcul al indemnizației de maternitate pentru soțiile aflate la întreținerea soțului asigurat o constituie venitul mediu lunar asigurat al soțului, realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat (maternitate), venit din care, la data stabilirii indemnizației de maternitate, au fost calculate și plătite contribuții de asigurări sociale.

Baza de calcul al indemnizaţiei de maternitate pentru şomere o constituie cuantumul ajutorului de şomaj în vigoare la data producerii riscului asigurat (maternitate). Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul la determinarea bazei de calcul a indemnizaţiei de maternitate nu poate depăşi suma a 5 salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulţită la 12 sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieşind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv. Salariul mediu lunar prognozat pe economie se aprobă de Guvern. 

Atenție! Nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu medical, în concediu de odihnă anual, în concediu de studii, în concediu de maternitate, în concediu paternal, în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, în concediu pentru îngrijirea unui membru bolnav al familiei, în concediu pentru îngrijirea copilului cu dizabilități, în perioada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti, precum şi în perioada detaşării, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii.

După expirarea concediului de maternitate, femeia salariată are opțiunea: fie revine la serviciu, fie pleacă în concediul parțial plătit de îngrijirea a copiilui. Femeia poate beneficia de program complet de muncă și de indemnizație, în același timp. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?