Antreprenorii solicită includerea conceptului de „agent de muncă temporară” în legislație
01-12-2022 1478
Timp de citire: 1 min.

Antreprenorii solicită includerea conceptului de „agent de muncă temporară” în legislație

Reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova au solicitat autorităților reglementarea fenomenului de „leasing de personal” - un termen utilizat pentru a descrie activitatea salarială printr-un agent de muncă temporară sau, mai simplu, contractarea salariaților pentru munca la distanță.

Deși în multe țări legislația muncii reglementează raporturile de acest fel, Codul Muncii al RM nu reglementează acest tip de activitate, deși ea se practică tot mai mult și la noi. Reprezentanții mediului de afaceri afirmă că asemenea prevederi vor oferi protecție legală în primul rând salariaților. Au fost deja lansate discuții la acest subiect cu ministrul Muncii și Protecției Sociale în cadrul unei reuniuni a reprezentanților sectorului asociativ, scrie portalul bizlaw.md. 

În termeni legali, activitatea prin agent de muncă temporară poate fi definită ca munca prestată de un salariat temporar, care va încheia un contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată cu un agent de muncă temporară şi care va fi pus la dispoziţia utilizatorului pentru a lucra o anumită perioadă sub supravegherea şi conducerea acestuia. 

O astfel de propunere vine în contextul în care, din cauza pandemiei COVID-19 și a relocării peste hotare a multor cetățeni moldoveni, mulți angajați și angajatori și-au modificat activitatea și au trecut la regimul de lucru la distanță. De asemenea, unele companii au activități și proiecte temporare, pentru care contractează specialiști la distanță - recrutarea cărora se poate dovedi o adevărată provocare. Astfel, apare problema reglementării acestor raporturi de muncă, dar și asigurarea protecției de sănătate și sociale pentru această categorie de angajați. 

Un alt aspect neclar este remunerarea salarială a acestor angajați, care de multe ori este efectuată în valută străină și pentru care legislația noastră nu are reglementări explicite. Astfel, reprezentanții mediului de afaceri cer revizuirea acestor aspect și includerea lor la nivel legislativ.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?