Analiză: Moldova dispune de forță de muncă, doar că aceasta se află peste hotare
14-05-2024 1364
Timp de citire: 5 min.

Analiză: Moldova dispune de forță de muncă, doar că aceasta se află peste hotare

Ai tot auzit în ultimii ani că migrația afectează tot mai dur țara noastră. Dar, cum influențează acest fenomen piața muncii? Ei bine, să știi că mult mai grav decât ți-ai putea imagina. Fiecare al treilea moldovean apt de muncă se află peste hotare. Cel mai mult migrează tinerii. Mai exact, persoanele cu vârsta între 25-44 ani. Experții economici anticipează că până în 2030, numărul moldovenilor care vor munci peste hotare va fi mai mare decât al celor rămași să lucreze acasă. 

„Îmbătrânirea” angajaților moldoveni

Vârsta medie a unui salariat din Republica Moldova este de 43,3 ani. În 2015 acest coeficient era de 41,6 ani, iar în 2020 de 42,6 ani. Expertul economic Veaceslav Ioniță afirmă că în ultimii ani, vârsta medie a angajaților moldoveni continuă să crească. 

sursa: Veaceslav Ioniță 

...

Veaceslav Ioniță 

Expert Economic

„Este un fenomen nou, care ar trebuie să ne îngrijoreze și este legat de vârsta medie a salariaților din Republica Moldova. „Îmbătrânirea” angajaților se produce din două motive: avem tot mai puțini tineri, în general, și constatăm înclinația tinerilor de a migra peste hotare, iar în țară rămân persoanele în vârstă. Dacă în 2015 fiecare al treilea tânăr de 15-34 de ani era ocupat în economie, astăzi, fiecare al patrulea. Nu este vorba că tinerii nu lucrează, tinerii nu mai sunt în țară pentru că aleg să emigreze” a afirmat acesta în cadrul unei analize economice. 

Din tinerii rămași în țară, câți au un loc de muncă?

Piața muncii duce o lipsă acută de forță tânără de muncă, de până la 34 de ani. Potrivit expertului, acum aproape zece ani, 32 la sută din toți tinerii țării erau angajați, iar în 2023 - mai puțin de 40 la sută. Statistica ar părea îmbucurătoare, nu-i așa? Nu te grăbi să-ți faci concluzii. Aceasta demonstrează doar că tinerii din prezent sunt mult mai dornici să muncească decât cei de acum zece ani. Problema cea mare este că aceștia nu mai sunt în țară pentru a se integra în câmpul muncii, deoarece au ales să-și construiască un viitor departe de casă.